Tuesday, December 25, 2012

Cerita beli uniform sekolah anak...

24.12.2012
ISNIN

Gaji abg dh keluar 21hb ari tu. Eh, awal pulak ye??
Ini bkn sebab nk krismas ni....tp sebab dorang tau staff ramai nk guna duit utk beli kelengkapan persekolahan anak masing2. Bonus dh ler takde, mm....
Namun, walaupun gaji dh keluar 21hb...kitorang tak dapat nk keluar gi shopping pada tarikh tersebut, atau pada 22hb mahupun pada 23hb....sebab kitorang berdua keluar mencari rezeki.

Makanya....pada hari ni aku pun keluar laa bawak along, angah dan akiss keluar. Memula gi kedai buku kat belakang stesen bas Kamunting tu. Along nk binding, ada nk kena laminate dan ada yg nk kena fotostat.

Kemudian terus ke PasarayaKu di jalan Tupai tu. Walaupun ada 3 cawangan PasarayaKu kat dalam kawasan parlimen Taiping ni...(1 di bandar Taiping dan 2 lagi di Kamunting)...tapi aku lebih suka gi kat cawangannya di Taiping utk tujuan membeli uniform sekolah ni.

Seperti biasa....beli uniform dorang cap Blackcat. Kilang Blackcat ni kat Taiping ni aje, hehe. Mmg dari dorang sekolah rendah seawal darjah 1....brand ni lah yg kitorang dok beli utk uniform sekolah. Berkualiti ngan harga yg murah.  
**Tempat lain...mgkn tak penah dgr kot jenama ni, hehe. Kilang dia ada keluarkan kasut sekolah jugak.

Mmg selesa beli uniform kat PasarayaKu ni sbb harga yg ditawarkan tak perlu kita nk tawar2 dh.....dh tentu dapat harga yg murah dari kedai2 biasa dgn cap yg sama (Blackcat). Tak perlu nk susah payah tawar menawar...aku mmg tak suka nk buat keje ni walaupun kekadang terpaksa buat. Last2 kengkonon dapat harga murah (harga mati)...tetapi harga yg dia bagi tu dh lebih sepuloh sen dari harga kat PasarayaKu ni.
**Contoh:- kat kedai biasa dorang letak sehelai kemeja putih Blackcat dgn harga RM18....tawar punya tawar...punya tawar...punya tawar...last dia bagi harga mati...RM12. Dh kira murah...........tauke tu kata. Tp..kalo gi kat PasarayaKu ni...terus jer dapat harga sehelai kemeja putih tu ngan harga RM11.90....faham tak maksud aku kat sini?? Tak perlu nk bazirkan air liur, masa & meletihkan mulut nk tawar menawar..

Tp tu situasi aku lah....sebab anak2 aku tak guna brand yg dasyat2 mcm Canggih dan sebagainya tu....Kat PasarayaKu sini takde jual jenama mahal2 mcm tu. Tak tau laa kat cawangan dorang yg lain.

Dh beli baju sekolah angah sepasang (beli sepasang jer dulu), uniform sekolah akiss 2 pasang (sebab akiss baru nk naik sekolah menengah...takde kain hijau lagi. Uniform pulak terus jual sepasang-sepasang), tudung putih 2 helai, singlet2 dorang, pensil box dan sebagainya...........kitorang pun ingat nk gi kat area Jalan Panggung Wayang. Kat situ nk gi beli kasut sekolah dan gi gunting rambut along & angah lah konon2......tetapi jalan mak datuk....jammed abes!!! Try cari parking nk nyelit2 sang kancil ni pun takde................huh!!!

Last2 takmo abeskan masa pusing2...kitorang pun terus gi ke PasarayaKu kat Jalan Stesen, Kamunting. Angah nk cari t-shirt putih lengan pendek. Kat PasarayaKu, Jalan Tupai dh takde saiz dia. Nak cari seluar trek dorang jgk...cap AJ aje, huhu.

Membeli-belah mcm tu pun dh abes RM200. Kalo beli ikut jenama terkenal di pasaran....adoii...leh fenin bajet kitorang, huhu. Ni nak beli kasut sekolah lagi ni. Mcm tak cukup aje bajet yg abg bagi ni...huhu. Kena topap ler nampaknya, kan yang??....ngee..

Kasut tak tau laa bila nk pi beli. Plan nya hari Rabu pagi. Terus gunting rambut along & angah.
Along lak...dia kata...dia takyah beli uniform baru dh. Uniform dia elok2 lagi. Ikut lah...kan...dia dh kata mcm tu, hehe..

Balik umah tu...aku soh ler akiss try sebab kat PasarayaKu takde bilik utk mencuba tu...(kelemahan PasarayaKU). Cuma kalo dh balik...saiz terkecik ke...terbesar ke....leh bawak resit utk penukaran dalam tempoh 3 hari dari tarikh pembelian. Seperti biasa...utk pakaian dalam takleh ler ye utk tujuan penukaran tersebut, hehe..

Terus sarung...ok jer. Saiz S ni. Dah leh tanggal tanda harga dan basuh terlebih dulu.
 Alahaiii....dh nk sekolah menengah dh Akiss ye...

Nota ALONA:-
~Jeles jer aku ngan angah ngan akiss ni berwassap ngan ayahngah dorang, ish..ish. Mentang2 ler aku takde mende mcm tu, huhu!!!! 

7 comments:

Nad @ MamaZN said...

Pasni klu zakwan masuk skolah nak p beli baju skolah kt pasarayaku je la. Hehe.

etuza said...

dah mulai sibuk semuakan...ni belum beli tuk anak ke tingkatan satu ni..hehehe

el said...

tul tu kak ..el pun beli kt kedai khas tuk pakaian sekolah lg murah compare kt sopin mall tu giant or mn2 lah..danish tu msok pra sekolah just beli tracsuit ngan tshirtputih kasut sekolah stokin jek

Zura@Iwan said...

betui2..kalau beli kt kedai yg jual brg sek ni..murah sket kan...tp tu la brand blackcat tu mybe kt taiping je ada kut..

Rinna said...

Comeinyaa Akis pakai baju sekolah.. dah masuk sekolah menengah yer.. :)

Lana Teh said...

TERIMA KASIH for supporting pasarayaKu, online shopping di KU boutique akan datang dengan harga yang berpatutan. sila klik LIKE di facebook page kita untuk detail.
https://www.facebook.com/pages/KU-boutique/859118184155994?sk=info&tab=page_info&section=web_address&view


KU BOUTIQUE by Pasaraya KU

Unknown said...

Kedai yang kak pergi tu name kedai PY COLLECTION LA KAK
Laman web kedai tu
WWW.PYCOLLECTION.COM