Tuesday, October 2, 2012

Hari Usahawan sekolah akiss..

Kembali dengan sebuah entry panjangg....

30.09.2012
Ahad

Kebetulan ayah ada kat Taiping..maka aku pun ajak ayah gi sekolah akiss ni. Akiss aku dh hantar kul 7pg ngan motor aje. Yang kitorang lak keluar kul 10 lebih dan gi amek along terlebih dulu.
Masa lalu sekolah tu OTW nk amek along...aku pun tak sangka nampak sangat meriah dari luar. Kereta yg penoh di bahu2 jalan berdekatan sekolah dan kawasan luas di dalam pagar sekolah KE VII (2) yg telah direzab khas utk parkir majlis ni pun penoh ngan kete2 pengunjung!!
Dah amek along (outing)....terus aje ke sini. Mesti Akiss dh terjengul2 kepala menunggu kedatangan kitorang, hehe..

Seperti biasalah kan...kat sini semua berurusan ngan kupon. Satu buku kupon RM10. Aku dh berhabis kat sini RM30, hehe. Dan akiss beli kupon sendiri RM10..ish..ish.. Takpe laa, bg sokongan utk kutipan dana sekolah, kan...walaupun akiss tak sekolah sini dh tahun depan...tp utk berterimakasih pd sekolah sepanjang akiss dh 6 tahun belajar di sini.
Ada keretapi ni...yg selalu dok ada kat zoo Taiping tu, hehe. Utk naik train ni memerlukan kupon bernilai RM5 seorang dan akan pusing 2x. Mgkn 200m - 300m kot, huhu.
Mmg dapat sambutan betoi train ni. Penoh...jalan...penoh..jalan...Guru besar pun seronok naik tu, nampak?? hehe..
Ada jgk booth proton, P1 wimax, agen insuran perubatan dan gerai buah-buahan & produk dari FAMA.
BOMBA...datang mcm ni aje..hehe..
Ok....ni laa gerai yg melibatkan akiss...
Khusyuk dia tolong cikgu tu...tak nampak kitorang dh sampai..
Pelanggan ramaiii...
Dh nampak dh kitorang tp kena langsaikan keje dulu..
Kena usik...gelak pulak dia!!!
Akiss di depan gerai Tunas Puteri...
Kat gerai Tunas Puteri ni ada dijual laksa kari utara...wah!! 1st time ni ada depan mata. Apa lagi..beli utk rasa. Kupon RM5 diperlukan. Utk bagi sokongan...beli jgk rojak buah. Kupon RM3 bertukar tangan..
Makan laksa kari utara....share ngan abg. Ayah ngan yang lain2 takmo. Kenyang lagi sarapan pagi kat umah sebelum keluar tu.
Along tingin Roti Aiskrim ni...beli laa satu.
Ayah ngan pakcik Siak makan eskrem ala tutti fruitti...siap ada topping, hahaha..
Angah pun mcm atuk...makan eskrem..
Along termenung...pikir nk beli apa lagi. Kupon masih ada lagi ni, hehe..
Kat sini sedang pengumuman pertandingan mewarna. Utk lucky draw pun kat sini jgk...
Yg ni aku tak pasti sape punya gerai...jual keychain, sepit2 rambut...mm..
Hadiah lucky draw...
Kitorang ronda lagi kawasan sekolah...tgk area naik kuda ni...
2 ekor kuda yg bertugas hari tu...rehat2 dulu sebelum bertugas. Bagi dia tenangggg dulu, ye..
Ok...pasang perkakas berkaitan...
Dh selesai...
Ramai yg dh beratur ni....tak sabar2 nak naik..
Naik kuda...kupon RM5 jugak diperlukan. Pusing 2 round. Tp pempuan yg pegang kuda cekelet tu tipu sket...dia dh potong sket jalan kuda tu tak ikut pusingan yg sepatutnya. Rugi ler budak yg naik kuda kaler cekelet tu...huhu..
Akiss tak naik pun kuda. Train pun dia tak naik. Kupon dia...dia abeskan ngan 2x eskrem spesial dan burger. Langsai!!!
Pempuan yg pegang kuda putih ni ok....
Ni...yg pegang kuda cekelet ni...
Haa..tengok..dia dh potong jalan. Sepatutnya ikut bulatan yg dh dibuat tu..
Ok...kita ronda2 lagi..Sebenarnya byk gerai yg dibuka tp tak semua laa aku amek dan taruk sini, hehe
Ada jgk buat tayangan filem. Siap ada jadual tayangan tu, hehe.
Ada 2 bilik tayangan dibuka utk hari tu....Menarik jgk tajuk2 filem yg ditayangkan tu tp kitorang tak pi masuk pun...sebab makan masa sejam lebih, kan...hehe..

Pastu, masuk kat bilik pergigian dari kementerian kesihatan...Mendengar penerangan dari misi terlatih. Macam2 mende baru yg kitorang dpt hari tu termasuklah kaedah bridge @ jambatan.
Alat2 pameran pun takde ler mcm kat klinik gigi tu...usang...kan. Ni nampak menarik...dalam bekas kaca yg berpusing2...hehe..
Ralit mendengar penerangan..
Sape ada masalah akar...leh buat pembersihan akar gigi ni..
Teruskan lagi...ada jumble sale kat dlm kelas ni. Byk pakaian terpakai, tudung2, henbag, kasut dijual ngan harga RM1 setiap satu. Tapi tidak disediakan fitting room, ye...hehe..
Antara pelajar yg menjadi sales girl ari tu, hehe..
Abg sedang membeli kopi 2 paket..
Puas hati dpt beli kopi....
Dh puas ronda...kitorang pun nk balik laa. 
Tp saje laa pulak abg ajak ayah singgah tgk PREVE ni..
Ayah pun layannn...
Ngan pakcik Siak..
Akiss...cikgu benarkan dia balik jgk setelah bekerja keras jd pembantu gerai, hehe..
Jalan ke avanza....sebelum singgah pekena mi rebusssss....
Mmg meriah Hari Usahawan yg dianjurkan oleh pihak sekolah & pibg ni. Mmg tak sangka sambutannya sgt baik. Guru besar pun nampak hepi, cikgu2 pun nampak hepi. Semoga tercapai matlamat mereka.
 
Nota ALONA:-
~Dah rasa nk sakit tekak, ehm..ehm...test suara satu dua tiga...test..test..

5 comments:

Kesuma Angsana said...

cukup meriah ye, anak2 pasti suka bila parents bagi support mcm ni kan!

duniafana said...

bebudak kena aja beniaga dr kecil...

wantie said...

wah.. meriah betul. Akiss tu ada talent la kak . nampak sweet je dia bila berjualan.

akak tak naik ke kuda tu?

Elin said...

hai kak, sggh cni.

saya org tepeng gak..tp stay kat nilai. ala rindunyer yong tau fu bomba :)

atty's said...

meriah hari usahawan sekolah akiss.