Monday, December 10, 2012

Selesai....

10.12.2012
Isnin

Hari yg mendebarkan utk akiss dh selesai...

Pagi tadi...kul 9.45 pg kitorang dh gerak ke lokasi ni utk akiss menjalani temuduga. Temuduga perbualan secara berkumpulan (10 orang sekali masuk)....dan kemudian menjawab soalan objektif bertulis. Bkn berkomputer mcm angah ari tu.

Ibu bapa jangan cakap laa....punya laa ramaiiii sebab anak2 masih usia 12tahun lagi, kan. Masa angah dulu...anak dh besar2...hantar, urus jap dan boleh keluar gi mana2 dh. Takyah nk tunggu2. Kete ibubapa parking sampai ke simpang jalan nuu. Mujur aku dh biasa kat sini....terus ler masuk dlm kawasan pagar sebab tau ada port parking selit2 terutama utk kancil comey ni, kan...ngee. Kalo parking kat luar nu...jauh lah nk menapak, hadeiii....malasnya.

Semua ibubapa termasuk aku, hehe...semuanya muka mengharap anak dapat jawab soalan dgn berkeyakinan, kehkeh....
Selalu mcm tu lah kan....mesti mak pak (terutama mak ler) yg teruja lebih.
Dah daftar kehadiran.....
Kat meja pendaftaran ni....sekali lagi staff PSP ternampak along dan bertanyakan soalan yg sama. Kali ni along bagitau lagi..."hantar adik"...dan staff tu kata, "baguslah"...
Ye lah, 29/11 ari tu dia dh nampak along jugak masa hantar angah utk menjalani UKKM..
Tempat duduk dh penoh. Giliran ikut sape datang dulu.....Lambat rupa2nya kitorang ye, hehe. Dorang seawal kul 9 pagi dh sampai dh. Punyalah semangat. Padahal dlm surat kul 10.05 baru mula.
Calon2 menunggu dgn sabar. Akiss TAK NAMPAK dalam gambar ni sebab dia kecik jer orangnya, hehe..
Bila nama akiss dh dipanggil utk satu kumpulan dan masuk ke dalam bilik kuarantin.....kitorang pun tinggalkan ler akiss kat situ. Ikut dalam surat dijangka abes kul 1.20petang. Terus gi beli barang dan balik umah terus masak. Angah ngan along tolong ler kemas umah, sapu umah, hehe...

Kul 1.20 petang aku dh keluar dari umah utk amek akiss dan nk hantar along ke SEPAKAT. Tp akiss rupa2nya masih kat dalam dewan besar utk sesi menjawab maths, science dan soalan keperibadian. Aku hantar along ke SEPAKAT dulu utk praktikal 1 jam motornya. Mujur cuaca tak ujan walaupun nampak mendung jer.

Dh hantar along....terus gi semula tunggu akiss. Lambat ler rupa2nya nk keluar. Aku ngan angah dok melengung kat situ sama ler ngan mak bapak budak2 lain. Berminyak2 dh muka dorang, hehe.. Bknnya dari kawasan Taiping aje...ada dari Ipoh, Kuala Kangsar, Bagan Serai...

Dalam jam 2.45 cenggitu...baru lah dorang dibenarkan keluar dewan. Akiss adalah orang yg paling last keluar sebab dia dok depan sekali, mm.....

Muka mak bapak bila anak2 dh keluar.....dh tentulah teruja nk tau dan terus bertanyakan soalan "abang boleh buat??....adik boleh buat?? Ikah leh buat??...", hehe....Aku jer tak tanya soalan tu sebab aku pikir leh tanya soalan tu dlm kete nanti, ngee. Tapi masa dalam kete...aku tak sempat lagi nk tanya pun soalan tu....akiss dh mula citer dulu, hehe. See....senangkan??

Skang ni...ikut nasib laa..Ada rezeki adalah. Kalo nk ikutkan....itu impian akiss tp semuanya berbalik pd rezeki. Usaha dh dibuat...skang byk2 berdoalah agar leh tercapai impian. Tp kalo tak dapat...tak mengapalah. Semuanya ada hikmah dan dh tentunya takde ler sunyi umah, huhu...
Last ler pakai baju ni tadi sebelum sarung uniform sekolah menengah 1/1/2013 nanti. Walaupun hari tu cuti tapi ada sesi pendaftaran pelajar kat sekolah baru Akiss nanti.
Tadi...ada jugak 2-3 orang yg tak pakai uniform sekolah datang utk temuduga dan menjalani ujian ni. Padahal dalam surat bercetak dari online tu dh dinyatakan dh. Dia atau mak/ayahnya tak baca sampai abes ke surat tu?? Nak kata orang susah...tak susah ler pun bila tgk seisi keluarganya. Pemohon tu pun dok pakai baju lawa ber'shawl' lilit2 lagi tu, huhu..
Mujur laa dorang lepas gak masuk utk menjalani ujian tu. Tp tak tau ler apa penilaian penemuduga. Sbb akiss citer....dlm grup dia pun ada sorang yg tak pakai uniform sekolah. Penemuduga tanya kenapa tak pakai uniform. Dia jawab.....baju sekolah dia tak tau hilang ke mana dh!! (uii...mentang2 ler nk masuk alam sekolah menengah, ye?? huhu..)
Kalo akiss tu...tentu dia risau abes & takut nk pakai baju biasa sbb tak ikut syarat dlm surat. Kalo jadi kes tak jumpa uniform lama tersimpan kat mana atau apa saja alasan lain...mesti Akiss lebih sanggup pinjam uniform kawan2 dia dari selamba badak jer gi situ ngan baju biasa, mm. 
Apa2 pun semuanya bergantung pd rezeki jugaklah.

Dh amek akiss...terus ler ke SEPAKAT...tunggu along abes pusing2 trek motor 1 jam. Akiss sempat makan nasik yg aku wat bekal kat dia. Dh tau dh...tentu lapar ler budak tu lama2 kat sana, ngee..

Tak lama pun tunggu along. Cuma tunggu along pusing se'round'  lagi...dorang dh panggil semuanya simpan motor bermaksud dh cukup 1 jam. Sape2 yg nk wat jam ke-2...leh gi tulis nama lagi sekali. Along terus balik. Esok gi pulak lagi.

Nota ALONA:-
~Along lagi 3 jam praktikal motor....

3 comments:

Gieyana Muhamad said...

insyaallah moga ada rezeki utk aqiss...:-)

el said...

fuhhh bz sggh kak ni..sn sini masak balik amek anak antar anak sn sini hahahahaha

Nad @ MamaZN said...

Harap2 akiss dpt...tp saya berat pd akiss akan dpt =)