Tuesday, July 9, 2013

Kembara motor cub : Bentong | CH | Taiping

Bila ALONA bercerita di sini mmg mcm ni. Panjang berjela sbb citernya detail, huhu. Utk simpanan sendiri sebenarnya ni. Anak2 aku tu...kalo ada masa kat dlm makmal komputer kat sekolah nun...dorang masuk gak jap Cintamaniszlite ni. Nak tau ibu dorang ada apdet citer apa, huhu...hai lah anak!! 

07.06.2013
AHAD
Pagi tu...selepas sarapan pagi...kitorang terus menghala ke bandar Raub.
Ayah pulak...lepas amek kawannya yg nak nompang sekali balik kampung isterinya kat Taiping...avanza ni akan singgah pulak kat Kg. Lebu utk bawak mentua aku menziarahi pusara arwah mak aku.
Ikutkan hati aku....aku pun tingin jgk nk ikut serta singgah. Rasa mcm tak lengkap kalo balik Bentong tak singgah jengok pusara arwah mak. Tapi kali ni mmg tak dpt...sbb aku ngan abg cuma naik motor cub aje..

Iye....naik motor cub honda wave ini balik ke Taiping melalui Sg. Koyan, Cameron Highlands, Spg. Pulai dan masuk PLUS utk terus ke Kamunting, Taiping. Jauh, kan...
Kalo naik motor berkuasa tinggi mcm adik aku punya tu....mesti tak rasa apa. Sbb, motor mcm tu diibaratkan sekali pulas minyak dh leh sampai Taiping, hahaha. Tak sempat nk rasa sakit pinggang, sakit montot....hihi..

Tu sebab utama aku balik Bentong naik bas tu. Sebab nanti balik ke Taiping nak balik ngan motor ni. Abah ngan mak pulak...naik avanza ngan ayah. Sebab ayah nk folo kitorang utk memastikan keselamatan kitorang yg naik motor ni. Kot laa apa2 jadi tengah jalan, kan..huhu. Lalu Sg. Koyan -  Cameron Highlands pulak tu, huhu. Mana ada coverage.

Err...pasal motor tu pulak.
Motor cub honda wave tu sebenarnya milik arwah mak aku. Sebelum beli motor tu...mak dh bgtau...nak bagi motor tu kat along (anak sulung aku) bila along dh dpt lesen nanti. Masa tu rasanya along dalam tingkatan 3. Kat Pengkalan Hulu lagi along masa tu.
Mak aku bagitau along, "Along, wan nak belikan along motor...tp wan guna dulu laa. Wan guna pegi keje. Masa along dh dpt lesen nanti...along amek laa motor tu, ye", mm, masa taip ayat ni...sebak pulak sbb teringat mcm mana intonasi mak aku bercakap.

Masa nak beli motor tu...mak siap kol along tanya..."along suka kaler apa? suka motor kaler apa?" Along kata...dia suka kaler motor kaler oren.
Arwah mak gi kedai ngan adek aku. Tu yg leh pilih Honda Wave kaler oren tu.

Motor tu mak guna gi keje masa mak masih sihat. Bila dh kurang sihat...ayah yg hantar & amek mak dari kilang. Sampai laa mak berhenti keje. Motor ni cuma diguna sesekali oleh ayah dan fadel. Bila mak dh meninggal...along masih takde lesen lagi. Walaupun umur along dh genap 16thn masa tu tp disebabkan along dok asrama...bila masa nk gi kursus, ujian komputer dan praktikal segala?? Cuma cuti sekolah ujung tahun peluang nk amek lesen tu ada. Jadi, buat sementara waktu...biarlah sekali sekala ayah guna dulu motor tu. 

