Friday, September 7, 2012

Citer penghabis minggu pertama Syawal..

Hari rabu...raya ke 4...ayah sampai ke Taiping sengsorang ikut CH. Terkejut aku bila ayah mesej kata ayah dh ada kat Brinchang. Kalo ayah ada kat Brinchang tu....mesti lah nk ke Taiping, kan..hihi.

Aku dh ajak ayah mai Taiping pd raya ke 2 lagi (sekali ngan kitorang ari tu) tp ayah kata lama sangat kena tinggal umah. Tambah pulak...jiran ayah, Tok Perak balik kampung dia kat Perak. Takde sape nk tolong2 tgk kan umah. Ayah kata mungkin ari Jumaat raya ke 6 tu baru lah nk ke Taiping. Tak mengapalah....
 
Tu yg terkejut tetiba raya ke 4 ayah mai sini, hehe. Rupa2nya bersebab jgk, ngee. Kebetulan pulak Tok Perak sekeluarga dh balik umah dorang malam sebelumnya. Akiss seronok sgt lah dgr atuk dia nk datang.
Rabu petang dan ari Khamis pagi sampai petang aku ngan abg ada job photog. Ayah dok ngan cucu2 lah kat umah. Tp Khamis petang tu ayah gi umah besan dia....pekena laksa!!

Jumaat tu...kitorang pun gi ke Bukit Gantang..umah mak mentua kak Timah. Sesaje jenjalan. Ramai orang Bentong ada kat situ. Bkn kak Timah ngan abg Joe dan anak2 aje tetapi ada beberapa keluarga lain termasuklah makngah dan abg Anas jgk.

Masa sampai situ...dorang takde. Mak & kakak abg Joe adalah kat umah tu. Kak Timah dan rombongan dari Bentong keluar gi TESCO dan tak sampai2 umah lagi lepas dh keluar gi tempah kek kat Secret Recipe utk hantaran bertunang anak Pakcik Mas...(sambil membeli-belah mende lain jgk ler tu, huhu).
Sambil nunggu rombongan kak Timah tu balik...kitorang dihidang bihun goreng, ketupat palas dan kuih2 raya. Tp bila dorang semua dh balik...kena makan pulak nasik yg dihidangkan utk semua2 makan malam. Adeh...Bila tak makan...kena paksa makan. Teruk tau!!! Perut dh penoh dh, aduhaii..
Lauk sedap2 pulak tu. Lauk kampung. Ada pulak air asam yg dibuat oleh mak mentua kak timah tu....sedap alahai...alahaii. Akhirnya, makan lah jgk. Abg yg jaga diet pun makan jgk, hihi...Ayah ok jer. Selera bila makan ramai2 ni.

Borak punya borak...sembang punya sembang...dekat kul 12 malam gak kitorang sampai umah malam tu.
Esok (Sabtu nya...) ayah join rombongan ni menghantar anak Pakcik Mas bertunang di Bukit Merah. Akiss jer yg ikut atuk. Along ngan angah studi dan wat keje sekolah kat umah. Dorang dua tak nak ikut.

Aku ngan abg lak kena keluar bertugas lg....amek gambar orang kawen. Kalo Rabu & Khamis umah pengantin pempuan....Sabtu lak kat umah pengantin lelaki. Dua2 umah kat Selinsing aje. Alhamdulillah, semua berjalan lancar dengan cuaca pun ok sampai ke petang. Outdoor hari Khamis kitorang buat kat lake garden. Pilihan tema majlis & baju dorang ari tu kaler merah. Mmg kena sgt laa kalo outdoor kat lake garden ni....terserlah!!
The making of....
Manakala outdoor hari Sabtu kitorang wat kat sekitar kawasan Selinsing dan sawah padi di Semanggol. Kaler peach ala2 pink. Pun cantek pilihan dorang ari ni. Senang keje aih...huhu..
The making of....
The making of....
 **Gambar Noni & Amil tak siap lagi. Pilih pun tak lagi ni. Skang sebok ngan gambar Syietah & Aziz dulu..

Hari Isnin 27hb Ogos, dalam kul 8.30 pagi...ayah pun bergerak balik ke Bentong semula. Ayah kata umah pun dh lama kena tinggal, mm...

Abes citer minggu pertama Syawal 1433H..

4 comments:

atty's said...

cantiknya photoshoot pengantin..mcm nak terai lak pakai baju kawin.ekekekkeke

Zura@Iwan said...

mknan bhidang tu..best yer....

# lawa la gmbr photo pgntin tu....kt lake garden tu unik ke tgk..

wantie said...

perghhh... memang terbaik kak.

nape la zaman T kawin dulu tak de pakej outdoor photoshoot. sob..sob...
bukan tak de tapi mahal giler. org cina je yg buat..

syukur kan budak budak sekarang dah boleh outdoor bagainya.

Kesuma Angsana said...

best2 zaman2 dulu xde photoshot kwen kat luar mcn ni sgtkan!