Wednesday, October 10, 2012

Jom belajar guna dslr - utk beginner sj..

Ni utk pengguna baru DSLR ataupun yg bercita-cita nk beli dslr, hehe...
**Sebenarnya utk aku jgk ni, kehkeh...tu yg aku sebok bukak page ni jgk, ngee..

Jom klik CAMERASIM utk masuk page ni...
Mula2 bukak akan nampak gini laa..
Pastu leh pilih satu2...tapi ada 3 aje yg free, ngee..
Yg free tu...yg aku nak review kat bawah ni laa, hihi...

Bila klik DSLR Camera Simulator ni....kita leh mencuba setting, kemudian snap gambar budak pempuan tu. Yg best tu...bila kita klik button utk snap tu bunyi yg keluar mcm kita guna dslr betoi2, ngee..
DSLR Camera Simulator ni syok laa..budak2 pun suka dok main2 setting kemudian snap2 dan leh tgk hasilnya, hehe..


Ni hasilnya. Kita akan tersenyum bila hasilnya mendapat pujian NICE ONE (antaranya), hihi... Kalo hasilnya kurang bagus pun dorang akan bagi komen membina, hehe. Leh try lagi...lagi dan lagi....

Nk kenal slr...leh klik sini lak...
Start....
Leh kenal apa tu aperture....dan setting bar tu utk setting yg diperlukan....
Leh kenal apa itu shutter...
Apa itu ISO...
Dh setting....kita leh snap kat button yg tersedia tu...Snap gambar budak yg tengah gerak2 kat skrin slr tu..
Dan inilah hasil yg aku klik & snap tu....dia akan bagitau setting yg telah kita gunakan td. Cer try tgk hasil korang mcm mana pulak, ye???
Leh setting semula utk amek gambo budak tu..


Kalo nk biasakan diri ngan FOKUS, FRAME & SHOOT...leh klik SINI pulak.. ataupun leh terus klik kat home website tu aje, hehe..
Akan keluar page ni....leh fokus guna mouse, klik jgn lepaskan....kemudian tgk framing. Bila rasa ok....leh lepaskan klik pd mouse utk shoot!!!
Tgk hasilnya....hehe....
Kalo dia puji tu...jgn ler tak mahu try lagi, ye...kena buat lagi bagi paham betoi2, hehe. Kalo gambar kurang bagus...dia akan bagi komen membina....syok, kan???
Mende2 kat atas nun adalah perkara2 basic utk slr. Jd pengguna yg dh pro...abaikan aje laa ye aktiviti ni, hehe....

Ok...itu saja...selamat mencuba!!! 

Nota ALONA:-
~Hmm.....

6 comments:

Zura@Iwan said...

best ni kak....bleh la sy bljr dr web ni...wpon x pakai dslr...tp camera tu ada setting manual gk...hehe...

thks kak...

wantie said...

wah.. ini best ni . kena letal link webpage tu kat blog T la. senang nak try and error.

thanks kak bagi info ni. T pun beginner gak.

Kesuma Angsana said...

wah hebat ni!

[-suziey-] said...

tetiba rindu dgn dslr...huhu...

Delimasari said...

info yg berguna ni.... tp DSLR xdaaaa lg... ni boleh wat rujukan nnti - tq22

atty's said...

owh,leh terai walupun x de dslr