Bila along dh lulus ujian B2 cuti sekolah bulan 3 ari tu...kitorang lak terpikir2 sama ada nk pos motor ni guna poslaju ataupun mcm mana??
Akhirnya...abg kata..."apakata...kita yg pi amek motor tu. syok gak dpt rasa pengalaman tu". Aku pun bgtau ayah. Ayah kata..."eh, boleh...xde masalah tp ayah ikut ngan kereta laa". Apa2 jadi..tayar pancit ke apa...sekurang2 ayah ada folo ngan kereta. Gitu laa, kan.. (tp kitorang dh sediakan jgk ler cecair tubeless ngan pam kecik kat bakul motor tu). Jadi, kitorang cari tarikh yg sesuai.

07/07 laa tarikhnya itu...(tarikh spesel fadel ngan dayah tiap2 tahun ni..hehe)..

Kitorang memulakan perjalanan.
Pagi yg berkabus. Terasa seperti dh menghampiri Cameron pulak, hehe. Padahal tak sampai Raub lagi ni...(sbb semalamnya ujan lebattt kat sini)
Bila ada lori besar, treler, bas ekspress melepasi kitorang...bergegar..huhu..
Dah sampai stesen Petronas kat Raub...topap petrol...
RM4.10 bagi penoh.  
Kat sini aku sempat msj ayah. Ayah kata..dorang baru selesai menziarahi makam & nak mulakan perjalanan ke arah Raub.
Kitorang pulak...bila dh isi minyak penoh tangki....teruskan perjalanan menghala ke Sg. Koyan.

Dh sampai Koyan...terus topap lagi minyak kat stesen Petronas, Sg. Koyan pulak. Naik motor ni...mmg kena selalu topap minyak jer. Takyah bawak tong dh. Stesen petrol dh senang nk jumpa.
Kat Petronas Koyan ni...aku msj bgtau ayah. Ayah balas...ayah masa tu ada kat Petronas Raub, hehe.

Kat Koyan...topap RM2 aje...
Ni kucing yg manja kat stesen minyak tu, hehe..Abg kata, kalo naik kete ni...abg bawak jer balik Tepen, huhu. Dia ikut jer aku. Mintak makan. Aku pikir...pebenda yg aku nk bagi?? Ternampak dlm bakul motor...ada plastik goreng pisang yg ayah beli kat Janda Baik ptg semalam. Ada lagi seketul..aku bagi ler dia. Tak sangka...kucing kaler bendera negeri Pahang ni pandai makan goreng pisang. Tp dia tak makan pisang tu tau...dia cuma makan tepung goreng pisang tu aje, hehe.
Kitorang teruskan perjalanan...masuk simpang menghala ke Pos Betau utk ke Cameron Highlands.
Sepanjang jalan kat situ...tak terasa panas perit pun bila cahaya matahari terkena kulit. Rasa dingin dh mula terasa. Patut laa sebelum2 ni...bila kitorang naik kereta lalu sini...penah nampak orang lelaki naik motor tak pakai baju pun lalu jalan tu. Rupa2nya tak terasa perit panas pun, huhu..
Berhenti kejap kat sini....pembinaan empangan hidro Ulu Jelai, CH. Sedang rancak dalam progress. Byk lubang terowong utk pengaliran utk tujuan penjanaan hidro-elektrik sedang dibuat. Terdengar bunyi bising segala mesin beroperasi..
Bergambar berlatarbelakangkan empangan hidro....
Sampai Ringlet....singgah lagi kat Petronas.
Aku ingat nk gi tandas...mak aii, beratur orang. Tak jadi!!!
Kat sini...abg topap petrol RM4.50
Masa kat sini...aku sms ayah bagitau.
Tp ayah tak balas...maknanya, ayah berada di luar kawasan liputan, hehe..Biasalah, ikut Sg.Koyan-CH ni takde line telepon. Kalo ada pun...sekejap jer kat Pos Betau. Tu sebab ayah folo kitorang tu.....sayang ayah kat kitorang, kan?? ngee.. 
Singgah kat gerai di Ringlet...nak beli ubi ajaib @ yacon. Kat sini mmg selalu ada terjual ubi yg juicy ni...Sempat beli ubi keledek manis kat sini..taruk kat dlm bakul motor dulu.
Kat sini...ayah msj bagitau dh sampai area Ringlet jgk.
Orait...kitorang teruskan perjalanan. Tak tunggu laa. Sebab dh janji nk jumpa kat gerai Mi, di medan selera Brinchang.

