Monday, October 22, 2012

Perasmian Mc D, Taman Tasik Taiping..

21.10.2012
Ahad

Ahahhh!!! ni ler sebab naper aku usung kamera berat2 time jogging kat Taman Tasik Taiping semalam, huhu. Nak amek gambo2 menarik kat majlis perasmian Mc D kat lake garden ni..
Sebenarnya aku tak tau ada majlis ni tp Sela yg bgtau petang Sabtu tu. Dia ingat nk bawak Aniss gi masuk peraduan mewarna kat situ...dan balik nk tumpang kitorang...tapi rupa2nya dia tak jadi nk pi sebab Aniss bangun lambat, letih sgt ler menari petang Sabtu ari tu, hehe..

Tp aku gi jgk...sebab nk tgk apa yg menarik, kan.
Bergambar ngan Angah masam kat depan bangunan Mc Donalds Taman Tasik Taiping...
Dirasmikan oleh YB Dato' Zahir...
YB Zahir ada bgtau dlm ucapannya ni...antaranya Taiping bakal menerima satu lagi tempat membeli belah terkenal yg boleh dijadikan sumber pekerjaan pd ramai penduduk2 Taiping ni...iaitu AEON Jusco...hehe. Iye lah betul lah tu di samping tempat nk mengabeskan duit jgk,  hihi...
Berita tu kitorang dh tau lama dh...cuma tak tau tang mana lokasi tapak nk didirikan aje. Mula2 kata kat area Pasaraya Giant tu...pastu yg terbaru dengarnya kat area The Store Kamunting ni...mm...tak tau ler tu. Wait & see, ya!!
Ronald Mc Donalds..
Mc D nk sumbangkan sesuatu utk anak2 yatim/miskin....
Pastu diiringi muzik pancaragam dari Renjer Taiping...YB terus ke arah pintu masuk utama bangunan Mc D di Taman Tasik ni....utk upacara perasmian.
Bg ucapan tahniah kat Guestbook dulu...
Upacara memotong reben bersama Ronald..
Rasmilah sudah Restoran Mc D yg ke-3 dlm Taiping ni...semuanya beroperasi 24 jam dan 2 darinya adalah pandu-lalu.
Jom masuk....
Sebenarnya aku tak masuk pun. Gambar ni abg amek. Ntah bila abg masuk situ, ntah, huhu (guna pintu lagi satu ler tu)....guna kamera hp dia, hehe. Walaupun hari tu ada perasmian tp perniagaan berjalan macam biasa.

Dalam majlis ni...turut diadakan pertandingan mewarna.
Tekun tul anak cina ni mewarna...dorang kalo mewarna mesti guna kaler krayon. Dorang tak main ler guna kaler2 pensil ni...huhu..
Tgk ler kaler krayon dorang...satu kaler pun ada byk tone.
Mmg selalu ler tgk dorang ni...kalo masuk pertandingan mewarna ni mmg guna kaler krayon. Kaler lebih menarik tp satu laa ngan kaler ni...kena hati2..kalo idak leh comot. Budak2 cina ni pun guna kain nk lapik tangan dari terseret kaler yg melekat kat tangan. Dan yg pasti, setiap dorang mempunyai meja kecik dan kadang2 siap berkerusi skali. Berbeza sgt nak orang kita yg simple apatah lagi dengan penggunaan kaler pensil sj.
Budak2 cina ni mewarna dan melukis pun dihantar ke kelas tuisyen. Dorang ada belajar teknik2 yg betul. Tp, ikut pengalaman aku tgk pertandingan mewarna ni...mereka yg guna kaler pensil pun leh menang...sebab masa yg diberikan terhad. Kalo guna krayon ni renyah sket ler kan. Kalo kaler pensil tu leh cepat dihabeskan namun hasilnya orait jgk bg mereka yg pandai mewarna.

Kat majlis tu jgk ada bas bergerak yg membawa pameran tentang bahaya dadah dari AADK. Kitorang pun naik ler jgk...sambil tengok2 pameran leh ler jgk bersejuk2 ngan ekon bas tu kejap, hehe..

Byk ler bahan2 pameran dipamerkan walaupun cuma dlm bas. Walaupun ringkas tp padat ngan mesej.

Antara mesej yg dapat kat dlm bas pameran AADK tu...
Jaga anak2 sebaik2nya...anak adalah anugerah..
Jangan sampai tersungkur....
Byk sebenarnya gambar bahan2 pameran aku ngan abg ada amek dlm bas ni. Tp ntah ler...aku nk letak dlm blog aku pun rasa ngeri aje, nauzubillah.
Alatan muzik milik renjer...
drum mejar!!!
Topi ada bulu2, hehe...
Tgk ler...brader2 renjer ni main tinggal aje barang2 dorang, huhu. Semuanya nk pi join makan Mc Donalds ngan tetamu2 khas kat atas tu, ngee... 
Belon...
Tahniah!!!
Sebenarnya ada pameran kereta yg dimekap lawa2 tu. Nanti aku taruk dlm entry lepas ni sebab gambarnya byk. Maklum ler...kereta yg dihias macam2 oleh pemiliknya yg obses ngan sesuatu tu..kan sgt menarik kalo nk amek gambar byk2 pun, hehe...

Nota ALONA:-
~Petang esok lepas waktu persekolahan...along leh balik umah utk cuti AidilAdha.

7 comments:

wantie said...

bestnya kak join sekali perasmian Mc D tu.

tak de la photo dengan si Ronald.

Zura@Iwan said...

x dpt bgmbr ngan en ronald ke kak? hehe

Gieyana said...

gigih akak usung mcm sy usung kamera gak erk? Sy psl semata2nkkan hasil yg menarik? 50 mm gak ka?

Cung picts...pasni kalau terjah tasik tepeng leh mkn mekdi..:-)

Nad @ MamaZN said...

Belah mane ni kak lona?
Pegi bulan 4 ritu xperasan pun...

mama leen said...

dah buka ke..boleh la pi nanti :)

Kesuma Angsana said...

amboi ke sini lagi yek, leh apply jad duta mc D hehehe

sue-ab said...

wah..tengok gamba so happening...