Thursday, December 20, 2012

Picasa web - stor gambar blog??

Masa kawan2 blogger heboh kata blog dorang takleh nk masukkan gambar dalam entry blog kesayangan masing2...aku pun risau jugak kot2 nanti jadi kat blog aku. Dah laa aku urus 2 blog pulak tu dalam akaun blogger.com yg sama. Dua-dua nya penoh ngan gambar, aduhh!! Camno??

Mula2 daftar utk buat blog dulu (Sep 2008)...aku guna emel yahoo.com. Tapi tahun lepas masa dorang dok heboh2 khabar angin mengatakan hanya akaun gmail jer yg dibenarkan utk teruskan blogspot ni (ngan syarat2 terpencil sj)...maka utk langkah keselamatan....aku pun create satu akaun emel gmail & mula gunakan ketika sign in sampailah skang ni. Sayang woo kalo terhilang blog ni, huhu.. Leh rujuk entry aku yg INI.

Ok....
Berbalik pasal kisah takleh nk masukkan gambar dlm entry terkini dalam blog, kan..........setahu aku....gambar2 yg disimpan di dalam blogger.com akan otomatik tersimpan kat dalam picasa web albums. Bermakna, koleksi gambar2 yg kita masukkan dalam blog kita tu semua akan tersimpan kat situ. Mcm gambar kat bawah ni.
Nampak kan.....ada koleksi gambar2 dalam 2 buah blog aku urus ada tersimpan kat dalam picasa web albums ni. Otomatik terus masuk sini bila kita masukkan gambar dalam setiap entry kat blog kita.

Masa heboh2 kawan2 blogger ada masalah nk masukkan gambar dlm entry dorang disebabkan storage dh full......aku pun terus jer masuk picasa web ni utk check tgk. Cuak jer......

Bila dh masuk sini...terus scroll sampai ke page bawah...........
Nampak kan...dia bagitau...aku baru guna 104 MB (10.17%) dari 1024 MB yg diberi.
Aku selalunya berpandukan mende ni lah.....
Bermaksud aku baru guna 10.17% walaupun berlambak dh gambar aku taruk kat Cintamaniszlite dan Inaldafoto tu..
Mgkn sebab aku dh resize jadi 800 x 530 pixels sebelum dimasukkan ke dalam setiap entry.

Semalam....aku masuk lagi akaun picasa web albums ni....saja jer nk check tengok, hehe..
Aku pun scroll ke bawah..........................

Terkejut aku!!!!!!..............stor simpanan gambar aku dh bertambah besar laa. Dah jadi 5120 MB dari 1024 MB??? 
Bermaksud, aku baru guna 101 MB (1.98%) dari keseluruhan ruang simpanan yg diberi????

Aku tak penah upgrade storage pun...giler nk upgrade?? nk upgrade semua kena berduit.........

Kalo ini boleh dijadikan panduan utk masukkan gambar dalam blog, Alhamdulillah laa.............aku tak perlu risau lah ngan storage gambar utk ke 2-2 blog aku ni....

Nota ALONA:-
~Cer tengok korang punya pulak.............

10 comments:

Nad @ MamaZN said...

jap nak tengok...

Nad @ MamaZN said...

saya punya dah guna 20.3% dari 5120mb
mak aih, byk sungguh!

ayu Ismail said...

Akak dah kena tukar gmail 3 kali..akak tak pernak resize gmbr...yang kat picasa web ni tak pernah tengok storage dia...huhu.kena check ni

❤Kamsiah❤ said...

setiap kali kita buat posting...depa bukan bgtau masa tu jugak berapa belen storage yg kita ada...tp tup2 tgk...hanya tinggal sikit ja lagi...

::NureeN:: said...

dok try godek tp x reti la nk buka dlm picasa tue.. jap2 nk coba lg

wantie said...

jap nak pi tengok.

el said...

aah betul kak...el pun mula2 dulu terkejut gak bila tgk lam picasa tu..hehe

Cikgu Ma said...

x penah cek plak..sekarang ni memang log in blog pakai akaun yahoo..dri 2009 lgi

Ena's Palace said...

uik..tak pernah pun cek2 benda nih...pasni harus kena tgk..

Zura@Iwan said...

thks sharing akak..zura x penah pon g belek kt picasa tu..hahaha...

mybe zura upload gmbr bsr2 kut..tu storage cpt abis..