Kitorang lalu Taman Sedia, hehe. Saja jer..Nak tgk chalet baru yg Fadel & Dayah citer ari tu. Tak singgah pun pekena eskrem ngan stoberi cekelat. Kitorang tak mau anak2 jeles nanti.

Bila sampai kat pekan Brinchang tu..aduhaii..jalan dh mula jam kat depan hotel titiwangsa. Tp kitorang naik motor, kan...leh cilok2 aje. Ayah laa nanti....nak kena harung kesesakan ni.

Dh sampai medan selera tu...terus gi tandas dulu, hehe.
Dh tunggu dekat 20 minit baru ayah, mak, abah dan kawan ayah sampai...

Tp tak makan kat kedai Mi...sbb lauk pauk dorang tak siap lagik.
Gi makan kat gerai lain. Ayah tak makan nasik...tp oder sate ayam, sate daging lembu dan sate daging kambing. Ni 1st time aku makan sate daging kambing, hahaha...TERUKnya aku ni. Tapi, serius...sedap laa sate kambing kat situ...nyam!!! Sate ayam dan daging pun sedap..REKEMEN!!!!

Dah selesai..aku pun dh sumbat mende yg aku beli kat Ringlet tadi kat avanza...kitorang teruskan perjalanan. Dh tau...avanza mesti tersekat punya lah. Sebab ayah akan menempuh jalan sesak dari pekan Brinchang sampaiiii lah ke KEA FARM tu. Punya lah jauh. Kenderaan bergerak perlahan jer. Jenoh. Walaupun minggu tu takde cuti umum, bukan cuti sekolah...tp jalan sesak mcm tu???? Adakah sebab minggu depan dh nk bulan Ramadhan maka ramai yg bercuti makan angin??
Tapi polis trafik mmg ada jaga kat area KEA FARM tu.

Kitorang yg bermotor kecik ni...senang ler nk mencilok.
Kalo nk singgah membeli tu senang laa sangat. Tp kelemahannya pulak...nak letak barang byk2 kat mana??
Tapi, sempat jgk singgah beli buah rock melon 3 bijik kat gerai biasa tu. Alah...kat deretan galeri time tunnel tu. Mujur muat bakul motor, hehe..
Kat area Bee Farm...dekat ngan simpang nk ke Boh Sg. Palas tu laa...dh siap dh  bangunan ni. Tak tau laa nk buat apa ni. Hotel ke...apartment ke...Masa mula2 nak naik bangunan ni...terkejut aku. Leh dorang buat bangunan ni kat sini?? ish..ish..dasat2...
Aku dh bagitau abang. Nanti berhenti kat satu tempat ni. Nak amek gambar kenangan. Uiii, bkn senang tau nk gi CH ngan motor. Tambah2 orang dh tua mcm kitorang ni, huhu. Kalo motor besar....orang tak heran. Ni motor cub...dari Bentong sampai Taiping lak tu, kan..kan..hihi..
Ni pun disebabkan amek motor along jer. Kalo idak, takde ler...lebih baik naik kereta. Kalo ngantok aku leh tido..hahaha..
Melalui pengalaman bersama abg..(nampak tak buah rockmelon dlm bakul tu?? hehe..)
Setting kamera...letak dan lapik ngan batu...klik!! SIAP.....
Kat sini jugak menandakan dh sampai sempadan...ala..sempadan negeri Perak aje, hihi.
Menurun bukit mmg laju...syok jer, hehe..
Sampai Petronas Spg Pulai ni...berhenti lagi.
Gi topap petrol lagi.
Topap petrol RM3...
Kat situ...tandas penoh...surau penoh. Bas persiaran byk pulak singgah sini. Lom kira ngan kereta dan motor2 besar lagi. Mmg dh jadi port lepak rileks2 pulak kat stesen ni, huhu..

