Wednesday, December 26, 2012

Aktiviti 25hb - Petang...

25.12.2012
Ahad..

Lepas Zuhur...kitorang pun keluar pulak ke Batu Kurau. Saja nk bawak anak2 mandi sungai. Sian dorang...cuti sekolah panjang kali ni...takde sekali pun gi mandi-manda kat sungai, pantai laut mahupun kolam renang, huhu.
Memandangkan cuti sekolah dh tinggal tak sampai seminggu jer lagi....dan kitorang pun lapang hari tu....maka bawak laa along, angah dan akiss gi mandi sungai kat Sempeneh, Batu Kurau. Cuaca petang tu pun ok.
Sampai sana...terkejut kitorang...mak aiii, ramainya oranggg. Dulu pegi sini takde laa seramai ni. Tempat parking kete penoh. Kak jaga parking tu ckp....dorang tu bkn orang kampung situ...ramai orang luar..(kitorang ni pun kira orang luar jugak ler, hihi).

Bila ramai mcm ni...abg pun tak berminat ler nk join anak2 mandi. Maka, abg join ler ngan aku dok atas batu jer, hehe..
Abg tak jadi nk mandi sungai....
Tempat mmg dh tentu takde pilihan sbb orang lain dh pilih terlebih dulu, ngee.
Maka, tak dapat ler dorang nk berlatih berenang ke apa, huhu..
Main percik2 air......
Angah balas pulak...
Hah...lawan..lawan...sampai merah2 mata dorang dok main mcm ni, mm..
Muka ceria dpt mandi sungai...
Dok menahan air aje laa....
Burung apa tu....???
Bawak keluar kamera....apa yg abg nampak tu??
Ni...abg nampak satu grup budak ni dok bergayut kat tali dan kemudian terjun ke dalam air sungaiiii....gedebush!!!!!
Tak lama pun kitorang kat situ...dalam 45 minit aje. Kena beransur balik dh. Sebab ada 2 temujanji menunggu ni, kuikui..
Bukit batu kapur ni mmg menjadi trade mark kat Sempeneh...
Kedai gunting rambut yg lain dari lain....sebab ia dibina di tepi bukit batu kapur tersebut, berdindingkan bukit batu kapur...
Selain kedai gunting rambut ni...ada jgk gerai makan yg dibina tepi bukit mcm ni. Dan ada jugak sebuah rumah dibina di sini...mcm bahaya tapi penghuninya nampak selesa.

Sampai pekan Batu Kurau...kitorang pun singgah kat kedai makan ni. Milik keluarga pengantin yg penah jadi pelanggan kitorang 2 tahun dulu.
Nak makan dulu laa....sbb gi sungai tadi tak bawak bekal apa pun. Letih dh membersihkan kat luar umah tu. Sempat beli goreng pisang, donut dan pulut panggang aje, ngee..
Sambil tunggu oder...meh membaca suratkhabar....
Kat situ...sorang dari 2 temujanji dh kol nk keluar umah utk jumpa kitorang dh. Aku bagi tempoh 20 minit, hehe. Elok sampai kawasan stesen bas Kamunting...tetiba ujan lebat ler pulak. Terus lari2 anak masuk deretan kedai nk jumpa sorang bakal pelanggan kitorang.
Dia nk booking utk majlis dia awal Mac nanti. Aku keluarkan sample bg dia tgk dulu. Apa2hal tengok dulu...Dia datang ngan ayah dia, hehe..comel kan...ajak ayah teman, ngee.
Ok...dia nk booking...pakej Jade...album custom 10 x 12. Bayar deposit...
Alhamdulillah, SELESAI...

Ada lagi 15 minit utk temujanji ke-2. Kitorang balik umah dulu sbb abg dapat kol pulak ada mende rosak kat loji Semanggol. Giliran abg standby hari tu.

Maka, aku pun keluar sengsorang utk temujanji ke-2 ni. Jumpa kat area stesen bas Kamunting jugak. Pelanggan yg ni mmg dh booking & bayar deposit online dh. Tapi saja laa nk jumpa...nak tengok fotografer ni rupanya mcm mana, kehkeh (eh, takde lah).......dia ngan tunang dia nk bincang pasal majlis dia nanti laa, apa konsep yg dia rancang utk outdoor & lain2 lah..
Lagi satu...dia nk buat pre wed. Dia nk buat konsep 60an sebab baju peplum pun dh keluar balik ni, mm..
Satu yg rumit sket pre wed ni dorang lom kawen lagi. Pose yg ada terhad. Maksud terhad kat sini....pose dorang takleh ler nk buat mcm pengantin yg dh kawen, hehe...kan..kan. Tp, insyaAllah, berdasarkan pengalaman outdoor ketika majlis pertunangan....itu jugak adalah pre wed, kan...kan...

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah, utk 2013 dah ada 6 job menunggu. Semoga nanti semuanya akan berjalan lancar dengan jayanya.

6 comments:

MRS. K said...

Kampong saya tu kak. Lama x mandi lata padahal 5 minit je dari umah. Blik kg last week pon x g mandi sungai coz air paip pon sejuk gedi. Air bukit. Huhuhu. Skang nk parking pon dah krna bayar. Hurmm...

atty's said...

Lama dah tak mandi sungai..
suka tgk gambar mandi sungai tu
semoga lona dimurahkan rezeki selalu.amin

Zura@Iwan said...

bestnya mandi sungai...

time cuti sekolah kan..ramai org la..hehe..

saya x penah smpi batu kurau ni..:)

Nad @ MamaZN said...

Syoknya.mandi sungai!

Kesuma Angsana said...

mmg best dpt berendam mcm ni

wantie said...

bestnya mandi mandaa. along tu buang spek mukanya nampak lain la.

alhamdulillah.. syukur., dah 6 job masuk untuk 2013.