Sunday, September 23, 2012

Ke Penang kejap....

22.09.2012
Sabtu

Hari tu kitorang gi ke Penang. Takde laa keluar awal sgt. Sempat ler menyidai baju apa ke semua. Pagi tu ujan lebat lak kat Taiping/Kamunting ni, mm...

Makan pagi
Singgah makan kat kedai makan di simpang tiga tol Bukit Merah. Mmg nk makan pagi tp sebab ada nasik terus makan nasik lah senang, hehe..Bkn pagi sgt pun. Lauk pun masih panas2 lagi, ngee..
Hehe...ntah apa nk di'eksyenkan makan nasik mcm tu, ntah!!!
Meneruskan perjalanan...kitorang terus melalui jambatan Pulau Pinang utk ke gedung percetakan tu. Dh sampai situ....seperti biasa mmg susah sgt laa nk dapat tempat parking. Ada kotak parking yg disediakan oleh pihak berkuasa tp tu lah...dh diblock oleh kedai2 utk lori2 dorang.
Ada jgk satu tempat parkir ni...telah dijadikan tempat parking sebijik moto!!! Kotak parking tu utk sebijik moto dia aje?? aduhaii. Dulu, masa kitorang tak tau...kitorang alih moto tu ke tepi..tapi TETIBA sorang india lelaki tu dtg dan ckp elok2 kat kitorang yg kitorang tak boleh alih moto tu. Kotak parking tu mmg tempat moto tu aje...wah?? India tu kata...kalo kitorang alih moto tu dan kitorang parking kat situ NANTI akan timbul masalah. Wahhh!!! taiko punya moto laa ni...ish..ish..
Tu laa motornya...nampak tak dlm gambar tu?? huhu...
Jadi, bila dh tau mcm tu....bila2 kitorang gi sini...kitorang parking aje kat tepi2 jalan tu sebab takde kotak parking kosong. Kekadang parking jer kat tempat parking moto sebab dh moto parking kat tempat parking kete, kan...mm..
Dh laa situ jalan sehala....

Gedung Percetakan..
Syarikat ni beroperasi ofis hour jgk. Hari2 biasa mmg kitorang tak dpt nk gi lah...sebab abg pun kerje...dan kitorang mmg byk komitmen lain laa ngan anak sekolah, kan. Jadi, cuma hari Sabtu aje lah yg berkesempatan pun. Sabtu pulak dorang half day. Tu yg kitorang kena gi sebelah pagi.
Kat dalam......byk album, gambar, kotak, beg, frame sedang disiapkan ikut tempahan.
Ofis dorang....kecik je ofisnya...tp ini adalah main office. Yg kat KL tu adalah cawangan, mm..
Selalunya...kalo gi sini mesti ada fotografer lain jgk sedang berurusan ngan Tracy.
Kitorang penah jgk pos aje cd-rw kat dorang utk print sebab kitorang dh ada akaun kat situ. Tak perlu nk ke sana pun kalo nk print album cuma kalo nk cepat siap...kena gak gi sana berurusan terus ngan Tracy. Sambil2 tu leh jenjalan, kan...hehe..

Dh selesai urusan...abg tanya..."nak gi mana lepas ni??", hehe....
Dan aku jawab...................

"Gurney Plaza"
Abg pun kata..."amboiii....dh plan tp tak bagitau awal2 punnnn", Aku sengih2 aje lah....hihi.
Bkn apa...selalunya kalo gi hantar utk print ni mesti kitorang kena rush nk balik sebab Akiss ada kelas tuisyen jam 2.30petang. Tp sebab dh abes exam ni...kelas tuisyen pun dh takde dh laa.