Mula2 janji ngan ayah jumpa kat sini. Tp memandangkan sesak teruk kat CH tu...jenoh pulak nk tunggu ayah sampai, alahaiii..
Terus aje laa. Cepat sampai umah...leh luruskan tulang belakang, huhu.
Makin dekat sampai...makin terasa lak sakit pinggang ngan montot ni. Singgah jap kat Petronas R&R Sg. Perak. Tapi tak isi petrol kat sini...cuma utk meluruskan kaki. Stretching sket...teruskan perjalanan.

Alhamdulillah, sampai umah kul 4.30petang. Mesej ayah. Ayah kata, dorang kat hiway Kuala Kangsar dh. Abg terus luruskan tulang...apalagi berbaring laa kat kusyen tu. Terlelap kejap sampai laa ayah sampai kul 5 petang. Baru bangun membersihkan diri....

Alhamdulillah...merasa jgk kitorang pengalaman sepertimana ayah ngan mak dulu. Pengalaman mereka yg penah datang dari Bentong ke Taiping ngan motor honda EX5 dan RXZ pada 15-16 tahun yg lalu. Masa tu...ayah takde kereta lagi...baru lepas jual kereta nissan sunny sbb kena tipu ngan dealer kereta second hand tu. Sian ayah ngan mak..
Ayah ngan mak ni...kalo syg anak..mcm ni laa..sakit2 naik motor sampai ke Taiping takpe...asal dpt jumpa anak menantu dan cucu. Sayu hati bila dikenang2.
Tambah2 masa aku nak bersalinkan angah tahun 1997 dulu....dh laa susah payah mak ngan ayah dtg ngan motor...tapi....(sedih kalo dikenang. P.Ramlee kata barang yg lepas jgn dikenang...tp ni bukan barang, camne??)...

Skang...aku dh rasa mcm mana pengalaman ayah, mak dan fadel bila datang ke Taiping ngan motor. Walaupun dulu ayah ngan Fadel guna jalan Tg. Malim - Genting - Bentong....dan kitorang di laluan lain tapi pengalaman tetap sama. Sakit pinggang, lengoh kaki...kematu montot...tetap ada. Aku ni kira baru sehala perjalanan tp ayah ngan mak...pi-balik tau. Pi Taiping dan balik ke Bentong ngan motor. Beberapa kali jgk datang sini ngan moto. Semua tu kerana kasih sayang. Alahaii....bila tingat...sedih...mmg sedih.

Sampai laa ayah ngan mak ada rezeki beli kereta lagi...tu laa proton saga 2nd hand kaler putih..CAQ. Skang dh bertukar milik ngan sepupu aku pulak...

Maaf,
Entry ni mmg panjang. Bkn senang dpt pengalaman mcm ni. Bkn semua orang ada pengalaman mcm ni. Kitorang cuma berdua...bkn konvoi ngan kelab2 motor. Mmg satu pengalaman baru.

Bila abg rasa lengoh2 belakang...aku yg kat belakang abg ni leh mengurut memicit bahu & belakang badan abg masa motor sedang bergerak tu..huhu. Bagi lega sket.
Ye laa...dok depan ni..selain tangan kena pegang handle motor, pulas minyak...tetapi jgk kena tahan angin, huhu. Aku takpe..kat belakang.

Uii...mmg pengalaman yg takleh dilupakan...8 jam jgk laa termasuk berhenti isi minyak dan perkara2 lain yg aku dh citer kat atas tu.

Nota ALONA:-
~Citer ni adalah citer sebuah pengalaman sambil imbas kenangan.............................s.a.y.u.

9 comments:

Nad MamaZN said...

Mmg pengalaman berharga
Abg akak tu dh mcm gaya azroy cite faizal husien tu dh hehe
Mmg sgt berharga pengalaman ni...

ibuayu said...

