Friday, April 12, 2013

Buat passport..

09.04.2013
SELASA

Seperti biasa...pagi Selasa abg akan keje kat Tpg Headwork terlebih dulu. Jadi, hari tu kitorang amek kesempatan gi pejabat Jabatan Imigresen utk wat passport. Aku tunggu abg kat wisma persekutuan terus.
Bila abg dh sampai....naik ke tingkat 1, wisma. Kat situ lah terdapat pejabat imigresen dan pejabat pendaftaran negara. Pejabat JPN ni selain di wisma....kat Kamunting pun ada satu, hehe..

Sampai2 sana...gi kaunter 1, tunjuk ic dan 2 keping gambar (utk passport kali pertama)....dapat nombor giliran. Abg pulak sebab dh penah ada passport sebelum ni....maka kena tunjuk jgk passport lama tu bersama ic dan 2 keping gambar. Dapat laa nombor giliran selepas nombor aku, hehe..
Skang ni tak perlu nk isi2 borang dh...byk sgt senangnya.
No giliran aku 1055, abg 1056
Tak jauh sgt laa nombor aku ngan nombor terkini.
Walaupun ramai orang...tp perkhidmatan dorang cekap. Bagus..bagus. Aku puji perkhidmatan dorang. Uncle yg jadi security guard tu pun bagus jgk. Banyak membantu pelanggan2 jabatan tersebut.
Bila nombor giliran aku dipanggil...aku kena gi kaunter 3. Tak lama tu abg pun kena panggil jgk..tapi di kaunter 2. Utk proses ni kaunter 2,3,4 & 5 dibuka.......
Dh selesai....kena tunggu sejam utk dapatkan passport tersebut.
Sementara tunggu sejam tu...kitorang pun turun menyeberangi jalan utk gi lepak2 kat satu kedai makan ni.
Tapi tak sangka pulak kedai makan ni kawan abg masa sekolah KE dodulu tuan empunyanya, huhu...

Walaupun jam baru 10.50 pg...tp disebabkan nasi dan lauk-pauk byk yg dh siap dan masih panas2 lagi...kitorang pun terus makan nasik laa, hehe.
Kat sini bkn ada nasik campur aje...dorang wat steamboat jgk dan mcm2 masakan panas sampai malam.
Dh abes....tgk masih awal lagi. Abg pun langgan RM1 utk online. Apa lagi, aku pun tompang ler hotspot, heheh..
Seperti yg diketahui...bila ralit berinternet ni....cepat jer masa berlalu.
Tgk2 jam dh 11.35 pagi. Maka kitorang pun melangkah ke wisma semula.
Terus gi kaunter 1 utk amek passport.
Tunjuk resit tadi....dan bayar RM100 utk 32 m/s passport. Kitorang cuma buat utk 2 tahun aje.
Yeayyy...dh dpt passport. Eh, ada jgk passport lama abg...
Ni abg punya....
Gambar abg tu bkn gambar baru sgt pun. Tp masih muka abg yg sama. Tak tembam, tak cengkung. Mujur ngam2 ada 2 keping dlm simpanan. Takyah gi cuci2 baru dh, hehe.
Ni pulak gambar abg masa buat passport tahun 1996. Masa ni umur along baru 8 bulan, hehe...
Passport lama ni tempoh sah 5 tahun...tp abg cuma guna gi kursus kat Singapore dan kemudian gi Phuket ngan cruise, hehe..
Ni aku punya. Bkn gambar terbaru jgk ni, hehe.
Walaupun aku penah gi Phuket jgk sama ngan abg...tp aku ngan anak2 tak buat passport individu mcm ni. Kitorang dibuat grup passport sbb gi ramai2 satu kompeni. Jadi, masa nk masuk kapal tu....abg masuk dulu sbb guna passport individu. Aku ngan anak2 yg masih kecik masa tu...naik kemudian. Kena ikut ahli kumpulan seperti dlm grup passport, hoho.

Kitorang buat passport ni kira awal jgk ler. Sbb mmg kitorang tgh sebok ngan keje, sebok ngan urusan anak2 lagi..tiap2 minggu. Risau pulak nanti terlupa nk buat.

Dh ada passport ni...dlm 2 tahun ni leh ler nk gi mana2 luar negara kecuali __________(isi tempat kosong) hihi. Tu ler sebab passport Malaysia ni istimewa................semua negara dia leh masuk KECUALI....satu tu  jer kan??? _________ yg perasan dia sebuah negara tp bukan pun sebenarnya!!!!

Psst:- ayat berhuruf biru tu ayat berperasaan jer, kehkeh...

Nota ALONA:-
~Apa2hal, mengundi dulu...hehe..

10 comments:

mama leen said...

negara apa yang kita tak leh masuk tu??? tak tau pun... hehe

Nad MamaZN said...

Yezzaaaa
Negara yg bukan pun negara
Heheheheh
Kan? Kan?
=)
Dh wat passport xlama lagi jek la tu nk berangkatnya

Rinna said...

Wahh mesti dah ada planning nak gi jalan jauh nie.. kalau tak.. takkan nak buat passport kan.. :)

atty's said...

sebut pasal pasport,kena alert tahun dpn , pasport aty mati..Tp utk tahun dpn lom rasa ada nak g jln luar negeri lagi.

Bellezza Bunga Matahari said...

negara mana ya kak? hum.. siap2 pasport awal2 bagai ni... jauh perjalanan nk bercuti 6t ni.. ape pun selamat bercuti lar yer 6t.. walau di mana pun destinasi.. yg pasti akak rajin update N3. :)

Kesuma Angsana said...

amboi dah ada plan nk kemana tu alona !

dwaty said...

uwa... tak renew pasport lagi...

Zura@Iwan said...

zura pun renew passport masa nk pegi Krabi la ritu..idak tak renew pun passport tu...lgpon 2thn 100 kan..save gak ler..

passport masih bjln date tu..tingin nk g luar negara gk nie..keh..keh..

#kak ni sure nak pergi cuti2 luar negara ni..hehe..jgn lupa ole2 noh..

LiYa HaNiF :: said...

hamboiii jauh nak g tue.. :)

wantie said...

ya betul papepun ngundi dulu..

tak de beza jauh sangat muka abang tu yer kak.

aweks muda ke?