Friday, April 5, 2013

Ke Pangkor - meronda pulau

29.03.2013
JUMAAT

Sebab dh tak leh nk mandi laut....kitorang keluar meronda sekeliling pangkor guna kereta sewa tadi.
Utk sehari punya guna....cuma isi RM10 aje petrol dh cukup. Leh keliling pulau sekali dan 3x gi kota belanda, hehe..
Kat sana takde stesen petrol terkenal. Cuma ada buraqoil aje. Yg aku perasan...ada 2 buah. Satu, stesennya kat pekan pangkor dan lagi satu kat pekan sg. pinang kecil. Jadi, bila dh amek kete dari tuan kete masa kat jeti tu...elok ler terus isi petrol buraqoil (di bawah seliaan syarikat esso) kat pekan tu.

Dari teluk nipah...kitorang terus gi ke arah pangkor rimba kem, melalui tepi lapangan terbang...sampai laa ke Teluk Dalam. Jalan mmg berbukit...tp kat sini jalan luas sket.

Terus meronda sampai ke jeti utk mereka yg nk ke Pangkor Island Beach Resort. Masa tu air tengah pasang tp sangat cantek pemandangannya. Ada satu jalan kecik tu mcm menarik jgk tp tak masuk laa. Leceh pulak kalo bertembung ngan kereta dari arah sana. Salah sorang kena mengalah pulak mengundur, adei.. Kalo naik skuter atau basikal...syok ler. Port utk memancing tu rasanya. Kat situ jgk ada kelong2.

Kitorang cuma berhenti kat sini aje. Kat ngan roundabout jeti. Ada menara tinjau kat situ.
Berhenti tgk2 keindahan alam dan utk amek gambar, hahaha..
Kat roundabout....comel jer roundabout dia.. Resortnya dlm 100m dari situ. Tp tu baru pintu pagarnya lah, hehe. Pasal kitorang tak masuk pun dalam kawasan pagar tu.
Aku ngan akiss jer tak panjat menara tinjau ni....maleh!!!
Along yg paling last naik...
Abg amek gambar dari tombol tiang tangga....aku sebok memerhati dari bawah...hehe..
Bkn main ayah bagi peace!!!
Nampak kawasan roundabout dari atas...(cahaya flare ori tu...fuu)
Along berlatarbelakangkan Teluk Dalam Resort...
Pegang pokok...."tanya sama pokok apa sebab goyang???"...
Ni laa jeti utk pangkor island resort tu..
Dari situ...kitorang patah balik semula...melalui pantai Teluk Dalam yg cantek ni...(lain kali nk pi mandi laut kat sini la...)... 
Walaupun air pasang tp ombak dia tak mcm kat Teluk Nipah. Ramai penghuni Teluk Dalam dok mandi kat sini.

Kat Teluk Dalam ni ada jgk komuniti penduduk. Ada gerai2 makan.
Anak2 muda memancing kat sini..
Ni ler pantai teluk dalam...air pasang tp masih selamat gayanya utk mandi manda. Tgk penyewa teluk dalam resort tu mandi-manda ok jer..
Ni ler resort kat situ...mahal jgk ler kalo nk sewa sini.
Dari Teluk Dalam nk ke pekan pangkor...8km jer. Cuma rasa lambat sampai sbb kita kena lalu jalan berbukit.
Jalannya ada laa ala2 mcm nk naik bukit larut. Cuma kat sini jalan ada 2 hala. Kalo naik bukit larut tu jalan cuma selorong aje. Bila jip bertembung pandai2 ler satunya ketepi dulu, kan!!. Tp kat bukit di pangkor ni bila disediakan jalan 2 hala tu selesa ler utk pemanduan.

Bukit ni Bukit Pangkor. Tempat yg tertinggi kat pulau ler kot, ek?? hehe..

Mmg kat tepi jalan tu ada papan tanda bunyikan hon utk memberitahu kereta dari arah sana utk memperlahankan kereta masing2 dan mengelak bertembung.
Uiii....masa tu sedap ler abg dok hon...hon..hon...kete iswara aeroback tu. Bergaung hutan kat bukit tu, ngee. Buat bunyi hon sejibik mcm pemandu jip telekom yg naik atau nk turun selalu hon-hon kan kat Bukit Larut tu, kahhhhh....

Lebih dari 5 minit jgk ler melalui jalan kat bukit tu. Turun2 dari bukit tu...ada laa kawasan penempatan.....pastu lalu jgk ler pekan sg. pinang kecil. Kat situ jgk ada ler kilang buat satay ikan dan lain2 tu...tp aku tak singgah pun.

Ada jgk galeri Pangkor tp dh tutup sbb dh dekat kul 6 petang.
Tokong cina Fu lin kung yg ada kengkononnya replika tembok besar cina tu pun kitorang tak singgah ari tu.
Nak kejar masa...anak nak berenang kat swimming pool..
Monumen 1 Malaysia kat Pangkor..
Sampai2 tempat penginapan...parking kosong dh takde. Kena ler parking jauh sket.
Kat area situ...mmg berebut ler nk parking kat tanah lapang. Tak tau ler nanti bila dh ada premis lain didirikan pulak kat lot kosong tu...jenoh ler penyewa kete nk cari kawasan parking lain, mm..

Ada jgk tuan anah lapang yg amek kesempatan buat sewa tempat parking, huhu. RM10. Takpe lah. Membuang duit aje. Kat sini dorang kata...kete takkan hilang punya lah. Sbb kalo nk curi pun....balik2 dlm pulau ni aje kan...hehe. Tambah2 pulak tokey kete & krew2 yg tunggu kat jeti tu mcm taiko aje, hehe..

Dh parking...terus jer gi kolam renang. Tak masuk bilik lagi pun. Ngan ayah2 pun lepak kat swimming pool tp aku ngan ayah tak join berendam laa. Makan kuaci jer kat tempat duduk yg disediakan.

Nota ALONA:-
~sambung...

6 comments:

Nad MamaZN said...

Bestnya!
Saya walau balik ari, dekat 3 kali ulang alik keliling pangkor tu hehe
Ate, pulau kecikkan...

Kesuma Angsana said...

mmg seronoklah wei !

Zana said...

Untuk kami yang bekerja.. CUTI tu ibarat hidup dalam SYURGA.. tak ya mana-mana pun kat rumah je pun da HEAVEN dah.. tapi your cuti Pangkor memang bes.. lama dah tak ke situ..

Zura@Iwan said...

haihh...seronok tul baca story kak ni...details...saya tk reti ni ceta gini...huhu..

ala awat akak tk berendam sama..hikss..

wantie said...

Buraqoil tu mcm advan sikit la dari petrol yang kat kedai runcit kaler merah . Ada la sebijik kat Jenun, Pendang. kat len tak tau la..

Hmm akak ni kan kekadang baca entry wat T gelak sengsorang tau...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

bestnyerrr.. akak pernah sampai sekali je kat sini.. itupun pegi masa honeymoon. sempatla jugak ronda pulau naik motor.. semput naik bukit.. maklumla dua2 gred A..itu dulu.. kekeke.. kalu skrg ni mmg sah2la motor tak sanggup lagi bwk kami berdua sbb dua2 dah kembang.. hahaha... bila dgr cerita alona bolehla bayangkan tempat tu sbb dah pernah sampai.. jeti tu tmpt kitorang lepak gak.. kilang satay ikan tu pun sempat gak kitorang singgah beli ole2 utk family & kwn2.. haii.. bilalah nk pegi sini lagi..