Thursday, December 6, 2012

Resepi aiskrim pondok2...

Rasanya...ni pertama kali kot aku tempek resepi kat CINTAMANISZLITE ni, huhu. Ni pun sebab ada yg mintak share. Semalam, lepas aku wat status psl budak2 ni makan eskrem pondok2 buatan sendiri ni....ramai yg mintak resepi. Semua yg mintak aku dh inbox kat fesbuk dorang....sebab aku pun dapat resepi dari orang lain jugak, hehe..

Resepi ni aku dapat dari Ezma, iaitu sahabat dari zaman persekolahan dulu. Dia pun dpt dari fesbuk. Jadi, kredit laa pada pencipta resepi aiskrim ni. Ia mmg mudah...bahan2 pun senang utk didapati.

Kali ni aku kongsi resepi ni bukan apa....utk kawan2 gembirakan anak2. Anak2 kan sukakan aiskrim. Bila tgk kita ibu2 ni pandai buat aiskrim....mesti dorang akan bangga dpt makan aiskrim buatan ibu sendiri, kan...hehe..

**Page aku ni takleh nk copy & paste, ye....kena salin laa. Ataupun print screen aje, hehe..

2 cawan susu segar.......
Perisa apa pun takpe. Kalo nk buat perisa stoberi....belilah susu stoberi. Kalo nk cokelat...belilah susu perisa cokelat tu. Kalo susu biasa tanpa perisa ni....aku guna utk buat aiskrim vanilla, hehe..
2 cawan coffee mate....
1 sudu teh ovelette...
Ovelette ni kat kedai bahan2 buat kek mmg konfem ada dijual. Tapi kat kedai runcit biasa ikut tokey tu laa nk jual ke tak..hehe. Tp kat pasaraya besar mcm TESCO, GIANT, ECONSAVE tu...insyaAllah ada dijual melainkan habes stok aje....

Bahan option:- 2 sudu besar horlicks. Tak taruk pun takpe. 

Aku mmg tak taruk laa horlicks ni pasal umah ni mmg takde stok horlicks, hehe. Kalo beli pun takde sape yg suka sgt nk minum. Nanti keras mcm tu aje horlicks tu, mm...rugi lah. Horlicks ni pun bkn murah harganya.

Tambah susu krimer ni sekiranya bancuhan tadi kurang manis.
Tapi kalo guna susu putih mcm gambar di atas....susunya tak manis. Jadi, mmg kena tambah laa susu pekat ni utk bg bancuhan aiskrim kita tadi tu manis..

Perisa vanilla ni hanya utk nk buat aiskrim perasa vanilla aje laa....hehe.
Cara2 nk buat..
-Campur semua sekali dan pusing ngan mixer sampai sebati.
-Pastu masukkan kat bekas dan simpan dlm tempat sejuk beku (peti sejuk) dalam 2 jam atau biar beku sikit.
-Dh 2 jam cenggitu....keluarkan semula dan mixed lagi (lagi lama lg bagus).
-Masa ni bolehlah kalau nak tambah perasa atau pewarna ikut citarasa masing2. Kalo tadi dh guna susu stoberi...leh ler tambah sirap merah tu atau pewarna merah (masakan), kalo buat perasa durian...taruk ler kordial perasa durian & kaler kuning bagi cantek lagi aiskrim tu nanti, hehe..
-Lepas tu boleh masuk balik dalam freezer & biar dia beku sepenuhnya.
-Bila dh beku tu...leh ler makan eskrem nk taruk topping apapun janji sedap ngan citarasa masing2.

**utk satu resepi ni....leh dpt satu bekas mcm yg aku buat tu...(rujuk gambar kat entry sebelum ni...)..

Ni laa namanya aiskrim pondok2. Ringkas aje cara pembuatannya. Boleh laa, kan...Rasanya adalah iras2 mcm aiskrim yg dijual kat pasaran jugaklah. Cuma mcm aku bgtau pd entry sebelum ni tadi...tekstur dia tak laa segebu dan sehalus aiskrim berjenama mahal tu.

Nota ALONA:-
~Dh Khamis?? adooiiii..byk mende tak settle lagi ni...

9 comments:

❤Kamsiah❤ said...

yg pasti..ianya halal..:)

wantie said...

ok... ok.. tak mau majuk dah. akak dah bagi resipi kan.. kan... hehehe..

yang pastinya. haruslah mencuba.

Zura@Iwan said...

thks sharing kak..bleh srh mak zura try buat..bleh masyukk gk ni..hehe..

ayu Ismail said...

tq....ada masa boleh cuba

Nad @ MamaZN said...

Ok, wiken bleh cube

Rinna said...

TQ Na for the resipi yang sedap ini.. :)

el said...

leh wat jual kt kampung ni yeahhhhhhhhh...

wantie tokeh coklat
gie tokeh tudung
el tokeh eskem molek sgt letew

kakkkkkkk thx for recepi..sayang akk ketat2

tppppppppp ntah bila nak wat...insyallah seberapa segera lol

Anonymous said...

nyum2! ;)

rehana said...

Nampak sedap dan senang.

Jemput blog saya www.rehanswardrobe.blogspot.com