Thursday, July 4, 2013

Bandung - FO Donatello & Djoeroe Masak

19.05.2013
AHAD

Malam...kul 8 kat Bandung tp sebenarnya dh kul 9 kat Malaysia...kitorang keluar lagi. Tp kali ni Zety tak ikut. Perut dia masih tak sihat...sian tul.
Tunggu kawan2 tak keluar lagi. Lepak kat lobi berwifi. Kat bilik pun ada tp line lembab sket. Kat lobi ni...line dia cantekkk!!!
Dari kitorang bertujuh....aku, somi aku ni ngan Linda aje yg baru pertama kali gi Bandung. Yg lain tu...ada yg kali ke-2, ada yg kali ke 3...ada yg dh 6-7x dh. Jadi, mmg matlamat dorang mai sini nk shopping aje laa byk nya. Lain sket konsep ngan aku dan abg...yg suka tgk tempat menarik semulajadi, gitu...kan..hehe. Tp apa2 pun...aku pun terkadang sama naik jgk ligat membeli, huh!!!

Ok, dh sampai Donatello. Sebenarnya, factory outlet utk jenama kasut ni satu jalan aje ngan hotel kitorang inap tu. Dalam setengah kilometer jgk ler kalo nk menapak. Hari pun berangin2 nak ujan...elok ler naik jer van supir ni kan.  Lepas tu leh terus cari makan!!!
Masuk sini mmg juling gak mata nengok kasut2 jenis wedges...hehe. Kasut jenis tu mmg feveret aku ler. Maklum ler...kerenekan aku mmg sesuai ler pakai kasut jenis wedges ni..tak bertumit tp tapaknya tebal, hahah..
Ni antara koleksi wedges..
Tengok jer kasut lawa2 ni...hehe..
Tapi aku tak beli laa kat sini. Tgk jer orang membeli.
Aku kena tahan nafsu membeli..hehe..

Budak yg tolong payungkan kitorang...yg pakai seluar merah tu...
Hujan kat luar tetiba turun ngan lebatttt sangat. Kat luar aku nampak ada 3-4 orang budak mgkn baya2 akiss berpayung dh menunggu. Dorang tunggu pelanggan kedai keluar utk tolong payungkan ke kenderaan. Aduhaii, sian tul kat dorang ni. Sampai mcm ni cara dorang cari duit.
Masa kitorang keluar tu...supir bawak van menghala ke pintu kedai...tp mcm mana pun mesti kena hujan jgk. Budak2 ni seboleh2 payungkan kitorang walaupun kitorang ckp 'tak perlu'. Dorang payungkan kita sampai badan dorang pun lencun kena hujan. Pastu tunggu kita hulurkan duit utk dia. Adoii, kesian laa tgk usaha dorang nk cari duit tu. Ngan perasaan tingat kat anak2 aku pulak, hmm.
Aku pun keluarkan duit kecik bg kat budak yg payungkan aku ngan abg. Bg budak tu gembira dan rasa dihargai. Menggembirakan budak2 ni byk berkat yg Allah janjikan. Masa abg serahkan duit tu...budak tu sambil pegang payung ngan baju dh lencun....terketar2 kesejukan...tak lupa cakap terima kasih. "Terima kasiiih, bangg...terima kasihhh"..alahaii, sayu jer aku tgk.

Kalo nk ikutkan...pihak berkuasa kat sana tak galakkan kita layan golongan yg mcm ni. Seakan mencemarkan suasana kat sana di mata pelancong. Tp, bagi aku...kalo mereka berusaha buat kerja utk cari duit mcm budak ni...tak mengapalah. Dorang bukan mengemis. Hulur laa seikhlas hati. Tapi dgn syarat....bukan di tempat yg ramai yg seperti dorang ni. Kalo kat trafik light tu, atau kat kawasan pasar baru....jgn laa..nanti jenoh kita nk menepis....Sebab bila kita bagi sorang...berduyun2 lagi akan datang serbu kita atau van yg kita naik tu, huhu. Jenoh weh!!!

