Saturday, January 5, 2013

Mee ketam & nasi ayam claypot..

Kitorang kalo ke Penang...nk cari makan di siang2 hari mesti nk ke Carrefour Seberang Prai jugak. Kat area food court dorang tu...Sebab kat situ lah senang nk jumpa masakan orang melayu, huhu. Puas sket makan masakan orang Melayu ni dari masakan mamak, ngee.
Dulu...dulu2 lah masa awal carrefour dibukak kat Sbrg Prai tu...aku tak suka makan kat food court tu sebab tukang masak dan penjaga kaunter dorang adalah orang2 myanmar. Mcm kat segelintir gerai di food court kat tesco taiping ni jugak lah, mm. Tapi sejak beberapa tahun kebelakangan ni...orang kita dh amek alih. Baru selesa dan tanpa was2 nk makan kat situ.

Kat sini...mmg leh nampak yg masak tu orang Melayu. Ada satu gerai tu jer aku tgk orang Indon yg masak. Kitorang singgah situ pd 29/12 hari tu...nasik campur mami world dh abes. Jadi, anak2 aku gi cari nasik ayam...takde...cuma tinggal nasik ayam claypot aje.
Aku lak beli mee ketam kat makcik dua orang tu...
Ni mee ketam...ada ketam sekor. Setengah ekor aku kerat bagi kat abg, hehe...sbb abg makan mee rebus aje...sian abg, ngee..
Ni nasi ayam claypot...Along, angah dan akiss semua oder ni.
Hmm...mcm biasalah rasanya...rasa claypot, hehe..
Tp utk masakan claypot ni....mee adalah lebih sesuai!!!

Selain tu...ada beli jugak sepinggan pasemboq biasa. Mmg sedap pasembor kat sini...sbb aku mmg suka pasembor yg mcm ni, hehe. Gambar tak sempat amek...dh lapar nk ngap!!!

Lepas dh selesai makan...kitorang masuk Carrefour jap. Selalunya masuk Carrefour dulu baru gi makan, hihi. Tapi ari tu lapar punya pasal...gi makan dulu lah!!
Kalo masuk Carrefour tu...mesti ada jer mende nk dibeli, kan...hehe..
Selain tu....kat Carrefour ni...aku suka jugak masuk kat kedai buku Hasani tu...Seronok masuk kedai buku milik orang Islam ni...sbb diorang dh tentu tak pasang lagu2 mcm kat kedai buku Popular tu, kan...kan..hehe.. Tenang sket nk memilih buku.

Nota ALONA:-
~Kat Penang...selain food court kat Carrefour Sbrg Prai....kitorang cuma tau cari nasik campur kat medan selera Seagate tu kalo kat area pulau. Ada mcm2 pilihan lauk dan ikan bakar, hehe.. Tu aje lah. Kat tempat lain tak berapa nk tau pun. Sana sini asek jumpa restoran nasik kandaq aje, hurm.... 

5 comments:

ayu Ismail said...

Tulah masalah kalau gi penang..kena pandai cr kedai..kalau tak asyik jumpa kedai nasi kandar je .sapa yg layan tenti suka kan..hehe

Gieyana said...

kak..ada satu kedai nasi campuq sedap kt area sg dua usm, restoren awek muda..tp kena msuk kt jln sebelah kfc tue..sedap situ..ada mcm2 ulaman n lauk pauk..price ok, reasonable..then kt gelugor kalau kak smpai awl pg, kt astaka tun sardon tu da mcm2 menu..then kt mybnk gelugor tue da retoren minah..tp mahai sket rega dier...:-)

el said...

jenuh nk mkn ketam tu kak??abis x kena baju kuah muah tu hehehe

kak sebenarnya byk tempat mkn kt penang org melayu pya..tp tmpt semua ceruk2 kpg...dah lau bukak kedai mahal sgt..bkk tang depan umah hehe

❤Kamsiah❤ said...

dah bertahun akak tak pi carefour..sejak Tesco dan Giants dibuka di KUlim

Zura@Iwan said...

sy x brp suka mkn nasi kandaq kak..sy pon sll cari nasi melayu je..

tp time lunch kalau nk rasa mskan melayu kena tggu date ngan hb br leh kuar...idak sy ni payah nk keluar, keta parking kalau nk keluar mmg tk de parking dh...hehe..