Monday, September 3, 2012

Raya ke-2 punya citer...

Raya ke 2 tu kitorang mmg dok umah aje lah. Tak melaram ngan baju baru pun. Pagi2 ada yg membasuh baju, menyidai, mengangkat kain, melipat, mengemas beg. Ada yg layan saidina, layan netbook....ada yg goreng bihun, panaskan rendang, panaskan lemang, panaskan dendeng....mandikan kucing, ish..macam2 aktivitilah....tp semua kat umah, hehe..
Antara aktiviti pagi sampai tengahari...hehe..
Bila mak dh takde ni....semacam jer raya ni. Org tak dtg beraya....dan kitorang pun takde mood nk gi beraya. Tp kalo tgk status kengkawan kat fesbuk dan terbaca citer kengkawan kat blog dorang...ramai jgk ye yg kurang gi jenjalan berhari raya kali ni. Aku ingat kitorang ni aje, hehe..

Sempat keluar gi Williams Optic...kedai spek mata kegemaran kitorang kat Bentong ni utk buat spek mata baru utk Angah. Aku cadangkan utk repair aje tp dia tak mau...nk yg baru. Hah, buat yg baru...guna lah duit raya dia. Dia tak kisah....dia kata "gunalah!!" huhu....
Kali ni amoi pempuan ni yg urus test mata..
Amoi ni byk sgt tanyanya...leceh. Sebelum ni pekerja yg lelaki tu. Dia buat keje simple aje tp sungguh meyakinkan. Takde laa mcm amoi ni, aduiilah. Angah rimas...aku pun rimas tgk cara dia keje, huhu.
Tak nampak lak pekerja lelaki ari tu. Hmm....dia tgh cuti ke....kena tukar cawangan ke...atau dh berenti pun tak tau lah psl tak tanya pun, hehe..

Bila amoi tu buat keje dia dgn byk tanya ni itu ini dok ulang2 cermin bulat tu letak taruk amek balik kat set tester tu...lambat ler nk abes, kan. Takde ler yg lain pun berminat nk buat pemeriksaan lanjut kat dlm bilik ni. Akiss, along dan Fadel sekadar check kadar kerabunan mata kat mesin depan tu aje lah, huhu..
Duit raya angah yg dikutip ketika raya pertama...
Bila dikumpul2...cukup jgk lah harga duit cermin mata baru tu, hehe...
Mahal jgk laa cermin mata utk kadar kerabunan mcm angah ni. Tambah2 buat cermin nipis tu..

Dari kedai spek...kitorang terus ke Lebu....umah maklong siah. Aku dh bawak beberapa helai baju kurung mak yg mak tak sempat nk pakai lagi (cik Kam serahkan pun masa mak dh meninggal)...serahkan baju kurung baru tp bersaiz badan mak tu kat maklong siah. Bkn apa, aku dh janji ngan maklong masa hari pengebumian mak tu nk bg baju mak kat dia. Sebab yg aku nampak pun...cuma maklong aje lah yg badan sama saiz ngan mak. 
Byk lagi baju kurung mak yg dh berpakai kat umah tu. Elok2 lagi....tp kitorang tak kemas abes lagi barang2 mak. Aku dh mula nk kemas sket ari tu tp mcm tak tergamak lagi lah. Tunggu lah lepas 100 hari mak pergi, kot.
Kat depan umah maklong...
Kat dlm umah maklong...
Kat luar umah maklong ni...pokok2 durian dia sedang berbunga...
Dulu masa kecik2...tak tau laa naper aku suka kutip bunga duyan yg luruh ni dan minum air dlmnya, mm. Tapi airnya mmg manis tau. Tp ari tu tak tergamak pulak nk minum air dlm bunga tu, ngeh2... Aku pun suka bau bunga durian ni, hehe.. Ia mmg menggamit kenangan.

Balik dari umah maklong tu...kitorang relaks2 jap sambil aku kemas2 masukkan baju dlm beg.. Dh siap mandi sume....kitorang pun gerak balik ke Taiping lepas Maghrib. Sebab ari dh malam...kitorang lebih selesa ikut jalan di Genting, Batang Kali dan masuk hiway di Tg. Malim....antara laluan mudah nk balik ke Bentong, huhu.

Kat R&R Tapah kitorang singgah nk buang air kecik, hehe.
Parking kat laluan belah belakang R&R tu..senang sket byk parking kosong. Tak macam kat belah depan nun yg jd feveret orang ramai, huhu. (sebab kat belakang tu khas utk bas, lori, etc..hehe. Tp kete pun leh jgk tumpang2, kan)..
Pastu, lepak2 kat premis baru kat sebelah bangunan KFC, Dunkin Donut dan eskrem BR kat situ tu...nama premisnya..Tu dia....Pak Tam corner. Ada jual mee rebus, nasi beriyani dan mcm2 lagi lah..
Nk makan nasik perut mcm kenyang lagi sbb petang tu sempat ler masak nasik dan makan ramai2...Jadinya kat situ kitorang cuma beli air kotak, abg oder air kopi caramel dan aku gi beli dunkin donut sekotak x 6 bijik & kitorang lepak2 makan kat situ.
Ok jgk lepak2 kat sini.
Harga makanan pun takde laa mahal sgt. Harga biasa tp tempat duduknya selesa. Tak mcm kat gerai2 biasa di R&R tu ngan asap rokok, bising lagi...kan..
Harga nasik bukhari dia pun cuma RM4.50 ngan set lauk standard...mm, lain kali leh singgah sini lagi kalo ikut jalan ni lah, hihi.

Malam tu kitorang sampai umah dekat kul 2 pagi jgk lah. Jalan lancar tp kenderaan mmg byk. Nak ke utara pun kenderaan byk...nk ke arah selatan pun lebih2 lagi, hihi.

Kena tido utk rehat2 badan. Esok pagi2 kul 8.30 dh janji ngan mak dan abah nk ke Kodiang, Kedah..

Sekian....

7 comments:

Ena's Palace said...

betul la bunga durian mmg wangi...dulu kecik² pun saya suka pungut bunga tu kat dusun pastu wat main...

ieda said...

raya tetap diteruskan kan akk

wantie said...

duit raya amirul & aleesya pun banyak jugak dapat. walaupun kami tak de la beraya ke mana sangat.

ni pun tengah dok fikir nak wat saving book tuk Aleesya.

Amirul dah ada Tabung Haji. ingat nak buka acc tabung haji gak kot tul aleesya.

Kesuma Angsana said...

beraya kat kedai cermin mata jugak yek ! hehehe

Rinna said...

Saya nie dok bandar.. tak penah tgk bunga doyan..hehehe.. :)

Zura@Iwan said...

kak....sm la ngan raya sy belah iwan, sejak mil x de..kalau ry km mcm suram jek...nk g beraya pon x de mood...huhu...

atty's said...

aty pun raya 1st, g umah mak.,lps tu umah mil, next g umh bos along,esoknya lepak2 kt umah mak.,gilir umh mil,raya ke 6 ketanjong malim,umah maklong,raya ke 7,blk kg..adalah g 2-3 bijik umah..lps tu tak raya mana dah.