Wednesday, September 26, 2012

Dh leh mohon

PERMOHONAN KE SBP & SEKOLAH KAWALAN KEMENTERIAN 2013
Bagi pelajar-pelajar Tahun 6 dan Tingkatan 3 tahun 2012 ni...dh buat permohonan SBP utk Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 utk tahun depan.
Utk permohonan SBP ni...dh lama dh dibuka. Klik SINI utk terus ke page seperti dlm gambar di bawah, hehe.. Tarikh tutup 31 Oktober 2012. 
Utk pelajar-pelajar Tahun 6 yg berminat jgk nak memohon Kelas Rancangan Khas (KRK) pun leh mohon kat page yg sama jgk. Dorang boleh mohon SBP & boleh jgk nk mohon KRK.
Mula2 isi borang SBP, hantar online dan cetak. Dh selesai...boleh laa buat permohonan baru utk memohon KRK pulak. Cuma tukar jenis dan nama sekolah aje. Maklumat yg lain2 semua sama, cuma semak aje dan leh hantar online dan cetak jgk. 
Masih sempat lagi nk mohon. Cuma isi borang online, semak semula borang, hantar online kemudian cetak dan diperlukan tandatangan ibubapa/penjaga. Kemudian soh anak kita tu serahkan set cetakan tu kepada guru kelas utk tindakan selanjutnya.

Senang aje nk isi. Aku ingat susah sgt...sebab data2 murid dh ada disimpan kat KPM dh.
Nama murid, tarikh lahir, nama ibu/bapa penjaga, gaji berapa semua tu dh ada kat dlm tu. Semua tu direkodkan oleh cikgu kelas masing2 melalui borang maklumat pelajar yg kita penah isi masa awal tahun dulu. Data2 tu dh selamat tersimpan oleh pihak kementerian pelajaran. 
Kita cuma kena isi beberapa maklumat yg lain laa seperti aktiviti kokurikulum anak dan lain2. 

PERMOHONAN KE KOLEJ VOKASIONAL & SM TEKNIK 2013
Ni pun dh leh mohon dh. 
Mulai tahun 2013...KOLEJ VOKASIONAL akan dimulakan di sekolah2 vokasional/teknik. Pelbagai kursus ditawarkan utk pelajar2 tingkatan 4 utk tahun depan. Dorang yg dapat masuk kolej vokasional ni kena belajar kat situ selama 4 tahun & bakal memperolehi DIPLOMA ketika berusia seawal 19tahun. 
Aku pun tak pasti dorang ni kena amek SPM jgk ke tak...Rasanya tak kot. 
Nanti aku tanya detail kat cikgu Man....jiran umah aku ni. Dia cikgu sekolah SMV Taiping....
Tapi kalo pelajar2 tersebut kurang menguasai pembelajaran...dorang tak layak meneruskan misi Diploma dan sekadar belajar 2 tahun utk sijil MLVK....Camtu laa kot lebih kurang.
Bagi yg berminat utk memohon Kolej Vokasional & SM Teknik....leh klik SINI....

Permohonan Tingkatan 4 2013 MRSM
Mulai 1-19 Oktober...bagi pelajar tingkatan 3 tahun ni boleh laa gi pejabat MARA berdekatan utk memohon kata laluan percuma bagi mengisi borang online permohonan utk menjadi pelajar tingkatan 4 di MRSM tahun depan sekiranya berminat..
1-19 Oktober nanti baru dibuka aplikasi permohonannya, ye..
Dapat tak dapat....tak mengapa. Asalkan kita buat permohanan bila anak kita mmg berminat nk sekolah situ. Kalo dapat lain citer...tak dapat pun lain citer...hahaha..

Skang ni senang mohon melalui online aje. Semua guna aplikasi online.
Masa along dulu kitorang tak tau apa2 lagi. Anak sulung, kan. Borang SBP pun cikgu yg bagi. Along dulu mula2 tak dapat pun tawaran ke SBP utk 1st intake tp abg sempat klik RAYUAN kat website dia sehari selepas tarikh tutup utk membuat rayuan (senangnya nk merayu..klik aje, hehe. Tak macam mrsm, kena buat surat). Masa tu tawaran ke mrsm belum keluar lagi.
Tak sangka lak bila along dh seminggu dua belajar kat Pengkalan Hulu....tetiba datang surat tawaran utk ke SBP di SM Sains Kepala Batas, Penang. Kiranya masa 2009 tu sekolah tu masih baru sgt lagi. Tp takde laa pegi situ sebab along pun mmg impian dia nk belajar di mrsm.
Diam tak diam bising tak bising....along skang dh form 4 dh. Hmm, nak tau apa maknanya tu?? Maknanya...ibu dia ni dh tua dh laa, hahaha..

Abes citer...

4 comments:

Nad @ MamaZN said...

Akak dh isu utk akiss la ek?
Tua ke? Nmpk mcm muda remaja giteww ;P

Zura@Iwan said...

skrg semua pohon on9 je kan kak..hikss

atty's said...

Baguslah ..yg masuk sek teknik tu nanti kuar leh terus dpt diploma.dah takde dah anak nk masuk form 4..kena tunggu firdaus besau

Kesuma Angsana said...

tq share info yk