Tuesday, January 29, 2013

Ikan segar tepi jalan

Hehe, maksud tajuk tu ialah ada peniaga menjual ikan segar kat tepi jalan.
Selalunya situasi ni ada kat sepanjang jalan Pantai Remis, Kuala Gula atau area Kuala Sepetang. Tapi sejak dua tiga hari ni....kat area Kamunting Jaya pun dh ada sorang peniaga cina ni bukak tong jual ikan2 segar termasuk ler ketam, sotong, udang....gitu!!

Kitorang tau pun bila mak sini yang citer. Mak kata beli ikan kat situ lagi murah dari beli kat Ah Tong kat market tu, hehe.
Kebetulan petang hari Ahad tu kitorang pun lalu situ selepas menghantar along ke hostel (outing dari jam 1 petang)....tu yg leh terus singgah.
Mula2 tengok2 dulu...apa ada...
Ada ketam bunga saiz kecik, sotong, udang, ikan merah, ikan gelama, ikan bawal, ikan kembong....
Ok...baru pilih. Masa ni tengah pilih sotong2 segar...
Hmm..ok laa harga dia. Mmg murah sket dari pasar Kamunting. Aku cuma beli ikan gelama dan sotong aje. Utk hari lain...beli hari lain pulak laa, ye..ngee..

Buat masa ni....tiap2 petang ler cina ni ada dok jual. Tak tau ler sampai bila.....atau sampai bila2 nyonya tu berjual kat sini sbb aku tgk dh ramai yg berhenti utk membeli ikan2 segar kat sini..

Nota ALONA:-
~Jika pandai ambil peluang....kat mana2 lokasi sesuai pun leh berniaga, kan....

7 comments:

Nad MamaZN said...

Btulll tu kak ;)

el said...

kt sini pun ada org jual ikan segar
tp market jugak el terjah hahaha

Ena's Palace said...

sdap jugak makan ikan segar2..

wantie said...

kat sini ada la jugak depa dok jual kat tepi highway. tapi orang melayu la. memang segar. mahal sikit dari ikan yg datang pet pet kat kawasan umah t tu.

kalau ikan segar, mana org nak berkira kak. makan sedap dan manis pulak tu

Kesuma Angsana said...

mmg best kalu dapat yg segar & fresh ni. rasa dia lainkan

ibuayu said...

wah mana2 boleh berniaga.,,hehe

Rinna said...

Bestnyaa dpt beli ikan segar2 Na. Masak tentu sedapkan.. :)