Friday, December 28, 2012

Melaka...Menjengah Jalan Jonker

17.11.2012
SABTU

Dh kenyang di ikan bakar umbai....kitorang pun terus ke Jonker Walk atau Jonker Street ni..
Naga menyambut di pintu masuk utama di sini, ngee..
Jalan kat situ mmg sesak ler....nak cari parking agak sukar. Tapi rezeki kitorang...dapat laa parking yg agak strategik jgk, hehe.
Fadel & Dayah..
Kitorang parking kat sini laa...berhadapan ngan sebuah rumah kedai yg menarik ni.....
Ada sebuah kedai di sini...aku pun tak tau kedai apa...hehe..tapi lanskap dia menarik.
Orang mmg ramai....sesak napas, huhu..
Kenapa aku gi sini??
Sebabnya....aku nk tgk gak apa yg bestnya kat sini?? Kalo tak pegi mcm mana nk tau, kan...hehe..
Dh gi sekali ni...cukup lah. Maleh nk gi lagi lain kali, huhu..Leh pening kepala.
Mujur ler leh lalu kat kaki lima yg ruangnya sempit jgk lah bila nk lalu tu. Tp dapat laa nak selamatkan hidong ni dari terhidu bau2 yg tak berapa nk selesa tu, ngee..Kalo lalu tengah2 cam gambar di atas tu, mak aih...leh fengsan...kuikui..

Peniaga pun rasanya 99.9% adalah bangsa cina....
Sesak ngan orang satu hal....tak tahan ngan bau sotong kering bakar dorang, uii...tak tahan tul. Mana2 ada dijual. Dan mereka2 yg beli tu...dorang makan sambil berjalan2 kat situ, aduii. Baunya merata2.
Ni mmg pasar malam utk warga asing ler. Utk orang Melayu ni kurang sesuai sgt. Takde apa yg menarik sgt utk orang kita. 
Kalo setakat nk beli cenderahati dari Melaka ni...kat bazaar2 di Bandar Hilir pun byk dan murah jugak. Kat gerai2 kecik di bangunan merah Stadhuys tu pun ada jual barang2 cenderahati cenggini.
Tapi kalo tingin nk tgk jugak fridge magnet beraneka pilihan tu...takyah masuk dalam2 pun. Masuk kat area naga tu...jalan sket dh jumpa 2 orang peniaga jual FM unik2. Pastu leh keluar balik, hehe. 
**Maaf laa, ye..itu pendapat aku jer. Mgkn pengalaman kita berbeza, hehe..
Orang ramai di mana2.....
Ada replika ni kat ruang rehat di celah2 lorong tu. Elok ler pulak ada kena mengena ngan aktiviti abg, hehe..
Kat sini ada tandas yg bersih. Akiss jer yg masuk tandas tu. Aku teman kat luar.
Yg lain semua dok lepak kat kusi yg disediakan.
Kat ruang lepak2 ni jgk ada replika gajah....
Rehat jap...nk bernafas elok2 sket. Dh penat idong ni dok hidu bau2 yg tak best, ngee..
Dapat bergambar kat naga ni...
Sempat lagi Fadel ngan Dayah amek gambo kat tepi sungai Melaka ni.
Giliran kitorang lak amek gambar kat umah kedai yg cantek ni.
Dh keluar dari lorong tu...terus jer balik homestay kat Tengkera. Mmg tak jauh sgt pun. Jap jer leh sampai & leh berehat2......
Semua sebok nk beli NAP MASK ni bila mak ngah dorang beli, mm....Ayah lak sempat beli topi ni...
Itu aje lah...takde nk citer apa pun.

Nota ALONA:-
~Mgkn lagi 2x entry utk abeskan citer cuti2 ke Melaka ni, kot.........huhu..

7 comments:

Nad @ MamaZN said...

saya ni kak...
teringin sesangat nak pi jonker street ni
sangat2 teringin
tp lepas dah baca review akak ni terus rasa kurang teringin, hihi
sbb saya pikir ada budak je, huhu
kalu dah sesak rupe itu, lagi malas la dibuatnya
niat saya 1 jek, nak cari fm yg unik2 hehe
tp dah akak ckp kat tmpt lain pun ada jual cenderahati jugak,
cari kt tmpt lain jek la jwbnye, hihi

❤Kamsiah❤ said...

mmg rimas dan tak selesa jika kaum 'depa' menguasai sesuatau tempat tu hehe..tp saya bkn rasis..:)

akak dah buat 'tutorial' nasi kerabu tu...cuba jgn tak cuba..

❤Kamsiah❤ said...

akak boh disable right klik...masih boleh copy..ctrl+c hehe..bkn apa..tak mau ada yg copy pic nanti..
bunga lain akak tak jamin..kang mabuk nanti hehe

el said...

laaaa x best eh jonker street tu..mmg rmi cina eh..igtkan best sgt tmpt tu..sib bek la akk gitau..el pun mayb nk pi melaka..el ni mmg tempat2 rmi org payah skit..x suka sgt lg2 bw budak2 kecik...:)

wantie said...

tu dia.. dok bau sotong kering. hehehe...

teringat pulak satu dialoq Aznil, bila kawan dia buka kasut dalam keta, masing masing dok ckp " sedapnya sotong kering". bau pun dah terliaur.

ghupernya bau stokin kawannya. adei...tak leh nak bayangkan.

Tapi.. T suka sotong kering gula. yg warna merah tu. sedap. pas makan garu hidung.

Ena's Palace said...

hehehe..sesak napas yer..
yela akk pegi time2 coti sekolah camni mmg sesak...hari2 biasa takde sesesak camni...

uikk ada bau eh!...nasib...nasibbb

Zura@Iwan said...

ritu g melaka mmg x sempt la nk jln2 sini sbb g satu ari je..hehe.

tp tu la kan kak..kalau sesak gitu..mmg rimas rasanya...mcm g Pesta PP baru ni le..hehe