Thursday, January 24, 2013

Mari berqasidah bersama...Ya Hanana..

Ha'ah...betullah tu. Tadi aku dh share qasidah ni kat fesbuk. Skang ni nak share kat blog kesayangan aku ni pulak sempena Maulidur Rasul ni. Sebenarnya aku pun tak hafal pun lagi qasidah yg indah ini...Kena dengar selalu baru leh hafal, hehe. Dh kurang daya penghafalan sbb asek makan jeruk ngan buah2 masam aje, ngee..
Jom klik utk dengar dan sama2 berqasidah dgn teks nya di bawah:-


BETAPA BERUNTUNGNYA KAMI.... YA HANANA..

Teks Qasidah Yahanana.
YaHanana
Zhoharoddinul mu’ayyad bizuhurin Nabi Ahmad… 2x
Yahanana bi Muhammad..
Dzalikal fadhlu minallah…
Yahanana… 8x
Khusso bissab’il ma tsaani
Wahawaa luthfal ma’aani
maa lahu fil kholqi tsaani
wa ‘alaihi anzalallah
Yahanana..
Min makkatin lamma zhohar
Liajlihin syaqqol qomar
Waftakhorot aalu mudhor
Bihi ‘alaa kullil anam

Yahanana…
Athyabunna sikholqon
Wa ajallunnasi kholqon
Dzikruhu ghorban wa syarqon
Sa ‘iru walhamdulillah
Yahanana…
Shollu ‘ala khoiril anam
Almushthofaa badrittamam
Shollu ‘alaihi wasallimmu
Yasy fa’ lana yaumazziham
Yahanana…

Maksudnya:-

” Betapa Beruntungnya Kami “
Telah muncul agama yang didukung,
Telah muncul agama yang didukung dengan munculnya sang Nabi Ahmad,
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw),
itulah anugerah dari Allah.

Betapa beruntungnya kami,

Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah),
penghimpun rahasia setiap makna, tak ada yang senilai dengannya,
dan Allah mewahyukannya kepadanya (Muhammad SAW),

Betapa beruntungnya kami,

Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW),
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) menjdai dibanggakan di atas seluruh manusia.

Betapa beruntungnya kami,

Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya,
Semua mengelu-elukannya di barat dan di timur.
Segala puji bagi Allah,

Betapa beruntungnya kami,

Bershalawatlah kepada sebaik-baik manusia, yang terpilih,

Sang bulan purnama,
Bershalawatlah dan sampaikan salam kepadanya,
kelak ia akan memberi syafaat kita di hari kebangkitan.

Betapa beruntungnya kami

Nota ALONA:-
~Salam Maulidur Rasul...

3 comments:

mamawana said...

Salam Sweetie

Ya Nabi Salam Alaik..

wantie said...

sebelum ni memang dah dengar lagu ni. tu pun terpacul dari mulut Amirul yg asyik menyebut yahanana...yahanana..

Dia ckp dia dengar nasyid ni dalam phone abang ngasuh dia yg jadi tok imam kat putrajaya nun..

sejak tu, selalu gak la lepak kat youtube dengar.

Kesuma Angsana said...

suka sgt dengar ni