Thursday, January 3, 2013

Daftar akiss sekolah menengah..

01.01.2013
SELASA

Tatkala orang lain cuti syok2 dok umah....aku kena laa bawak akiss daftar utk tingkatan 1.
Tapi hari tu...kat sekolah tu bkn pendaftaran utk tingkatan 1 aje...tapi utk tingkatan 4 & 5 jugak. Tapi dorang takyah ler datang ngan mak bapak, hehe. Tu yg Iqah (anak sedara sebelah abg) pun naik sekali sang kancil utk ke sekolah utk tujuan pendaftaran dan pengagihan buku teks.

Aku sebenarnya dh lambat sket....tapi tak sampai laa sepuluh minit pun, hehe..Mujur sekolah bukak pintu pagar padang sekolah sebagai tempat parking kereta. Takde ler teruk2 nk cari parking kat bahu2 jalan yg dh penoh ngan kereta2 yg sampai awal tu, hurm...

Kat pagar sekolah...ada 2 orang cikgu menyambut ketibaan setiap ibu bapa dan pelajar baru ni. Rupa2nya salah sorang tu pengetua sekolah, hehe.

Elok2 akiss masuk barisan join kawan2 dia masa darjah 6 dulu...aku dh dengar cikgu panggil nama Aimi iaitu best fren akiss utk ke barisan kelas masing2. Kemudian...nama akiss pun disebut, huhu. Tepat2 jer masa kitorang sampai tu!!! fuuu.....
Dalam kelas pertama ni...mmg ramai lah dari sekolah lama akiss. Tiada masalah akiss utk membiasakan diri ngan keadaan.
Nama dh dipanggil...dorang kena masuk ke kelas masing2. Kelas akiss kat tingkat atas bangunan depan dorang ni.
Sementara tu...para ibu bapa kena masuk ke dalam dewan yg bertempat di tingkat atas berdekatan ngan ofis Pengetua dan para GPK.
Ok jugak sekolah ni. Bersih, kemas, tenang.......walaupun sekolah ni boleh dikira sebagai seorang perempuan tua yg masih gagah memberi pelajar2nya ilmu. Dh berusia benar sekolah ni..123 tahun dh.

Kat dalam dewan tu...seperti biasa lah (dh ada byk pengalaman, hehe)...mendengar taklimat mengenai misi dan visi sekolah, disiplin, aktiviti dan mcm2 lagi...
Setakat yg aku perhatikan ni....pengetua dia mmg bagus lah. Mmg layak dapat anugerah Pengetua Cemerlang. Ciri2 dan sifat seorang guru tu masih kuat lagi. Walaupun beliau seorang pengetua dan boleh jer nk duduk dlm ofis buat keje2 pentadbiran tapi beliau turut mengajar dalam subjek kepakaran beliau utk tingkatan 4. Katanya, dia tak mau ilmu yg beliau ada tu dibiarkan begitu saja.

Dalam dewan tu...aku dok kat sebelah mak Dayah (Dayah tu kawan akiss jgk ler), hehe..Ada jugak ler kawan, kan.
Dh selesai taklimat...kitorang pun bersurai dan gi tgk keadaan anak kat kelas masing2, hehe. Mcm anak tu baru masuk darjah 1 jer, kan...haha..
Akiss dok kat depan...kat belah sana tu. Masih selesa dok ngan Aimi, kawan baik dia, mm..
Hari tu jugak dh diagihkan buku teks....
Cuma tu lah.....cikgu kelas dorang yg sepatutnya takde pulak sebab masih berpantang, hurm...
Utk sementara waktu...ada guru ganti ler, kan...

Skang...akiss dh mula bersekolah kat sekolah tu. Dan...................aku perlu tukar perjalanan menghantar mereka. Kalo dulu...aku hantar akiss ke sekolah terlebih dulu & kemudian baru hantar angah. Kini, aku hantar angah dulu laa senang. Kemudian baru hantar akiss.
Cuma masalah skang...aku tak dpt nk urus masa yg betul lagi utk waktu dorang balik dari sekolah sebab....angah balik kul 1.10petang sebab sekolah angah ada 2 sesi. Sekolah akiss pulak balik kul 2.30 petang sbb sekolah dorang cuma sesi pagi sj. Mak aii...jauh jarak masanya tu. Kot nk amek angah dan terus hantar balik dulu...pastu keluar semula...jenoh gak ler ngan bajet utk petrol.

Mungkin nk lepak dulu kat library kat lake garden tu ke...........sementara akiss nk abes kelas?? Bawak laptop edit gambar kat dalam tu?? Hmm...semua tu tak pasti lagi lah. Leh pikir cara lain lagi...

Nota ALONA:-
~Pikir2...mana yg terbaik.
~Seronok tgk akiss ngan angah malam tadi. Semangat belajar tu sgt bagus. Angah tolong akiss menerangkan setiap subjek yg akiss perlu belajar nanti. Harap2 sentiasa mcm tu lah.

3 comments:

Zura@Iwan said...

ok la akiss ada kwn dr sek ren dl kan...

teringat saya masa zmn sek plak..hehe..

#kak...trip saya tu mmg tak leh bawa baby...kalau budak dah besar ok la...sbb ini g ramai2..ada tour guide plak.

atty's said...

betul jgk tu lona..ada lebih kurang dalam 1 jam lebih skit sementara tunggu akiss balik..lepak sambil edit gmbr pun okeh, tp angah le kot penat..atau kalo ada masjid berdekatan boleh g solat jemaah ,tp sian angah ..lapar

Kesuma Angsana said...

pernah alami perkara yg sama juga