Saturday, December 1, 2012

Kenduri anak pakcik Adam..

01.12.2012
Sabtu..

Hari ni rasa mcm hari Ahad pulak. Tambah2 aku pun tak sihat...abg tak sihat...anak2 pun tak sihat. Akiss ari ni baru demam. Lepas Subuh....tido balik..berselimut. Tak tahan. Dalam badan rasa panas tapi kaki rasa sejuk. Tido........zzzzzZZz.....sampai kul 9 pagi baru bangun. Tu pun sebab cina kontrak buat sambungan umah jiran sebelah umah aku ni dh mula bertukang tung tang tung tang....

Aku bersin berkali2...hidong ni tak tahan. Mcm ada ulat menguit2 dalam rongga hidung dan tak tahan...mmg kena bersin kuat2. Aku rasa mau berterabur kuman2 dan ulat2 resdung tu....mmg tak tahan. Asek nk bersin kuat2 aje. Habes tenaga keluar bila bersin gitu. Camtu laa aku, jarang sakit...tapi bila sakit.....mmg cenggini. Malam tadi aku dh mintak ayah buatkan air jampi....hehe..air penawar laa. Demam gitu. Saja laa nk manja2 ngan ayah, hehe. Lepas minum air penawar tu...syok pulak makan rambutan balik, kuikui...
 
Pagi tadi...wlpn tak sihat...aku gagah jugak ler goreng bihun utk sarapan pagi. Keje umah mmg banyak jer, hmm. Aku basuh pinggan...along tolong bilas dan telangkup pinggan mangkuk tu.
Angah laa yg bangun paling lambat...dekat 10.30. Geram tul aku. Dia dh mandi, dh sarapan...aku soh dia tolong sapu umah. Aku nk susun gambar kat mockup album Noni. Petang dh nk serah semua album2 dia.

Lagi 5-6 mukasurat nk susun gambar...ayah dh siap2 nk gi kenduri kawen anak pakcik Adam...Mujur ler keje renyah ni (nyusun2 gambar kat album sticky) aku dh biasa buat. Ngan kerap bersinnya, ngan hingus nk melelehnya....akhirnya siap jugak. 

Aku pun siap2 nk gi kenduri. Bila dh siap...terus jer gi Taman Mewah. Alhamdulillah, terus jumpa umah pakcik Adam sbb kat situ ada 2-3 lagi kenduri yg lain.

Seronok laa ayah gi kenduri ni psl jumpa ramai kawan2. Mujur kali ni Pakcik Abas kenal ayah, huhu. Dua orang anak tok ayah pun ada yg datang ngan keluarga masing2...
Keluarga Hj. Rahim...
Meja ni sebelumnya...kitorang yg duduk makan. Ramai betul tetamu yg datang. Kebetulan kitorang pun dh sudah...tu yg bagi tempat ni kat keluarga Hj. Rahim pulak.
Sementara tunggu ayah berborak...kitorang pun lepak2 kat tepi khemah. Hari dh mula nk gerimis. Dua pasang pengantin pun sampai diringi paluan kompang. 
Opps....pengantin pempuan baju merah tersalah posisi lah...
Haa....baru betul...
Pengantin yg betul2 baru adalah yg pakai baju merah tu. Yg pakai baju gold tu kira baru tak baru jugak laa, hehe. Baru disambut di sebelah keluarga lelaki. Isterinya orang Sabah. Anak pakcik Adam adalah pengantin pempuan berbaju merah dan anak lelaki yg berbaju gold.

Kitorang tadi tgk jer la orang jadi photog utk majlis perkahwinan anak pakcik Adam ni. Kitorang takde job minggu ni. Utk Disember ni cuma ada 3 job aje. Satu tu pun baru jer deal tadi kat food court Econsave, hahaha. Utk 22hb ni nanti, Alhamdulillah....

Elok jer pengantin masuk khemah....ujan terus turun.....(hujan rahmattttt)..
Kitorang pun balik umah. Lepas sembahyang Zohor....ayah pun bergerak balik ke Bentong. Ada hal katanya....
Ayah mai Tepen ni Rabu malam hari tu. Sampai Tepen awal pagi Khamis laa. Bawak durian, pulasan...dan rambutan yg sangat byk. Kitorang pulun makan tp sehari lepas tu ntah naper aura hantu buah tu tetiba hilang disebabkan masalah kesihatan akibat perubahan monsun dan perubahan musim buah, hoho...

Abes citer....

Nota ALONA:-
~Apdet entry ni sambil tgk perlawanan bolasepak Malaysia vs Indonesia....
~Gambar diambil guna kamera hp angah..

3 comments:

Nad @ MamaZN said...

Drebar bas x mrh ke ayah akak bwk durian naik bas..?hhehehe...
Sedapnye buahbuahan!

ALoNa CintamaniszLite said...

Ayah akak memandu sengsorang aje dari bentong ke taiping ni, hehe. Kalo naik bas...jenoh ler nk angkut rambutan 2-3 plastik sampah tu, ngan durian lagi...ngan buah pulasan lagi..hehe..

siti fatimah said...

ada du pengantin tu. nampak meriah..

jauh gak ayah akak drive datang tepeng sengsorang.