Dari Donatello...kitorang terus dibawa oleh supir ke Restoran Djoeroe Masak. Aku pun tak tau restoran ni terletak kat jalan mana, hehe. Malam, dh gelap...ujan lebat pulak tu...kan..
Idah pun tak penah gi lagi restoran ni. Baru aje dibukak. Supir yg cadangkan.
Masa masuk situ...wahh...eksklusifnya...risau aku tgk eksklusif sgt ni. Harga mesti eksklusif jgk, kan..huhu.
Idah ni..kan...sepanjang 4h3m kat Bandung tu...asek dibawak ke kedai makan yg eksklusif aje. Adoii, jenoh wallet kitorang ni, huhu. Tp tu laa...masakan dorang tip top laa. Itu tak dinafikan. Dari mula sampai Bandung..idah dh bawak ke Sangkuriang. Kat situ jer...harga makanan aku ngan abg jer berdua..RM60 lebih tau dlm duit kita ni. Sampai laa hari nak balik tu...Idah bawak ke Restoran Pak Chi Met pulak...huhu. Ikut jer laa. Pengalaman jgk tu..hihi.

Ok...di Djoeroe Masak....pilih menu. Aku ngan abg...oder satu set makanan aje. Share..Kitorang senang. Sbb mmg tak penah p Bandung lagi kan...apa yg halal dan sedap..terus jer oder...huhu.
Idah tak tau lagi nk oder apa...pening tgk nama menu, huhu..
Ramai yg kerumun kitorang nk amek oder...
Mr. Angga....tak tau laa apa jawatan dia kat restoran tu..tolong cadangkan menu kat Idah. Kalo ikut dia..semua terbaik..semua sedap, huhu.. (Mr. Angga ni ada bg kad..tp Ina yg amek. Dia kata nanti nak pi sana lagi..leh pi sini lagi, huhu)
Dh pilih utk diri sendiri...idah tolong pilih utk Zety yg tak ikut sekali malam tu. Pastu dorang oder jgk set nasik utk supir, Judy....sian dia sambung tugas sampai malam.
Kalo sape2 ada gi Bandung...mmg rekemen laa gi makan kat sini. Suasananya romantik gitu...huhu. Kitorang cuma tapau jer. Makan kat hotel. Dh malam dh....sian kat supir balik lambat pulak.
Bayar dulu....
Tgh tunggu oder kat sini. Layanan Angga kat kitorang superb tul...huhu. Mula2 tunggu kat meja luar tu..Bila dia tgk kitorang nk bergambar...terus dia bawak kitorang gi area sini.. Tgk laa kaki meja tu, unik. Mesin jahit tu tau!! huhu..
Semua tgk khusyuk dgr Angga berceloteh sambil tunggu oder siap. Aku ngan kerepek udang kering, mmg sedap...
Dia ni leh jadi duta makanan kat Bandung laa. Semua tempat makan best2 dia tau. Dan itu ini dia rekemen. Kalo dgr dia citer kesedapan makanan tu...ish..ish..mmg terpengaruh laa. Leh jadi pengacara jemputan utk jalan2 cari makan kalo TV3 buat edisi khas kat Bandung, huhu..
Mr. Angga siap amek kertas ngan pen utk tulis senarai restoran yg sedap2 dan kedai kek yg sedap, huhu...
Mr. Angga...timakasih laa..Byk info yg dia kongsikan ngan kitorang semua. 
Ok...semua oder dh siap..kitorang pun balik ke hotel semula.
Masa Idah serahkan set nasik yg dibungkus utk Judy...gembira jer dia. Ntah laa...kat sini penduduknya sangat padat. Penduduk lebih ramai dari tawaran pekerjaan. Ramai graduan universiti tidak bekerja selaras ngan kelulusan. Ada yg jadi supir, ada yg bekerja di restoran...nak maju kena bersaing kuat.

Dh balik bilik...terus bukak kotak makanan ni...lapar dh rasanya. Jam kat Bandung kul 10 lebih. Tp kat Malaysia dh 11 lebih tu...Baru nak makan????
Abg tu...kalo kat Malaysia...jgn harap laa nk layan nasik kalo jam dh kul 11 malam....
Tp kat Bandung ni leh lak nk layan, huhu. Lapar dh...hari dh laa ujan. Sejuk. Dh laa kat Bandung ni tak rasa pun panas terik ke hapa di waktu siang.
Ni laa hidangan dari Djoeroe Masak. Mujur oder satu jer. Nasiknya berserta beraneka lauk. Ada tauhu susu, tempe, sambal, sayur mentah jadi ulam, ayam...dan keropok makan ngan nasik. Kenyang walaupun berkongsi, huhu...Sambal sana mmg sedapppp. Aku pun tak ingat nama set nasik ni, huhu. Tapi kat Bandung ni byk set nasiknya...kita makan kering. Maksud takde kuah selain sup. Rasanya yang ada kuah ni set nasik padang aje kot, huhu..
Ayam kat sana kan...takde ler besar2 mcm kat Malaysia. Betul....industri perternakan ayam kat Malaysia ni mcm takde kawalan jer pembesarannya. Aku dengar...dari anak ayam sampai nk jadi ayam daging utk dijual tu..berapa minggu aje. Tp ayamnya leh besar, gemok & sedia utk dipasarkan. Brp kali ler ayam tu terseksa kena suntikan utk paksa bagi besar, hmm..
Tu yg ramai kata jgn makan ayam sgt. Ayam byk kena suntik utk cepat besar..Bahaya utk manusia jgk. Itu kat Malaysia laa.

