Monday, December 31, 2012

Melaka - Kg. Morten (2)

18.11.2012
Ahad

Kitorang ke sini pulak. Villa Sentosa nama diberi...
Kalo nk tau tentang sejarah Kg. Morten...bagaimana boleh dinamakan Kg. Morten, bagaimana wujudnya kampung ni....semua ada kat sini...semuanya terjawab kat sini.

Mesti pergi kalo suka sejarah, hehe..
Masuk adalah percuma. Dibuka kepada orang ramai...
Cantek senibina rumah ni..
Elok terjaga rumah ni utk dikekalkan sebagai warisan....utk generasi akan datang...
Rumah Melaka (limas) yg lengkap. Semua bahagian ada.

Mmg sengaja diadakan ruang ni..Byk jgk fungsi ruang ni.
Dengar penerangan terperinci dari pewaris rumah ni...
Penerangannya mmg lengkap dan berilmu...
Bahagian loteng...tapi tak dibuka utk lawatan. Aku tak berapa nk heran sgt sebab dulu2 masa kecik2 dh puas main kat atas loteng macam ni kat umah pusaka arwah atuk & nenek kat Sg. Udang tu, hehe..(berlagak jer bunyinya, ngee)
Kucing kat kg. Morten,...
Teliti melihat gambar sambil mendengar penerangan..

Kita gi pulak ke bahagian lain di rumah limas ni...
Ada sebuah gong....gong impian (mcm dalam lagu M.Nasir)....
Semua dok palong gong....kecuali aku ngan Dayah...
Kalo tingin nk palong gong impian...leh ler gi sini...
Donggggggg.....
Ke ruang lain pulak... ada sebuah pelamin. Dibolehkan utk sesi bergambar. Tuan umah siap sediakan lampu spotlight lagi, hehe..
Bersanding bersama lagi...
Fadel & Dayah pun bersanding jgk lagi....
Tingkap di ruang tetamu....
Bergambar kat tangga..rumah melaka ni mmg meriah ngan tangga, ngee..
Fadel sedang menulis sesuatu di GUEST BOOK..
Dh banyak buku log yg dijadikan GUEST BOOK terisi dgn senarai pelawat2 terutama dari luar negara yg sangat berminat ngan seni rumah mcm ni.
Generasi baru orang Melayu juga harus mengenali rumah2 tradisional sebegini.... 
Bergambar sebelum balik....
Lalu lagi kat umah ni utk ke parking kereta......
OTW balik...singgah lagi kat medan selera di Pantai Klebang utk makan nasik.
Kemudian, masuk ke Kg. Paya Rumput utk melihat kampung arwah mak...

Dh naik belukar dh tanah pusaka milik adik-beradik arwah mak aku ni.
Dari Melaka....terus menghala ke KL...singgah minum bagi hilang mengantuk kat hentian Nilai.
Dari situ terus ke umah fadel kat Taman Pandan Mewah...
Berehat2, abg sempat cas tenaga (tido jap), mandi2.....lepas Maghrib kitorang pun gerak balik ke Taiping.
Ayah tak balik Bentong lagi. Kena tahan ngan Fadel, hehe..
Selamat tinggal KL.....InsyaAllah, lain kali kitorang datang lagi!!!
Malam tu kitorang sampai awal pagi. Abg laa yg paling letih sebab memandu terlebih jam, huhu. Aku lagi lah pancit nk tolong amek giliran. Sbb tak sempat nk cas bateri pun kat umah Fadel ptg tu, hehe..

Ok lah...tamat sudah citer cuti2 gi Melaka ni.
Lega dh...

Nota ALONA:-
~Hari ni dari awal pagi dh sebok sampai lah ke malam. Byknya hal anak2 ler, huhu..

6 comments:

Nad @ MamaZN said...

Cantek la umah die ni
Kalu minat sejarah, mmg wajib p ni
Nnt nak p la...
Ape agaknye ye sbb diberi nama morten?

el said...

lawo umah tu..el pun suka sejarah..hehehe dulu score subject sejarah tp skrg tyalah ttg sejarah dah lupa semua hahaha

DeLLas said...

tamat la crita pi melaka.. yey~!

Zura@Iwan said...

mmg suka la tgk rumah tradisional gini...bila nk smpi sini la ..nk posing kenangan kt sini gak...

Rinna said...

Cantik laa umah tuh..

Amboi siap bersading lagi.. so sweet la..:)

ayu Ismail said...

Akak x pernah gi kg morten ..teringin lak nak gi