Dh lama tak gi sini. Dh canggih dh tempat parking dorang kat dlm bangunan tu, hehe. Kat papan digital akan bagitau arah sini ada berapa tempat parking kosong tersedia...kat sebelah kanan pulak ada berapa tempat parking kosong tersedia...menyenangkan pengunjung mall jgk, kan..
Nampak kan lampu merah menyala tu..kalo dari jaoh nampak ada nyala ijau..maknanya ada tempat kosong laa kat situ, hehe..
Ada sensor kat setiap kotak parking...
Lagi menambah kesenangan bila lampu akan nyala hijauuuu di tempat parking kosong . Yg dh ada kete kat kotak parking tu pulak lampu akan nyala MERAH....hehe..Jakun jap sebab kat sini baru aku tgk tempat parking mcm ni. Maklum laa...teramat lah jarangnya gi masuk ke gedung membeli besar besar2 ni, kan...kan..hehe..
Sempat pulak nk bergambar kat sini. Ada laa idea abg tu nk edit gambar ni mcm mana, mm..
Aku mmg gayat sket bila masuk mall yg bertingkat2 ni. Bkn gayat pada ketinggian ke hape...tp gayat ngan kedai yg byk dan selalunya byk yg berjenama besar ni, urm...

Aku akan masuk ke kedai yg kitorang biasa aje. Mcm.....kedai buku Popularrr....hehe. Mcm laa kat Tepen tu takde kedai buku Popularrr ni kan, hehe..
Rak biasa aku...novel Melayu, hehe..
Pastu, masuk lak ke kedai TOY R'US....tempat yg disukai oleh kanak2 jugak orang dewasa...ngee..
Ni laa contoh terbaik...hehe..
Kat sini kitorang tak beli apa lah. Angah ngan akiss ni suka tgk2 aje. Tingat masa dorang kecik2 laa kot. Kitorang cuma beli set buih sabun ngan peniup belonnya yg best sket dari yg dh ada skang, hehe..Takmo dh beli yg mcm pistol tu...cepat rosak. Baik beli yg manual aje...

Dah ronda abes....kitorang pun keluar laa dari situ. Dh roger Gie tanya kat mana SSF area pulau ni sebab aku mmg tak penah gi pun. Kebetulan dia pun mmg nk gi situ ada nak beli barang katanya sempena member sale.
 
Persiaran Gurney
Sebelum gi SSF...singgah jap kat tepi2 tembok laut area sini...berdepan ngan Gurney Plaza jgk. Utk apalagi..nk bergambar lah!!! Guna kamera hp abg aje. Tak bawak pun kamera slr ataupun kompek, hehe.
Angah tu kata takmo amek gambo...tp muka dia masuk gak dlm gambo ni, hehe
Berlatarbelakangkan bangunan tinggi di tepi laut...
Lagi satu...ada Akiss jgk jadi props, hehe..
Abg dan angah...
Aku lakkk...berlatarbelakangkan air surut..
Gambar ni mcm aku yg snap sendiri kan?? Padahal...abg yg snap kan ni...

Dh selesai...baru lah kitorang ke SSF ikut direction yg Gie bagi..

SSF, Jalan Anson
Senang aje nk cari rupa2nya....(hehe..) berpandukan info dari sms Gie.
Cium pewangi umah ni...aku dh biasa guna pewangi rose..tp takde laa pulak. Tu yg try bau lain tu...
Last2 aku amek Vanilla...
Ingat nk cari refill aje...tp semua terjual satu set ngan batang buluh tu...
Abg pose ngan gambar dinding yg terdapat kat tingkat atas SSF tu, hehe..
Katil2 kat sini lawa2 sebab dorang pun dh pasangkan siap ngan cadar yg cantek2. Harganya pun...mak aii...tak tertahan dompet abg & aku ngk. Mmg tak termampu laa..Utk cuci2 mata, mmg sesuai!!!
Dh turun kat bahagian bawah semula...barulah terjumpa sua ngan Gie....bersama suaminya dan puterinya, Nureen.
Jumpa kali ke-2...kan..
Sembang sambil2 pilih barang....
Aku mmg tak beli apa pun...mmg nk cuci2 mata aje. Nk gi IKEA jauh sangat, hehe..
antara tong sampah yg terjual kat situ..
Bila bayar guna member kad milik Gie...leh ler dapat harga member yg ditawarkan utk hari tu. Timakasih Gie..
Bergambar kat luar SSF pulak...ngan Nureen yg keletah tp pemalu..ait, macam mana tu?? hehe. Keletah ngan umi dan abah dia aje. Malu ngan kitorang ni laa.
Dalam gambar tu nampak kan Akiss pakai kasut arwah wan dia, mm...