Kat Bandung ni...leh tgk ayam dia besar mana dlm gambar tu. Tu bahagian dada ngan kepak tu..kecik aje. Kiranya suku ekor dari ayam sekor tu. Mcm ayam kampung jer gayanya.
Itu laa situasi yg aku tgk wlpn gi makan kat restoran lain pulak sepanjang berada di Bandung tu...saiz ayamnya kecik aje.
**Mgkn ke cara penternakan ayam kat Bandung ni tidak memaksa ayam membesar dgn suntikan??

Nota ALONA:-
~Pelancong dari Malaysia sangat ramai suka gi sana. Tiket AA utk suku pertama tahun 2014 pun harga tiketnya dh bermula dari RM160 lebih utk sehala. Tu pun tgk tarikh. Kalo tarikh yg popular...harga dh RM200 lebih utk tiket sehala. Aku rasa itu antara sebab jika ada rusuhan membenci Malaysia...warga Bandung tidak akan terlibat sama.
~Skang ni kalo nk gi Bandung...senang sgt nk cari tips kalo gi sana. Ramai yg dh citer & bagitau kat dlm blog mereka. Tu sbb dlm entry aku ni takde bagi tips pun, hehe. Citer aje cukup laa. Aku pun ikut kawan....

11 comments:

Teena Tna said...

Kasut tu lawa2..best tgok orang jalan2

adrianna syaz said...

Klu ada rezki pegi ni..mau setel duit ni.hohohi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

samalah dgn akak..kalau nak mkn kat luar.. tengok2 dulu suasana & gaya restorennya.. kalau eksklusif sgt mmg risau jugak takut tak cukup bajet mkn sekeluarga.. hehe.. pernah dulu masa org dok cerita2 pasal restoren ayam penyet.. dok tanya2 dulu berapa harga makanan kat situ.. takut la jugak buatnya sepinggan rm20 ker.. kalau 5 pinggan dah seratus.. hehe.. mcm tu ler gaya org yg hidup dgn gaji sederhana.. kalau bergaji besar mmg tak kisah langsung pasal harga kan.. hehe..

Nad MamaZN said...

Sana matawang lg kecik dr kite
Tapi bab makan leh tahan mahal gak ek?
Klu sedap takpe la...

Ps: kak, akak tgk muka saya dh mcm fm bentuk apa kak? Ahahahaha.. Saje je akak ni tau!

wantie said...

boleh pulak akak tahan nafsu membeli tu.

kalau T le, time pergi rambut wan penuh. pas balik terus botak. hahaha..

el said...

syabas akk leh tahan napsu
lau el ntahh lah ntahlah
kira nak pi sn kena bw byk duit baru fun nak bershopin kat bandung tmpt shurga membeli belahh rugilah x sopin bkn sllu nk pi sn

mr. angga tu igt sapalah tgk lam fb akk..haha igtkn kwn akk hehe

tu pasai el suka beli ayam kat paso dr kat supermarket cam tesco tu sbb ayam kt sn beso2 gabak...ngeri nak mkn..huhu

Rinna said...

Cantiklaa kasut2..kat FD tuh.. Weols tak sempat nak ke sana.. :)

Kesuma Angsana said...

kat mana2 pun acara shopping2 yang paling best kan!

Kesuma Angsana said...

kat mana2 pun acara shopping2 yang paling best kan!

Kesuma Angsana said...

kat mana2 pun acara shopping2 yang paling best kan!

Zura@Iwan said...

kak mcm sy la...
mmg kalu cuti2 ni..mmg tk sopping sgt..
lebih suka jln2 tgk pemandangan ..dh gelagat manusia.hehe..
tmbh2 kalau di negara org...mmg cuci mata je..hehe