Wednesday, January 2, 2013

Jungle trekking ke Monkey Beach, Tmn Negara P.Pinang (2)

29.12.2012
SABTU

Ok, sambung...

Aku nk bg info dulu....
Dari pintu masuk Taman Negara nk ber'jungle trekking ke Pantai Kerachut adalah 3.4km. Dengar mcm tak jauh tapi disebabkan kita melalui bentuk muka bumi yg tidak rata, di dalam hutan...maka ia akan mengambil masa dalam 1 jam 20 minit.
Kalo nk ke Tasik Meromiktik yg berdekatan ngan Pantai Kerachut...sejauh 3.12km. Perjalanan mengambil masa 1 jam 15 minit anggarannya.

Mcm kitorang yg nk ke Monkey Beach ni...kena melalui Sungai Teluk Tukun (940m), USM CEMAC (1.65km),  Pantai Teluk Aling (2km) dan sampai ke Monkey Beach 3.4km. Walaupun jarak dia sama mcm nk ke Pantai Kerachut...tapi seperti yg aku dh nyatakan kat entry sebelum ni....laluan ke Monkey Beach lebih seronok. Dan perjalanan nk ke Monkey Beach ni mengambil masa lebih kurang 1 jam 15 minit, hehe. Ikut stamina masing2 laa ye, hehe..
Kalo nk keluarkan lebih peluh lagi...leh ler teruskan perjalanan ke Rumah Api Muka Head kat atas bukit tu ngan perjalanan 4.67km dari pintu masuk ke Taman Negara tu. Tak tau ler bila nk sampai tu. Mgkn masa dh daftar nk daki Gunung Kinabalu...kena ler gi training sampai ke light house tu, kot....hahahaha....

Kalo tak larat tapi tingin jgk nk sampai ke destinasi2 yg aku sebutkan kat atas seperti USM CEMACs, MONKEY BEACH & PANTAI KERACHUT.....leh ler sewa & naik bot aje.
Utk ke Monkey Beach...RM80 dikenakan utk pi-balik. Bila dorang dh hantar kat situ....suka hati kita laa nk dok situ  berapa jam pun. Nak berkelah sambil memasak, berkhemah, mandi laut segala........ & bila dh rasa nk balik..kol dorang utk amek bawak kita balik ke Teluk Bahang. Mudah jer....takyah susah2 nk menyusur hutan belukar ni, hehe..
Kalo gi jungle trekking...balik nak naik bot pun leh jugak. Ada yg sewa RM60 utk sebuah bot pi hantar kita balik....ataupun ada jgk yg menawarkan RM10 sekepala utk tujuan yg sama.
Jadi, kalo nk jungle trekking....lebih baik ler balik pun junggle trekking mcm kitorang ni, hehe...
Kalo nk naik bot...baik ler sewa bot pi balik aje..RM80 berbaloi.

Ikut pengalaman aku...masa jungle trekking kali pertama ke Pantai Kerachut beberapa tahun lepas...mmg ada terdengar suara ngauman harimau tp cuma sekali jer la. Sayup2 jauh dari tempat kitorang berjalan tu. Tp aku diam. Tak tanya pun kat sesape dlm perjalanan tu. Maklum ler....dalam kawasan utan, kan. Taman negara laa pulak tu!!! Mende2 ni selagi takde sesape kacau dia....dia takkan kacau kita. Ia adalah kehidupan semulajadi. Mudah, kan???

Dalam laluan tu akan jumpa titi konkrit mcm ni jgk...
Masih leh nampak bangunan selagi laa tak sampai USM CEMAC tu...
Ok...dh sampai USM CEMAC....Tempat apa ni??
Hm..kat sini terdapat bangunan yg didirikan sebagai tempat pusat kajian samudera dan pantai oleh USM...
Kat sini ada jeti yg sempurna mcm ni.....
Rehat jap amek...rileks kan kaki. Perjalanan mcm ni kita takleh stress...
Abg pun aku soh posing, hehe..kang anak2 aku tu gaduh lak takde gambar abah dorang, hehe.
Kat pantai sini mmg ramai jugak yg berkelah, mandi manda dan berjemur..........hehe..
Ramai lagi yg berjemur kt sini.....Tu belom sampai lagi kat monkey beach................hehe..
Ok...kitorang meneruskan perjalanan. Meneruskan misi utk sampai ke Monkey Beach....yeargh!!

