Monday, December 3, 2012

Kursus jangka pendek KKTP Disember 2012

Beruntung kalo di kawasan umah kita ada kolej komuniti ni. Bila kat Taiping dh ada satu....baru aku tau konsep sebenar kolej ni...iaitu kolej utk komuniti / masyarakat setempat & tak kira peringkat usia. Dulu...kursus2 mcm ni selalunya disediakan oleh KEMAS cenggitu, kan...Skang ni...ia lebih menarik kerana dibuat di sebuah kolej dengan peralatan yg lengkap. Cuma ada laa peralatan tambahan yg terkadang kita perlu bawa sendiri.

Di bawah ni adalah senarai kursus jangka pendek di Kolej Komuniti Taiping utk bulan Disember ni. Kalo ikutkan aku...semua aku nk masuk join tp masa takde laa. Yuran bukan mahal pun. Kot ada pembayaran tambahan pun...alahaii...tak byk mana pun. Masih mampu nk bayar utk sebuah ilmu yg bernilai. Kalo gi belajar kat luar...mana nk dapat harga mcm tu. Kerajaan dh support sebahagian darinya...mmg rugi laa kalo tak rebut.
Kursus yg ditawarkan mmg boleh menjana pendapatan tambahan sekiranya berani mencuba. Kursus pengendalian PA system pun ada tu......mmg ada dlm pasaran perkhidmatan, kan?? Begitu jugak laa ngan kursus yg lain...jahitan manik....kursus solekan..ish..ishk....
Yang paling aku suka...kursus pembuatan roti......mm, tingin nk buat sendiri roti yg gebu. Bkn utk dijual tp utk makan sama2 keluarga. Tapi kursus tu hari aku ada job photog lak.
Sape nk belajar buat kuah rojak...pun dorang ada sediakan kursus...

Aku tingin gak nk gi kursus Adobe Photoshop tu. Dorang siap bagi software tambahan. Takleh ler nk citer sini software apa dorang nk bg. Kalo nk tau...kena ler gi kursus tu, hehe. Aku dpt tau pun masa aku gi kursus photog 27 & 28hb Nov ari tu laa.. Dorang siap nk bagi space utk peserta kursus photog utk masuk kursus adobe photoshop ni...tp aku mmg takleh nk pi laa psl tarikh 10hb ari tu aku ada hal lain. 

Selain kursus ni...dorang ada gak wat kursus persediaan Bahasa Inggeris SPM utk form 4 & 5 2013. Diadakan sepanjang Disember ni setiap pagi Selasa & Rabu.
Along mmg tak boleh nk pi laa pasai dia pun tgh praktikal motor, homework keje kursus yg cikgu bagi pun byk nk kena siap. Dh soh angah....aii, budak ni mmg payah kalo dia sorang2 nk kena pi. Rugi2....

Nota ALONA:-
~Semua kursus best2...harap2 akan datang ada lagi kursus pembuatan roti tu yg boleh aku menghadirkan diri, hehe..

3 comments:

Nad @ MamaZN said...

kak,
aritu ada kluar kat berita tau pasal kursus kat taiping ni..
dan-dan tu saya teringat kat akak kak..
tengok2 jugak kalu2 akak kuar tv, hikhik =p

yan jua said...

murah je kn yuran dia...bleh join...kalau mak saya bleh join buat2 kek ni best gk..

siti fatimah said...

best nye.. kalau la T ok tepeng. semua kursus tu nak pi kak oi.