Sunday, September 16, 2012

Cuti2 cari duit....

Cenggini ler kitorang....ada masa ketikanya...cuti ujung minggu kena gi kuar keje. Nak buat mcm mana kan...inilah cara kitorang cari rezeki tambahan. Cara halal, insyaAllah.....keje yg kitorang mmg minat dan seronok nak buat.
Alhamdulillah...skang ni boleh dikatakan setiap bulan.....rezeki kitorang ada utk job photog ni. Paling tidak pun puratanya 1 job utk sebulan. Paling tidak....lepas jgk laa nk bayar ansuran alza tu, kan...hehe..
Gambar ni fresh dari oven...tak buat apa2 pun lagi..baru jer transfer dari kamera dan simpan kat hard disk.
Utk minggu cuti 1 Malaysia ni...Alhamdulillah...kitorang melangsaikan tanggungjawab yg diberikan oleh sepasang pengantin baru ni. Jumaat petang...nikah. Sabtu majlis resepsi kat umah pengantin pempuan di Tekah dan Ahad pulak kat majlis menyambut menantu di Bukit Merah. Semua berjalan ngan lancar. Cuaca pun sangat baik pada hari2 tersebut...Alhamdulillah.
Ni pun fresh dari oven ni...hehe....
Letih mmg letih....tp seronok sebab dgn pekerjaan ni kitorang dpt kenal ngan pengantin yg latarbelakangnya dari mcm2 jenis pekerjaan, hehe. Ada doktor, cikgu sekolah rendah, cikgu sekolah menengah, wartawan, pensyarah, engineer, juruukur bangunan, polis bantuan, nurse, warder penjara, techician kilang dan mcm2 lagi lah...hehe...seronok kan??

Namun, keje2 amek gambo pengantin ni bkn saja kerjanya gi amek gambo pada hari majlis sj tetapi sebenarnya tak selesai lagi. Kat umah nanti nk kena pilih2 gambar...bkn dari seratus dua tetapi hampir seribu gambar. Mana tak naik juling mata ni, huhu. Lepas2 tu....mcm2 lagi lah prosesnya kan selagi gambar atau album tak gi hantar print, hehe..

Tp tu lah...bila sebok mcm ni...rasa masa singkat sket ler utk bersama ngan along yg sekali-sekala balik umah ni. Tp nasib jgk laa dia ada kat umah bila kitorang keluar buat keje2 ni. Dia leh tolong2 urus keje2 umah ngan angah & akiss. Sambil2 tu siapkan keje sekolah, study dan tak lupa gak layan games PERSONA kat PS2, huhu...along...along..
Kekadang bawak jgk dorang ni gi sekali kenduri tu....tp tengok keadaan jgk lah. Kalo time tu dorang takde keje sekolah, takde nk exam dlm masa terdekat....leh laa.
Kalo bawak dorang gi photog ni okay jgk. Dorang leh jadi krew kitorang terutama masa amek gambar outdoor....

Untuk minggu cuti Hari Malaysia ni mujurlah ada cuti extra hari Isnin esok. Sekurang2nya...ada jgk laa masa terluang aku utk bersama ngan anak2 terutama along sebelum hantar dia balik hostel petang esok, hehe. Aku ngan abg pun leh ler rehat2 luruskan tulang, kan...hehe..

Jumaat malam Sabtu ari tu sempat jgk laa kitorang bawak budak2 ni tgk wayang walaupun mata letih sgt hari tu. Dh lama betoi tak tgk wayang. Last sekali citer Super 8.......citer tak terkenal tp best, hehe.
Main terjah jer panggung kat TS tu. Mujurlah ada citer yg sesuai & best utk ditonton, hehe. Sambil tunggu waktu tayangan jam 9.15mlm....kitorang gi makan Mc Donald kat Taiping Sentral terlebih dulu..

Nota ALoNa:-
~Buat entry ni pun dlm keadaan mata yg kelat, huhu....tp degil nk buat jgk entry!!!

3 comments:

yoon da-hyun said...

cun laaa ~~~
hehe :)
nice job .

wantie said...

gambar cantik. Sekarang ni akak wat cara begini pun dah leh tanpung income bulan bulan.

Nanti bila anak anak dah besar boleh la dorangsambung empayer perniagaan akak & abang.

Boleh la dorang buat satu building tu foto house.............

Zura@Iwan said...

cantik bj pgntin kaler merah tu...