Thursday, October 25, 2012

Beli durian kerana....

Petang Isnin hari tu...aku ajak abg keluar gi beli durian. Aku nampak ada peniaga jual durian kat ngan petronas Kamunting tu. Aku ni mmg tak pandai nk pilih buah durian ni, hehe..Tu yg kena ajak abang sekali.

Mahal woo...maklum ler bukan musim. Katanya durian tu dari Kg. Gajah. Mmg durian kampung ler tp harga dia RM6, RM7 & RM8 sekilo ikut saiz.. Tp beli jgk ler 1 bijik kecik...1 bijik saiz sedang2. Camtu pun RM15...redha aje lah. Dh rezeki peniaga durian tu. Adatlah kan bila bukan musim ni...harga durian mmg ler mahal....peniaga kira kilo walaupun kulit dan durinya takleh dimakan, huhu.
Walaupun mahal...tp ramai jgk yg berenti beli. Yg berenti tu mesti tak tahan nk makan durian, huhu.
Aku ni kalo tidak disebabkan fenomena durian crepe ni....tak hingin aku nk membeli durian mahal2 cenggini WALAUPUN kitorang satu famili penggemar raja buah ni, huhu...

Dh bayar RM15 utk buah durian tu...kitorang pun terus ke ECONSAVE nk cari pulak fresh cream ataupun whipping cream kalau tak jumpa fresh cream.

Balik tu...terus aje aku ngadap resepi ni kat dapur nk buat terus. Tak boleh tunggu2 dh...sebab bila dh buat...nk disejuk dinginkan dulu dlm peti sejuk sebelum dimakan. Katanya....bila dh sejuk...baru lah sedap sangat dimakan...KATANYA!!! huhu..

Gigih ler aku buat mende ni guna resepi durian crepe yg simple aje. Bkn resepi hebat yg guna 5-6 jenis tepung dlm satu adunan tu.
Disebabkan aku takde kuali leper khas utk mencanai tu...aku guna aje ler kuali non-stick biasa tu aje.

Mm...disebabkan baru mencuba....agak tebal jgk ler kulitnya. Dh dekat tebal kulit kuih ketayap aje, ngee.. 
Lipat pun main balun aje.
Tengok laa.....lebih2 kulit tu pun aku tak potong...aku lipatkan jgk, hehe.
Tp ok jer kalo kulit tebal cenggini pun...sebab aku taruk isi durian dan whipping cream tu banyakkkk. Takde efek apa pun rasa dia kalo kulit tebal cenggini, hehe..
Ni bila dipotong 3 segi lak...
Hmm...walaupun aku main hentam kromo aje buat durian crepe ni ikut resepi yg aku jumpa bila gugel tu....tp aku harap2 mmg cenggitu ler rasa durian crepe sebenar yg jadi fenomena skang ni, huhu.

Utk bukan musim durian ni....kos utk buat kiranya mahal jgk laa. Selain tu harga whipping cream & fresh cream pun bukannya murah.
Alhamdulillah, abes durian crepe yg aku buat sendiri ni WALAUPUN rupa durian crepe aku tu tak menarik ngan lebihan lipatan kulit yg langsung tak dibuang.....hehe..

Cuma, walaupun menggemari rasa durian crepe ni....tp bg aku....(bagi aku laa, kan...hehe..) aku lebih suka makan durian yg diambil terus dari pangsa buah tu. Itu lebih nikmat & fresh!!!....huhu......
SEBAB, AKU MMG PENGGEMAR BUAH-BUAHAN SEJATI...(antu buah!!!)...Sape yg dekat ngan aku...tau laa mcm mana kalo aku makan buah. Kalo ada seplastik...aku hadap seplastik. Kalo ada sebakul....aku hadap sebakul. Kalo ada seguni...aku hadap seguni, hahaha...

Nota ALONA:-
~Macam2 perkara dok pikir ni.......

7 comments:

Nad @ MamaZN said...

Perghh..!! Terer tu akak buat!
Tabik spring! Toing! Toing! Haha!

Mmg bukan musim kan..mahal betul!
Saye pun suke durian fresh tu..sedp n nikmat!
Zakwan tak suke.die kate busuk! =)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak baca tajuk dari tingkap td memang dah agak dah.. mesti beli durian kerana DURIAN CREPES! heheheheheeee.....

akak belum tergoda lagi walaupun fenomena durian crepes tengah melanda skrg ni... dah jadi tabiat akak memang takkan beli durian selain durian free umah mertua.. kekekee... (punya kedekut! hehe.. sebenarnya akak bukan peminat durian..) jadi... kena tunggu sampai musim durian gugur barulah buat kot... itupun kalau rajin la.. hehe...

tp kalau dgn anak2.. memang kalah jugakla... kalau dorang minta nak mkn durian terpaksalah suruh ayahnya beli juga...

ieda said...

ok lah tuu kak
jadi juga
dari saya order ngan org jadi indah khabar dari rupe .. buat sendiri senang leh nilai sendiri .. walau beli durian mahal , kita puas hati
nie bile kite beli of course a big hight expectation kan .. sbb bayar huuh

Kesuma Angsana said...

seb baik KA x mkn durian hehehe, selamat hari raya aidiladha juga ye

Gieyana said...

Mmg fenomena durian crepe ni..next wk turun kl nk g cr...sy kalau dpt rega cm akak tue sy teus byr ja..x sure mhl ka murah psl jrg sgt beli duyan ni...:-)

rahayu said...

Akak dah lama teringin nak rasa belum ada rezeki lagi...

Zura@Iwan said...

wahhh akak pon dh buat durian crepe ni ye...mmg fenomena tul la....

bagus akak..buat sdiri lebih baik..hehe