Saturday, July 13, 2013

Aktiviti seorang ibu...

Hari ni sekali lagi dalam tahun yg sama....sebagai ibubapa kepada pelajar form 5...kitorang dijemput menghadiri Hari Runding Cara Akademik. Kali ke-2 dh laa ni. Tapi tu laa...abang tak dapat nk join. Kot nak keluar kejap pun tak boleh sbb lepas tu nak gi amek angah pulak. Amek angah pun sampai umah kul 4 petang jgk. Melampau laa kalo namanya 'keluar sekejap', kan...hihi. Mcm kena cuti sehari jer kalo mcm tu. Cuti dh ler kurengggg...huhu.
Takpe laa...aku wakil pun dh ok. Sbb aku ni kalo citer mmg detail. Sampai abg leh bayangkan mcm mana. Cuma abg tak dpt melalui laa pengalaman tu sendiri, kan...Rugi jgk sebenarnya, kan... Sebab tahun depan along tak belajar kat sini dh. Kalo lalu nk gi kaki Bukit Larut...leh pandang aje lah sbb anak dh takde dok belajar kat dlm tu, kannn...Cuma boleh ckp, "situ laa dulu anak sulung kita penah belajar, kan??", hah gitu laa lebih kurang.
Tp kot laa pulak nanti...lepas form 3 akiss leh dpt tukar sini lak masa dia naik form 4...sape tahu kan?? Berdoa aje lah....

Ok...aku ni kalo citer mmg detail aje. Berbalik pada citer Hari Runding Cara Akademik ni.
Kat surat bagitau...jam 8 pagi..Tapi aku sampai jam 8.30 pagi. Parking kat luar pagar aje. Senang nak balik nanti, hehe. Di sambut dgn baik oleh pelajar2 yg tidak terlibat ngan majlis ni.
Aku terus mendaki ke arah dewan dan daftar kehadiran. Masa tu tak ramai lagi ibubapa yg sampai. Maklum laa...ada dari jauh..dari KL tu sudah tentu lah. Ada yg dh sampai pun tersengguk2 aku tgk dorang kat kerusi tu. Mgkn lepas sahur terus jer pi Taiping, kan...semuanya demi anak.

Elok2 aje aku duduk kat dalam dewan tu...tak lama tu dengar pengerusi majlis umum masuk Tuan Pengetua, Timbalan Pengetua Hal Ehwal Akademik dan perasmi utk majlis tu iaitu NYDP Muafakat maktab ni...hehe.

Aku kan...walaupun anak aku ni kecik aje saiznya dari kawan2 dan duduk di antara ramai2 tu...tapi aku leh nampak kelibat along yg mana satu, hehe.
NYDP sedang berucap. Beliau seorang profesor doktor dulunya adalah seorang bekas pelajar MRSM jgk...tp MRSM PDRM Kulim ler katanya, hehe...
Macam2 ucapan semangat dari beliau utk para pelajar. Dan tak lupa ucapan terima kasih beliau mewakili ibubapa melalui muafakat atas usaha gigih dan keje keras tenaga pengajar demi kejayaan dan kecemerlangan pelajar.
Masa NYDP kata dia bangga ngan kehadiran ibubapa hari tu...eh?? aku pun pusing kepala tgk belakang. Uii, ramai dh yg sampai rupa2nya. Siap ada penambahan kerusi lagi.

Kemudian ucapan dari Tuan Pengetua....
Selesai ucapan...terus jer sesi berjumpa ngan guru2 yg mengajar subjek. Bukan guru kelas ye....guru yg mengajar setiap subjek, huhu.
Kat maktab ni....pelajar form 5 ada 300 lebih...dan dibahagi ngan 16 kelas.
NYDP nak keluar dewan diiringi pengetua dan guru2 lain...
Aku ngan along...eh, bkn kitorang aje...ramai lagi ibubapa dan anak masing2 panjat tangga gi kelas yg telah ditetapkan utk berjumpa ngan guru subjek Bio & Kimia. Kebanyakannya gi cari guru subjek yg kuat2 ni dulu, hehe..
Dari dalam sebuah kelas. Waktu ni sdg tunggu turn. Tunggu seorang pelajar dan bapanya mendengar keterangan terperinci tentang skor dan kelemahan yg perlu diatasi dari guru yg mengajar. Nampak deretan kereta ibubapa yg datang. Belom tengok dari arah sana lagi...ramai rupa2nya. Kat dlm perkarangan maktab pun dh penoh. Dari atas ni nampak jgk surau dorang yg dh pun ditukar bumbung baru. Sejak dpt gelaran Smart School ni...bantuan mmg senang masuk, hehe.. Untong bakal2 pelajar sini tahun depan. Kemudahan belajar sgt bagus. Bak kata tuan pengetua...bangunan2 kat situ dh mcm sweet 17, hehe. Padahal usia dh 30 tahun dh..
Kitorang pun mcm orang lain...kena tunggu giliran laa, kan. Sorang cikgu subjek bkn ajar satu kelas aje. Dorang kena ajar 3,4 dan ada sampai 5 buah kelas. Kuatnya semangat cikgu2 sini, mm. Kalo satu kelas along saja ada 24 pelajar...

