Thursday, April 4, 2013

Ke Pangkor - Sepetang di pantai..

29.03.2013
JUMAAT

Keluar dari bilik berjalan kaki menghala ke pantai. Tak jauh pun...50m jer kot.
Mmg ramai yg turut keluar ke pantai petang tu utk santai2.

Sampai kat tepi jalan...terus melintas jalan bila nampak ada gerai Apam Balik Angah ni. Penah tgk kat blog sape ntah....dia kata apam balik ni sedap. Meh try..
Sekeping yg biasa 50 sen aje. Nak yg spesel...campur telur RM1.50. Sori, aku pun tak beli yg spesel tu, hehe. Ramai yg menunggu oder yg tu. Maka, aku beli yg biasa aje...sbb byk yg biasa dh siap sedia utk pelanggan.
Dh beli....melintas semula jalan sbb nk minum petang dulu kat satu gerai tu.
Nak try laksa mee yg popular kat Pangkor ni. Tp aku ngan abg jer yg makan laksa mee ni.
Ayah makan bubur. Anak2 makan apam balik. Sedap jgk..jenis garing. Tapi bagi aku biasa aje lah sbb kat Tepen pun ada apam balik jenis camni, hehe..
Ni laksa mee yg dijual oleh makcik kat gerai depan kedai makan ni. Semangkuk RM3.00, ye.
Sedap jgk laa.....boleh laa kalo nk rasa. Tp kalo nak repeat lagi semangkuk tu takde laa kot, hehe..
Dh lepak2 minum2 petang..kitorang jalan kat gerai2 cenderahati di kiri kanan bahu jalan.
Kat Teluk Nipah ni mmg sangat happening ngan jualan mcm ni.
Ada kraf gantung2 ni...
Ada jgk aneka FM, keychain, keychain huruf yg leh ditempah....
Aku cuma beli 2 biji FM yg berbentuk peta pulau pangkor aje..dan 3 keychain.
Aku jgk beli spek itam kat sini sbb aku tertinggal spek itam kat dlm alza. Dh ler hari panas menyilau mata kat pulau ni, huhu.
Mana tak tertinggal spek itam aku tu....gi Lumut naik avanza ayah. Spek itam aku kat alza abg. Dh kalut ngan barang2 lain sampai terlupa nk amek spek, huhu.
Aku ni cuma guna spek murah aje jenis RM15-RM19.90.
Kat Pangkor ni...mula2 mcm susah aje nk cari orang jual spek itam..tp kat Teluk Nipah ada satu gerai yg jual spek itam lawa2. Dan nak lebih banyak pilihan...kat jeti terminal pulau tu. Ada 2 gerai jual spek itam lawa2 weh....Rasa mcm nak rembat lagi satu....tp dh tentu lah suami aku dan anak2 aku bising2, huhu...

Aku takde nk membeli apa sgt pun...saja tengok2 kot ada yg menarik di hati. Selebihnya kengkonon nk mandi laut ler.

Bergambar di celah2 bangunan kedai...
Tp takleh nk mandi laut pun...tengok ler air dia....air pasang!!!! Sampai ke tepi tangga bangunan ni. Pasir pantai pun dh tak nampak. Wuiii...ngan angin kuat....
Jadi, cuma jenjalan tgk2 jer laa. Tgk air laut pasang!!! Aktiviti pantai pun dihentikan.
Tengok laa...air nya...feuuuu!!! sampai ke tebing pantai. Bendera Malaysia ni dh reput dh...tp cantek jgk bila ia berkibar, hehe..
Tgk bendera tu berkibar jer dh tau angin kuat dari laut menerjah datang bersama ombak dan sampah, huhu!!! Tp bagus jgk....bila air laut tu surut....sampah2 semua dh kat tepi2 tebing pantai. Air laut jadi bersih tanpa sampah, ngee..
Menikmati bayu laut...................
Akhirnya, aku ajak abg gi ronda2 pulau.
Nak mandi laut...air laut pasang...
Muka tak dapat mandi laut. Plan kengkonon nak mandi laut dulu, pastu nk bilas ngan air swimming pool pulak, hehe. Tp tak jadi laa...dh air tengah pasang, kan. Jgn saja cari nahas.
Kete sewa kan ada....apa lagi!!!!
Jom explore apa yg menarik di sekeliling pulau...

Kat Pangkor ni byk burung enggang yg sangat menarik perhatian.
Tak takut ngan manusia pun..
Tak payah gi Sarawak utk tgk enggang....huhu..
Sementara along gi teman abah dia gi amek kereta kat tempat parking....aku, ayah dan akiss, angah tunggu kat tepi jalan tu aje.

Nota ALONA:-
~Bilik penginapan kitorang mmg selesa sangat. Tandas bersih, socket plug kat dinding ada 4. Senang nk cas henpon bila ramai2 mcm ni (jika bawak sorang satu charger laa, hehe)...
~Katil king luas dan selesa. Mmg muat selesa jer kitorang tido 3 orang satu katil. 
~Ada beberapa unit water cooler / heater disediakan di tempat2 yg menjadi laluan penyewa bilik.
~Ada disediakan beberapa unit seterika siap ngan tempat penggosok kat tempat2 yg jg menjadi laluan penyewa. 
~Kalo lain kali gi sini...leh lagi menyewa kat sini...

6 comments:

❤Kamsiah❤ said...

tgk fm tu yg tak tahan tu hehe

Nad MamaZN said...

Bestnya! Nk try bermalam plak la kt pangkor pasni

Zura@Iwan said...

air psg...tk dpt nk mndi la noh..risau gk kalu mandi tu...hehe..

lawa spek kak...sy pun sll gak beli spek murah kak..hehe...

afzalsukasuki said...

kakak ni kat pangkor, kat pulau ke?saya pon ada perancangan nak pegi pangkor tapi still confuse which one is better.

cadangan akak?

Kesuma Angsana said...

menarik tu !

wantie said...

sejak spek itam T hilang kat Muzium padi dulu, tak de gi buat lain dah..

ye la org bermata empat kalau nak berspek mata hitam kena la gi tempah yang ada kanta. kikikikik...

nanti nak gi buatlah. dok silau snagat mata ni time drive.

Laksa Mee.. mmm first time dengar ni.