Saturday, September 29, 2012

Citer pasal kamera...

Tetiba aku rasa nk review pasal kamera ni. Walaupun saiz dia mcm kompek tapi dh mmg ala2 dslr dh. Leh guna auto, manual dan lain2.
Jadi tak hairan lah kalo harga dia pun dh macam dslr utk new beginner punya tu. Mula2 aku nk review ni bkn apa...sebab jeles jer tgk Zura dh sambar sebijik, huhu.

Sebenarnya aku dh TERminat ngan kamera ni masa kitorang gi amek gambo satu majlis kawen. Bilamana...aku diminta tolong oleh sorang kawan pengantin utk mengambilkan gambar dia bersama pengantin. Ish..rasa seronok lak bila guna petik 2-3x. Walaupun terbayang "bestnya kalo dpt sebijik macam ni".....tp takde ler rasa nk beli.....sebab harga dia mahall. Lain laa kalo duit dh terlebih2 byk, kan..hehe..
Sony Alpha Nex-f3 with 18-55mm
Kamera ni harga yg aku tgk kat Shashinki.com RM1858.00. Tak tau lak kalo beli kat Komtar ke...kat Mastercolors Parit Buntar tu ke....harga dia mgkn leh dapat murah lagi.
**Zura, brp harga hang beli ari tu??...hehe..
Sony 18-200mm f/3.5 - 6.3
Ni pulak adalah lens tambahan. Kalo rasa nk beli sebijik...belilah kalo dh ada Sony Nex-f3 ni. Mmg terbaik laa kalo dapat lens ni utk kamera di atas tu. Tapi tu lah, harga dia pun mmg terbaekkk gak laa, haaha...RM2688.00...pergh!!!! Lagi mahal dari harga body + kit lens dia tu, ish..ish..
Tp kalo dpt yg ni...takyah nk bawak si gedabak dslr tu kalo nk gi travel. Bawak dia aje pun dh puas hati sgt dh utk abadikan kenangan.

**Gambar kredit utk shashinki.com

Nota ALONA:-
~Setakat bercerita aje, huhu...
~Usunglah dslr tu kalo gi memana nk bergambar sakan. Paling tidak leh buat mcm Gie slr pakai 50mm aje, hihi..

4 comments:

Gieyana said...

ikut mood gak kak kalau nk bw lense tambahan tue...

Kamera cm zura nie senang bw tp x sure apa ag ciri2 yg ada..cuma kalau nk beli lense dier mmg mhl ar psl x der third party lense mcm slr kan..:-)

Nad @ MamaZN said...

pergh!!
harga boleh tahan!!
tp hasilnya cun la kan?
takkan la kamera mahal, hasil tak cun plak, hheheeh

kalu saya mmg mampu pandang jek la ;)

wantie said...

mahal noh.ngidam gak ni. kalau t beli sure hubby poning. hahahaha...

hai si buah durian bila ko nak runtuh.runtuh apa? runtuh $$$$ utkku le..

kalau la dividen asb tu melambung naik leh sambar ni. ngeee...

Zura@Iwan said...

wahh..kak buat review psl camera ni ye...kak smbr arr kak..gmbr pon cantik...

sy beli rege dia lebih kurang mcm tu arr kak...tp ada xtra sket..sbb tmbh filter....tp ok kak...dia kasi sekali tripod..then kasi memory kad 8gb lebih satu..hehe..

#menurut salesman yg zura beli camera tu..dia kata lens canon pon beli pakai kt camera tu...