Monday, February 18, 2013

Try makan di restoran arabbbb...

16.02.2013
SABTU

Balik dari Kuale...dh malam...
Terus kitorang singgah kat Restoran Oasis yg baru dibuka kat Taiping ni. Sebuah restoran yg menyajikan aneka masakan ARABBBB..

Restoran ni bkn laa di deretan premis perniagaan biasa....ia terletak di sebuah tanah lot yg dulunya adalah sebuah banglo lama dan mgkn kalo tak silap aku....sebelum ni ia dijadikan pejabat menjual kereta terpakai.

Abg laa teringin sangat nk mencuba masakan Arab...aku pun ok jer ler kot malam tu nk try masakan dorang. Tambah2 pulak besday abg 13hb ari tu tak sempat nk rai lagi...hari tu aku belanja ler abg makan kat situ, hehe..

Kat situ suasana dia biasa je la...mcm dok kat meja makan dlm umah, ngee.
Ada lagu Arab dimainkan utk amek mood ala2 dok Arab, kan....
Ada surau..................
Ada tandas....semestinya...hehe..

Chef utama kat restoran tu adalah 2 orang jejaka dari Yemen....
Aku yg pertama kali nk merasa makan masakan arab....tak tau nk oder apa bila tgk menu yg tersenarai tu. Dh diterangkan menu ni mcm mana, menu ni apa......
Tapi tibai aje ler oder mandy chicken (tak oder mandy lamb....sbb kurang makan daging kambing ni, ngee..). 
Oder nasik satu jer...kongsi ngan abg. Lagi satu oder set roti ngan apa ntah ler, aku pun tak pasti ler nama dia, huhu. Mcm susah jer nak hafal menu2 tu....maklum ler tak biasa, kan...
Oder dh sampai....
Tuang air teh adani...tehnya ceroi tp sedapppp, hehe..
Aku oder air banana milk shake. Konon2 nk try lain dari lain. Air mmg sedap laa...Tapi tu la, tak sesuai ngan kombinasi makanan yg kitorang oder. Nasik yg banyak, roti 2 keping....owh, ngan air pisang bersusu lagi??? Kahhh....
Byk gambar aku jer ni...padahal nk rai harijadi abg 13hb tu, hehe..
Mandy ayam...jenoh nk perabes...adeii. Ayam potongan besar, nasik nampak mcm sket tp byk. Nampak hidangan tu lagi bertambah banyak bila sebenarnya perut kitorang takde ler lapar gila-gila sbb tengahari tu kan kitorang dh makan nasik kenduri!!!! hehe...
Ni ler roti ngan masakan isi ayam + kentang......sori ler, aku mmg tak pakar langsung dlm menu2 arab ni...
Ni sambal2 yg diturut serta.
Ok, baru ada muka abg...Jenoh nk perabes air teh adani tu. Walaupun oder teko kecik tp mcm air dalam tu satu telaga. Tuang2 tak abes2 lagi, hehe.
Masakan sedap ler...sebab aku pun tak penah makan masakan arab kat betul2 di negara arab, kan...sbb aku tak penah melancong ke sana...tak penah wat umrah pun......tu sebab aku tak tau rasa yg sebenar masakan dorang. Yg aku tau sedap aje ler, hehe..

Cuma...kalo nk ke restoran masakan arab ni.............pastikan perut betoi2 kosong......mmg perut tengah lapar sgt. Baru berbaloi leh makan perabes sbb setiap hidangan dorang ni sgt byk...mcm 2 orang leh makan, ngee..

Nota ALONA:-
~RM29 harga semua makanan ni, hehe...

12 comments:

mama leen said...

tak penah try lagi makanan arab.. hehe

el said...

baru bkk eh kt tepen pasni leh bw anak2 akk mkn situ ramai2..pastikan perot kosong ok haha

❤Kamsiah❤ said...

kalau ke taiping..cuma tau cari Doli ja..lain kali boleh cuba kesini pula

Rinna said...

Waah dating berdua ngan abg laa yer.. makan makanan Arab.. bestnya tgk makanan pun sedap.. :)

Zana said...

Aiseh.. dah teringin makan nasik arab...

Bellezza Bunga Matahari said...

tinggal berdua aje la skunk ni kan.. romantik.. :) makan pun xabis.. tapi kan kak kat mane je kedai tu?

Hunny Kitty said...

sedap chicken mandy tuh

wantie said...

kalau nasi arab ni nasi mandy dia yg sedap. tak muak.

tapi T suka roti tu

Gieyana said...

ns arab mmg portion dier byk kak..kalau sy pon x abis..ekeke..sek bek kak order satu ja noh..:-)

Nad MamaZN said...

Bleh la try lg pasni
Harga pun cam ok gak tu

atty's said...

kat bangi ni rasanya banyak sgt kedai makan arab...sbb cni ramai arab..continue study..

aty pun penah mkn nasi arab sekali je..

tingin nak rasa nasi arab original kt arab lak..inshallah..

Ena's Palace said...

hehehe..sy pun pernah makan kat kedai arab...mmg jenuh nak abiskan makan dia...rasa mcm bykkkk sgt yg dihidangkan..masa oder rasa mcm sikit...sekali da sampai...hamikkkk