Mcm dulu jgk...dh jumpa guru subjek...guru tersebut akan tandatangan borang yg disertakan ngan fail pelajar. Dh selesai kat tingkat atas...turun semula.
Kat dlm PSP dh..tengah tunggu turn utk subjek Math Mod dan Add Math. Aku pakai baju kurung tema utk raya terakhir bersama mak..iaitu Aidilfitri 1432H.
Masuk PSP dorang...kat sini kitorang kena jumpa guru subjek Math Mod & Add Math (guru yg sama) dan guru BM...Kat sini nasib kitorang baik sbb takyah tunggu giliran lama. Tapi waktu kitorang sedang berbincang ngan cikgu tu...ramai yg masuk dan tunggu turn, hehe..nasib ler.
Hari Jumaat...pakai baju Melayu ler. Sampin tu leh guna utk raya jgk ye along. Bkn along jer...angah jgk, kehkeh...
Ni laa fail yg kena dibawa ke sana sini sepanjang sesi runding cara tu. Utk keseluruhan cuma pelajar form 5 aje. Yg form 4 tu pulak utk pelajar yg lemah sahaja. Pointer yg dh ok tu dorang tak terlibat..
Last sekali jumpa ustaz. Tp yg ni aku tak masuk. Biar along masuk sorang...ada kawan dia sekali. ..
Utk subjek BI ngan subjek Sejarah...cikgu takde.
Ada cikgu yg kebetulan waktu tu kena gi kursus...

Selesai jam 11.15 pagi. Ingat dh leh terus balik ler tapi rupa2nya along tak abes kemas baju nak bawak balik lagi daa...Kena ler aku nunggu kat pondok wakaf tepi pondok keselamatan tu, mm. Lambat lak tu. Kul 11.45 baru muncul along ngan beg2nya, ish..ish..
Dah sampai umah...Vi sebok dok sebelah along...rindu ler konon2 kot, huhu..
Berbuka pose tadi ada along ngan angah.
Petang tu sempat keluar gi pasar ramadhan. Bertiga aje. Abg letih dh..memandu pi balik amek angah kat Lenggong sebelum tu. Along naik motor CCU tu laa bawak angah. Aku lak guna motor abg. Saja laa, bukan takleh nk bawak kancil. Tp bila lagi along nk guna motor tu, kan. Tambah pulak....kat pasar ramadhan tu parking payah ler kalo bawak kete, hehe..

Nota ALONA:-
~Pagi nak sahur nanti...kena masak nasik laa ye. Sbb along ngan angah ada. Kalo idak dok pekena oat aje dh cukup...

7 comments:

Nad MamaZN said...

Byk dh skolah buat hari rundingcara ni kan?
Ada yg sistematik, ada yg kena perbaiki lg pengurusan..
Ada beberapa kawan blog up cite camni kt skolah anak2 depa la..
Hee..
Saya xtau la cane time zakwan ni nnt :)

Hepi wiken kak! Best ada along n angah kt umah..

si cantik matahari said...

seronok ler sahur berteman.. hehhe... kannn?

el said...

fuh kaklona lagi terer mkn oat je..wahhhh ramping lah kak lona raye nati :)

dah bln 7 ye kak x lama lagi dah SPM along tu..

Teena Tna said...

Dulu masa teena form 5, parents pun datang jugak. Dari jauh tu, melaka ke Klang. Tp tak jumpa cikgu pun, terus bawak Teena keluar jalan2, sebab bese Teena g skola nek bus ekspress jer, bukan senang nak tgok parents datang dr jauh.

wantie said...

seronok tengok bila akak menghadiri majlis yang begini. bukan setakat anak anak je semangat mak bapak pun sama turut bersemangat nak majukan anak.

tu..si kucing tu, puasa ke dia? hehehe

Kesuma Angsana said...

semuanyer demi anak2 yer

Zura@Iwan said...

bsr2 dh ank2 kak alona...
mesti kak mcm tk percaya je kan...
tp kak n abg nmpk muda...hehe..

betui kak..kalau nk pegi Bazar baik naik motor kan..nk keta...jammed..huhu