Famili Gie..Tgk nureen tu...mmg busy ngan hp dia, hehe..
Camne kitorang leh terjumpa Gie?? Maaf laa pada kengkawan yg lain sebab tak roger2 kitorang ada kat Penang, hehe. Sebenarnya kekonon nk redah jer tak kisah mana2 pun. Tp tetiba tingat nk gi SSF lak. Aku mmg tak tau kat ner bangunan SSF tu. Jadi, disebabkan aku tau Gie dh penah gi...aku roger ler dia. Tak sangka lak rupa2nya Gie pun katanya nk gi situ. Lebih kurang waktu yg sama...aku dh sampai SSF terlebih dulu. Dh ronda tingkat atas dh...tinggal saki-baki dok ronda2 kat bahagian barang perkakas dapur kat tingkat bawah tu barulah Gie sampai.

Dah keluar dari SSF...Gie dan Munir ajak gi minum2. Kitorang mmg tak familiar sgt ngan tempat makan kat area pulau ni selain kat area Seagate....tak pun kat Teluk Bahang, hahaha..
OTW ikut kete Gie nk gi lepak2 minum..
Lepak kejap di Padang Kota
Kitorang dibawa lepak kat medan selera berdepan ngan Taman Kota Lama ni. Rasanya, ni 1st time kot aku gi sini...mmg tak penah gi makan sini walaupun masa aku kecik2 dulu, hehe. Kalo kat area food court lagi satu yg betoi2 tepi tembok laut tu penah ler, hehe..
Minum coconut shake, mee sotong dan budak2 makan nasik ayam....sambil bersembang2. Timakasih kat Gie dan cik abgnya sebab belanja kitorang makan petang tu..semoga Allah murahkan rezeki kalian. Amin.

Lepak jap kat taman permainan...
Muka kembanggg..hehe..
Gie kena gebang apa ler ngan orang tu?? hehe..
Jap aje kat situ...kitorang nk kena beransur dh laa. Nk pergi kat satu tempat lagi. Timakasih sangat2 ngan Gie dan Munir atas pertemuan ni. Akhirnya kitorang pun gerak ke terminal feri...naik feri laa pulak. Nak rest...leh tido jap sambil dibuai angin laut, hehe..
Dh sampaii. Mata dan badan rasa lega sket, hehe..Tunggu turn nk keluar....
Carrefour Seberang Prai
Sampai2 Carrefour...kitorang cari tandas dulu...kemudian gi surau.
Alhamdulillah, dh selesai baru masuk pasaraya ngan troli. Kebetulan biskut JACOB dalam tin besar tu ada offer...beli lah satu tin. Kat sini kitorang suka beli roti potato dia...masih panas2 lagi...sedap dan lembut pulak tu. Selain tu aku suka tart telur Carrefour sini..4 biji RM4. Kali ni tak beli roti2 lain dan muffin. Mmg tak leh nk beli byk pun sebenarnya sebab kitorang terlupa nk bawak green bag.
Keluar pasaraya...singgah food court kat situ jap minum2 lagi. Dahaga pulak, hehe..
Dh keluar dari Carrefour...nk balik dh.
Kat rumah dah....
Sampai umah sebelum jam 8.00mlm.
Ni aje laa barang yg aku beli kat SSF, hehe..
Nak beli lain2 tu tak perlu lah lagi. Tgk poket laa dulu, kan..hehe. Berbelanja pd yg perlu. Jgn ikut nafsuuu...
~Tempat letak lilin tu Akiss yg soh beli sebab senang nk taruk lilin masa letrik blackout!! hehe.
~Lilin tu pun dibeli sebab tu jgk laa. Tetiba blackout jenoh ler, kan!! Lilin kat kedai runcit tu dh tak berkualiti dh. Susah nk lekatkan. Tak macam lilin panjang jenis dulu tu.
~Tempat letak sudu/garfu bertangkai tu lak...abg yg cdg soh beli sebab katanya senang nk taruk sudu garpu bila nk hidang tetamu makan2 kat ruang tamu, hehe..
~Pewangi umah tu...aku yg nk beli. Nk wangikan umah. Sebab dh penah beli...mmg tahan lama. Susah bebeno nk cari jenis ni kat Tepen ni.
Buluh panjang tu yg baru...yg pendek tu lama punya...
Yg lama tu adalah haruman rose tp dh abes...kering dh. Bila dh beli haruman Vanilla...aku pun taruk sket kat dlm botol lama tu. Yg baru taruk kat ruang tamu...yg botol lama tu taruk kat dlm bilik aku, hehe..
Bkn colok ye...hehe. Fungsi lidi buluh tu utk menyerap air wangian sebelum melepaskan haruman tersebut ke seluruh ruang....

