Friday, January 4, 2013

Jungle Trekking ke Monkey Beach, Tmn Negara P.Pinang (3)

29.12.2012
SABTU

Ok, sambung lagi...
Dh sampai kat pantai Monkey Beach, yuhuuuuuu!!!
Bermakna, perjalanan kami telah berjaya, yeargh!!!

Tapi kan......bila sampai2 tu aje....terkelip2 mata tgk suasananya. Mak aiii, mcm kat oversea lah!!!! Terasa mcm kitorang kat pantai di luar negara tu, huhu..
Ramaiiiinya orang putihhhh............
Tercari2 jugak kelibat orang kita...akhirnya baru nampak. Tu dia!!!
Ni antaranya...Dorang datang ramai2 satu famili. Siap bawak bekal nasik lauk pauk, tong air minum (sirap ais), dan ada yg sedang menggoreng pisang kat situ ngan dapur kecik guna tin gas tu.
Kat sini....mmg byk ler dugong berjemur. Ada amek gambar dorang berdugong2 time tu.....tp tak sanggup lak nk taruk sini walaupun itulah realitinya, mm. Tu bukan gambar skodeng tau. Mmg diambil di khalayak ramai ni. Takde nk skodeng2 aih. Free show jer. Mgkn sket jer lagi dh nk jadi mcm kat Patong Beach kat Phuket tu, hehe...(Psst:- Aku bagi contoh kat situ sebab yg tu aje yg aku penah pegi pun pantai kat luar negara, ngee..). Maksudnya takde ler lagi dugong pempuan yg berjemur kat situ tanpa seurat benang pun, hehe. Kat sini okey lagi lah....ada laa lagi pakaian kecik yg menutup bahagian2 tak perlu dilihat tu.
Aku tgk anak2 aku, mahupun anak2 kecik, muda remaja Melayu yg mandi-manda tu pun tak amek kisah ngan suasana tu. Takde ler nk kerling2 tgk ke hape....masing2 wat 'dono' aje...Dorang semua pun tau, yg tu orang kapir....mmg jenis tak reti nk malu sebab takde iman, mm...
Kitorang ni saje ler amek gambar....gambar suasana, kan....suasana di sebuah pantai........hahaha..
Cuba tgk gambar ni...selamba jer membetulkan bra di khalayak ramai sampai leh ternampak mende tergantung tu, huhu...
Ni pun gambar sipi2 aje ni, hehe. Mak dan anak2 omputih.
Ni...sedang menyusukan anak dia di tepi pantai..............tapi bkn omputih, ngee..
Berehat...baru dpt duduk menghela penat, fuuu.....
Akiss minum air yg dibeli oleh abahnya kat area pantai tu...Harga? dh tentulah mahaii sket, kan. RM2.50 utk satu tin air tu.
Bot ni menawarkan RM60 utk hantar balik ke jeti pengkalan Teluk Bahang....
Dh takde hasrat nk mandi laut....sampai2 sini...rileks jer ler amek angin laut, hehe. Budak 3 orang tu dok main games hp dan psp masing2 aje lah. Gerai kat belakang tu pun tak bukak lagi. Ada lagi satu gerai kat sinun tu...kitorang dh nak balik baru dorang bukak. Utk petang sampai malam ke?? uii...
Kalo dh mandi air laut...nak bilas ngan air payau...ada tu disediakan satu bilik mandi. Kat gambar di atas tu....yg ditutupi ngan zink biru tu!! Tp jenoh ler nk kena ada yg jaga kat luar.
Kat sini mmg takde kemudahan tandas awam disediakan. Cuma ada kat Pantai Kerachut & kat sungai Teluk Tukun aje. Sepatutnya kena sediakan kemudahan asas tu....sebab kat sini mmg jadi tumpuan mandi-manda, tumpuan orang ramai.
Along nak membaringkan diri nk main psp...tapi akiss kacau nk menghayun, mmm..
Kat situ...kitorang pun wat hal sendiri......
Main games, bergambar, sembang2, lelap mata jap.....mengantuk lak bila kena angin laut ni, huwargh, astaghfirullahhaladzim!!! (tutup mulut)............

Sebelum nk menapak balik....amek gambar dulu menandakan kitorang dh sampai kat pantai ni, hehe..
Ibu dan anak...
Okey...ni model masam ngan peluh..huhu..
Bot menanti............tapi bukan kitorang lah sebab kitorang jalan jer..
Bongkah batu besar....
Anak bujang kitorang ..
Dh tak sabar2 nk mula perjalanan pulang...
Trek......
Ada pokok tumbang...aku takyah bongkok pun lalu bawah ni, hehe. Orang tinggi dari aku kena membongkok sket, hehe.. OTW kitorang nk balik tu...ada lagi yg baru nk pi..ish..ish...pukoi berapa depa nk balik tu?? huhu.
Angah tersalah step....masa nk panjat...kaki angah tersangkut kat akar dan batu ni..dan kasut tercabut, hehe. Tapi takde apa2lah...cuma kasut tu aje yg terlekat, ngee..
Lega dh sampai kat pantai USM CEMAC ni...Air laut dh surut sket. Tadi ombak sampai kat tempat angah berdiri tu...
Pengunjung yg ada masa kitorang baru nk ke monkey beach tu....dh balik dh. Cuma tinggal famili ni aje, orang melayu kita..Ni pun aku rasa baru jer sampai ni.
Dh nak sampai. Terlihat kelong dan jeti Teluk Bahang. Nampak mcm dh dekat tapi masih jauh jgk ler nk menapak, huhu..
Dh kat sg. teluk tukun....Ni konkrit ni dulu nk wat apa pun tak tau laa ni. Terbengkalai mcm ni aje.
Dh sampai kat jambatan sungai tukun.
Akhirnya.....sampai kat Pantai Pasir Pandak....pantai last sebelum jumpa pintu keluar dari taman negara ni..
Dh sampai kat kereta...terus bukak kasut, stokin bagai...hehe. Lega kaki aih...sarung sandal jer.
Angah, along dan abg tukar baju kat dlm keta aje. Aku lak salin baju kat Caltex Teluk Bahang tu. Ok, bersih tandas dia. Tandas pun takde laa sempit sgt mcm Caltex kat hentian sebelah Bukit Gantang tu, huhu....

Nota ALONA:-
~Ha'ah...mmg hari tu aku guna kasut baru. Tp dh rasmi gi gym terlebih dulu...hehe. Ok, best kasut ni. Perjalanan aku lancar hari tu....Alhamdulillah.

6 comments:

el said...

anak2 bujang kak lona ada skodeng minah salleh tu dak?haha

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

seronok xtvt gini kan.. anak2 dah besar oklah.... best.. kalo akak.. kena tunggu alin besar dulu le baru leh buat xtvt gini.. hehe..

p/s: akak nampak ada org pakai baju x-fotopages lah! hehee...

Zura@Iwan said...

jauh gk tu pjalanan ni noh...tp besttt...

sure penat kan kak....nmpk masing2 muka kepenatan relax kt monkey beach tu..hehe

::NureeN:: said...

wah best jugak nooo...
kami org penang pon x smpi lagi hehehee

wantie said...

kak tak cari toilet ke? masa T pi tu toilet tak de. benci sesangattttttt

atty's said...

buaian tu..lah firdaus dok rengek2 nak suh aty beli..