Mesti teruja masa nak balik naik mitor kan..susah nak dapat pebgalaman mcm ni

Gieyana said...

pengalaman yg indah nie kak...bkn senang nk dpt..x dpt sy nk bayangkan kelenguhan akak tue..
perghh! saya nek motor balik AS ms x der Nureen dulu pon..phewww! rs mcm nk tercabut bontot n bontot ilang..kui kui...

mmg jammed teruk area Brinchang tue kan..tue weekend..kalau cuti sekolah x tau ler..nmpak ambulance pon mencilok..nsib baik driver dier terror..:)

el said...

pengalaman yg best ni hehe

bontot krem x kak..sure pya kebas2 tgn2 muka2 ek

el naik moto sorg2 paling jauh pun dr penang ke kuala kangsar tu pun sbb dulu studi kan..time tu seronok giler kut balik sorg2 ngan moto..sbb ada org ngorat kahkahkahkahh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedih bila akak baca kata2 pesanan arwah mak pada along tu... mmg sayu.. kata2nya tu dah jadi wasiat kan..

pengalaman naik motor perjalanan jauh.. ada waktu seronok & ada waktunya tak seronok.. yg seronok rasa enjoy bila dpt gerak bebas tengah2 jem ngan angin yg kuat tu.. yg tak seronoknya.. sakit pinggang & montot.. tambah2 bila hari hujan lagi tak seronok.. hehehe... akak pun pernah lalui pengalaman yg sama.. masa mula2 kawin dulu belum ada kereta.. kami naik motor juga blk kg ma & mertua.. cuma bezanya.. masa tu suami akak pakai TZM.. bila akak dah mengandung dah tak berani nak naik motor lagi blk kg.. terus beli kereta.. tp kereta 2nd hand je yg mampu waktu tu.. syukur masih elok & boleh digunakan hingga skrg... entah bila ada rezeki nk beli kereta baru.. anak2 pun dah bising dah.. apakan tidak.. dah lebih dari 14 thn pakai kereta tu.. itupun masa beli umurnya dah 6 tahun.. cuma org selalu puji kereta akak cantik terjaga.. hehe.. yelah.. 3, 4 tahun sekali anto cat baru.. mestilah sentiasa berkilat.. hehe.. masa tempoh cat tu.. akak kenalah pinjam kereta ma akak kat kg.. & masa nak ambik kereta tu jugalah anak2 dpt merasa pengalaman naik bas blk kg (mcm entry alona yg lepas).. kalau tidak jangan haraplaa nak naik bas.. mesti blk dgn kereta juga.. hehe... (sori pnjg jugak komen akak kali ni.. hehe)

selamat bersahur & berpuasa...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

opss.. tertinggal satu..
stesen petronas raub tu (dpn bomba) lah stesen yg abg akak selalu berenti isi petrol jugak.. hihi..

wantie said...

fullamak kak. dasyat tu. kalau T le, idak le nak pergi ambik naik motor sejauh tu. Guna perkhiodmatan keretapi la jawabnya.

dulu masa baru kawin kami ulang alik kampung naik motor jugak. Tapi sejak ada keta ni bontot pun kemain manja. kalau lama sikit kebas habis montot montot... tabik spring la kat akak..

Zura@Iwan said...

pgalaman yg hebat kak...

sy n hb mmg duk berangan nk travel nek motor cm ni..tp nk nek motor kuasa tiggi tu la..berangan je, nk beli bila la ntah..ahah..

mmg kasih syg mak dan abah tk dpt dihitung kn kak..abah sy pon dl tk de kereta..km kalau blk kg naik bas..sllnya saya n abah akan naik motor...tu dkt pon lenguh bdn gak..haha..

samsudinismail Samsudin1980 said...

Tringt msa myewa Kjew kt Slngor dulu bila cuti jea balik kg Ramai2 nek motor dgn kwn stu kg