Dari pantai USM CEMAC ni ke Monkey Beach...kitorang perlu melalui laluan trekking di lereng2 bukit tu. Kemudian perlu menyambung perjalanan di balik bukit tu.....Tapi masih belum sampai. Kena melalui lagi satu teluk iaitu Teluk Aling turun naik bukit, lalu celah2 pokok, titi atas batuan, celah2 juntaian rotan...bla..bla..bla...baru leh sampai, fiuuuuu!!!!
Namun suasana alam semulajadinya sangat menarik!!!
Bila sampai kat laluan mcm ni...kita leh rehat tgk pemandangan lautttt terhampar di depan mata dari kejauhan..
Tgk laut dari tempat tinggi....Nampak bot kulu-kilir bawak penumpang ke lokasi yg dorang minta.
Dari kejauhan jugak ternampak kapal2....4-5 bijik kapal....(ni dh angle lain dari gambar di atas, ye)
dan along kata ada di antaranya adalah fenomena fatamorgana...iaitu sesuatu yg bersifat khayalan. Ia adalah sebuah fenomena optik yg terjadi secara semulajadi di mana sinaran cahaya membongkok utk menghasilkan imej yg terlatar jauh di kaki langit. Fenomena optik ni boleh dirakam gambarnya.
Lama jgk ler perbincangan kat sini, hehe.....ye, aku mmg suka aktiviti yg sebegini. Leh keluar peluh2 bertoksin terkumpul dlm badan, leh menambah ilmu, bertukar2 fikiran dgn sesuatu yg baru. Kita leh dgr pandangan dari anak2...leh tgk perkembangan pemikiran dorang..

Mmg jarang tgk orang kita bawak anak2 kecil dan remaja yg bersekolah bersama2 melakukan aktiviti jungle trekking ni. Mgkn disebabkan orang Melayu byk pantang larang yg sesetengahnya boleh diikut dan sesetengahnya kita perlu pikir semula logiknya.
Aku pun dulu pernah melalui situasi mcm ni. Risau nk bwk anak2 jogging kat Bukit Larut menggunakan jalan pintas. Risau...apa2 jadi kat anak (kot kena ketegur ke...kecederaan ke)...kita ni yg akan dipersalahkan sebab bawak anak ke tempat mcm tu, huhu. Tp mujurlah....mak ayah aku ok jer. Mentua aku pulak mmg suka aktiviti mcm ni. Malah kitorang penah daki short cut kat Bukit Larut tu bersama2 masa akiss masih kecik lagi.
Lagipun...aktiviti mcm ni ikut minat jgk, kan..

Aku selalu dh tgk...anak2 mat salih, bangsa asing...selamba jer bawak anak2 dorang masuk tempat mcm ni. Hari tu....yg berdukung pun ada, yg berusia 3 tahun kiut miut....petah pulak tu tanya itu ini kat mak pak dorang...(dlm bahasa inggeris ler, hehe)....
Dasat tak dasat dorang. Aku laluan mcm ni...bawak diri sendiri pun dh rasa penat, huhu.
Dan ketara...langkah kaki dorang lebih panjang dari langkah aku. Dorang baru langkah satu.....aku kena buat 3 langkah baru leh dapat selangkah mcm dorang, kuikui....
Ini juntaian yg biasa2 punya...ada 2 tempat juntaian yg cantek2....byk akar2 yg berjuntai dari atas pokok tp tak sempat nk amek gambar sebab masa kitorang lalu situ....ada orang lain pun nk lalu jgk, hehe.....Laluan trek dh ler sempit, kan!!
Pokok ni mmg besarrrr. Kat situ ada beberapa lekok leh kita masuk kalo nk menyorok. Huhu...tp aku tak berani ler nk masuk...takut kena sorok betul2 satu hal...tp risau jd tempat orang lelaki dok pancut tak tahan nk kencing kat situ, satu hal!!! hehe...Tp takde ler bau hancing pulak kat situ, nge...
Ni adalah sebuah batu yg besarrrr punya...bentuknya mcm cendawan. Tp aku dok imaginasi...kot2 masa along bergambar tu tetiba dia leh gerak sbb batu ni yg sebenarnya adalah dinasour yg spesis mcm gajah tu, ngee...
Laluan purba.....
Jalan lagi...jalannn.....selagi tak sampai rasa tak puas hati betoi!!!! Rasa nk cepattt jer sampai. Selekoh dh berapa selekoh dh, huhu..
Ok...tenang....tenang...kang pijak apa pun serba tak kena kang, huhu...
Gambar ni sekadar hiasan. Kena paksa jadi model ngan muka yg sebenarnya berpeloh2 dan basah2 dh tudung tu, huhu..
Air mineral 500ml sorang sebotol pun jimat2 aje, hehe. Nak bawak botol besar kang...jadi beban lak, ngee..

Ok....sambung lagi lepas ni utk citer dh sampai ke Monkey Beach. Leh kita tgk apa aktiviti kat Monkey Beach tu....yg jarang2 kita tgk kat pantai Teluk Batik, Teluk Cempedak, Cherating......ngee...

Nota ALONA:-
~Ok....baru nk gi pasar, hihi...

5 comments:

cikbedahlaser said...

bagus nyeeee...
bertukar pendpt antara mak n anak ni mmg bagus kan..
kami adik bradik dulu suka berdiskasi dgn mak pasal biologi n sains... sampai selak buku nk membuktikan masing2 betul... dulu la.. skrg.. ahahah

Zura@Iwan said...

teruja nk g plak tgk entry kak ni..hehe..

el said...

kak lona..kak lona pi jungle treking perghhhhh kagum betul ngan kecergasan kak lona..el sorilah nak pi jungle treking ni..hahahaha

Rinna said...

Seronok tgk Ina sekeluarga wat aktiviti gini.. mengeratkan lagi ikatan kekeluargaan.. :)

Kesuma Angsana said...

seronoknyer & happy new year ye