Monday, February 18, 2013

Urusan ngan TH cara mudah...

Pagi tadi aku gi Tabung Haji....masa lalu tu pun aku dh terkejut tgk ramaiii nya orangggggg. Sampai pintu premis tu dibuka. Baru aku tingat....ramai yg nk apdet buku sbb dividen TH kali ni kan tinggi....8% woo!!!

Tapi aku tetap gi cari parking. Berpusing2 cari parking...akhirnya aku dapat kat belakang Sri Larut. Gores sekali 2 keping kupon parking. Bergegas ke TH...amek nombor baru isi borang, hehe. Ye lah...orang tgh ramai kan. Walaupun aku dh siap isi borang pun sudah tentu aku kena menunggu jgk lagi.

Ramai kat situ. Ada yg nk apdet dividen, ada yg nk masuk duit, nk buat pendaftaran baru, nk buat pemotongan gaji utk simpan dlm TH...

Lama tunggu woo..Tgk jam...dh pukoi berapa dh. Hmm....aku dh buang masa 30 minit kat sini. Ish, takleh jadi ni. Aku pun tanya kat pakcik guard yg smart berbaju melayu siap bersampin dan bersongkok lambang TH tu. Tanya tentang urusniaga TH di Bank Islam, Bank Rakyat atau pun di Maybank Islamic...

Pakcik tu pun terangkan...kalo kat Bank Islam dan Bank Rakyat.....urusniaga TH leh dilakukan kat kaunter dorang, kat atm atau pun kat mesin cash deposit. Kalo kat Maybank pulak....service kat kaunter takde. Cuma kat ATM dan CDM aje. Tapi, kena daftar dulu lah kat maybank baru leh berurusan kat situ.

Aku pun keluar lah dari TH....malas dh nk tunggu. Buang masa jer rasanya. Masa adalah lebih berharga. Sebab nombor utk buat pengeluaran berbeza 20 nombor ngan nombor yg ada di skrin. Nombor utk semakan buku pun 20 lebih jgk lagi org menunggu. Utk pelaburan pun 20 orang jgk yg menunggu. Campur semua dh brp?? Tu lom lagi campur ngan nombor orang nk buat pendaftaran baru, pendaftaran haji lagi....Kaunter ada 4 yg dibuka.. Nombor utk urusan aku ni satu pun tak bergerak2, adeii. Dh setengah jam camtu. Tu yg aku nekad blah aje lah. Pakcik guard tu soh aku simpan nombor giliran tu lagi. Mana tau kot2 kang aku mai situ semula, huhu..Pakcik2.

Masa lalu Bank Islam..........nampak orang tak ramai tapi...parking kat situ mmg susah. Aku terus jer ke destinasi asal. Malas nk gi Bank Rakyat ke hape dh. Mmg aku tau kat situ payah bebeno nk dapat parking sbb situ ada pejabat pos, ada TM, ada bank rakyat....depan sana pulak ada Ambank...huh!!!

Kat Maybank Kmtg pun sebenarnya susah nk dpt parking tp takde ler sesukar kat tempat2 yg aku sebut tadi. Sekurang2nya ada jgk parking kat depan kedai kak ina tu, hehe. Jd, aku pun parking kat situ jer tadi. Jalan kaki melalui restoran a.rahman, ETIQA...terus leh gi bank. Masuk situ tanya pegawai yg jaga depan...dia kata semua tu gi buat kat mesin ATM aje. Kalo aku tak boleh buat nanti...leh panggil dia.

Aku pun gi beratur. Tak panjang pun barisannya..sbb mesin byk, kan..
Sampai giliran aku...aku pun masukkan kad...masukkan no pin, terus jer kat list tu nampak Tabung Haji (TH). Tekan situ, buat pendaftaran utk urusniaga TH guna kad maybank.
Sangat mudah....sangat senang...cuma key in nombor akaun TH kita, nombor siri buku akaun. (Kiranya masa nk daftar ni kena bawak ler buku TH tu ye).....Dh selesai, leh ler nk teruskan hal lain2. Sama ada nk keluar duit, tanya baki (apdet dividen) dan lain2 laa (yg lain2 laa tu aku tak pasti apa...ngee).
Kalo nk masukkan duit dlm akaun TH pun leh guna mesin cash deposit tu...mudah jer. Takyah nk amek nombor giliran dan menunggu lama jika masa tu mmg ramai orang, hehe..

Tapi tu lah....yg tak bestnya...mudah pulak nk bawak keluar duit, ye??
Tapi kena pandai2 ler, kan...sbb bila duit dh dibawa keluar...nak dibawa masuk semula dh tentu susahhhh bebeno, kan..kan????

Nota ALONA:-
~Sebenarnya, aku pun keluarkan duit tadi tu, :p ...opppsss....

4 comments:

Nad MamaZN said...

Wah, saya baru tau ni..
Selama ni igtkan ngan bank islam jek bleh
Rupanya dgn maybank pun bleh ek..

mama leen said...

mudah sangat pun susah gak.... takleh menyimpan sangat tangan saya ni... :)

atty's said...

aty pasal tabung haji mmg berurusan guna maybank je..utk deposit duit..dan kadang2 keluar duit..sng..daftar haji aritu je g th..itupun benornya leh je buat kan mesin..tp tak puashati nak gak g th.

Ena's Palace said...

mudahla camni...kat maybank pun da leh buat..