Monday, July 15, 2013

Perkara yg tak membatalkan pose dlm bidang perubatan..

Aku kongsikan perkara ni kat sini. Kebetulan ada member kat fb kongsi mende ni kat fb dia..tu yang aku amek kongsikan kat sini pulak.

Ok meh kita tgk apa perkara2 yg tidak membatalkan puasa bila kita terlibat ngan perubatan ketika berpuasa....JOM..(tp kena fokuskan anak mata, ye...hihi...)
Ia nya berpandukan dari rujukan2 yg diyakini....Allahu'alam..
Bukan apa...petang semalam akiss kol...bagitau dia baru balik dari Hospital Parit Buntar. Ustazah (warden) yg bawak. Sbb dia tak sihat....dia tanya kitorang batal ke tidak pose dia sbb doktor masukkan sesuatu kat telinga dia sbb nak suluh tgk lubang telinga. Pastu, letak termometer demam kat bawah lidah tu...dan letak kayu (mcm kayu eskrem tp saiz besar sket) kat lidah utk tgk tekak...
Abah ngan along dia jawab tak batal pose tu......

Kebetulan...malam tadi aku tgk kawan aku kongsi mende ni kat fb dia..
Tu yg aku amek taruk sini pulak...hehe

Nota ALONA:-
~Semoga jadi panduan.
~Apa2 yg dilakukan perlu yakin....

11 comments:

mama leen said...

ye btul kena yakin

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

bagus sangat perkongsian ni... dulu masa akak peknen pernah kena ambil insulin sbb diabetis.. ramai yg kata cucuk insulin batal puasa.. oleh kerana was2.. waktu berbuka akak minum air dulu barulah cucuk insulin.. lepas 30 minit baru boleh mkn.. kesian ibu ngandung kan.. hehe..

wantie said...

nice sharing kak.

Teena Tna said...

Terima kasih achik kongsikan maklumat ni, Teena pun tak tahu sgt walaupun kje kt hospital.

Nad MamaZN said...

Tq kak sbb share kan info ni

ibuayu said...

Info perkongsian yang baik

el said...

thanks for the infor kak lona gojes :)

::NureeN:: said...

thx akak... :)

Kesuma Angsana said...

tq share , mmg ramai yg masih x tau lagi !

Zura@Iwan said...

thks sharing kak..
penah ingt dl masa posa bila ntah,,
zura ada buat hsg kut..mmg tk batal..

abang said...

masa ada perkara2 yg mcm tu.. pose la mcm mana pon takpe.. puasa pon tak batal.. :)