Abes citer gi Penang ketika bulan masih belum penoh, hahaha..

Nota ALONA:-
~Pi sat jer...tp citernya menceceh panjang bebeno, ye?? hehe..

11 comments:

Ena's Palace said...

merahnye mak ngah...baju merah..beg pun merah..hehehe
* lama da tak gi penang...cam nak gi je coti skola nnti...

Nad @ MamaZN said...

bestnye dpt jumpe kak G
saya pasni kalu bleh (kalu diizinkan) nak la jugak jumpe akak n kak G :)
walaupun saya tau saya ni pemalu, tp nak jugak jumpe, haha!

tinggi jugak kak G ni ek rupenye hehe...

❤Kamsiah❤ said...

pc rosak...sbb tu le lama akak tenggelam hehe

Gurney palaza tu..ada adik akak keje kat situ...kat bakeri...
SSF tu...mmg la boleh 'giler' berada kat situ...mula terbaynag nak rumah besar,nak sumbat semuanya hehe

Kesuma Angsana said...

sambil nyelam sambil minum air yek hehehehe

Gieyana said...

Tak sangka sgt dpt jumpa ngan akak..consider kali ketiga ler akak..kali kedua kt tasik tepeng masa buat job kt tepeng tue haa.."keris"! kah kahhh..
adess..tak leh teringat bab keris tue haa! ekekeke..:P

insyaallah kalau ada jodoh kita jumpa ag noh..no hal kitaorg ni kalau nk jumpa asalkan x keluar g mana2 laa..kdg2 selalu balik kg juga kalau weekend..

cuma ralat sket psl Nureen buat hal sket. mood dier x brp bagus tmbah lak kt pdg kota tue feveret dier jd tarzan..kah kah..

neway, nice to know family akak yg sempoi.. =.=

Zura@Iwan said...

alamak...x dpt jumpa ngan akak arr, kalau sbtu pon ..sy lepak umah je, sbb iwan keja...mlm br kuar...huhu..

nnti ada jodoh kita jumpa arr kak..hikss

Che Rosliza Che mat said...

ada baca kat blog gie...Penang semakin cantik...

atty's said...

aty pun kalo g penang suka g gurney plaza..lg si akak..dia mmg suka sopink kompleks..lepas tu lepak tepi laut..

aty haritu pegi ..tak kasi tau sapa2 pun..

Rinna said...

Wahh dpt jumpa Gie yer.. seronok laa.. :)

Amboi byk shopping2 tuh.. :)

rahayu said...

Macam best je pewangi tu..brp rm ya

Anonymous said...

kak, try la lavender..wangi..comfirm masuk rumah nak tidor jer..hehe

-firuz