Thursday, March 21, 2013

Sebagai sokongan...

Hmm...sebenarnya...keluar mlm tadi nk gi umah seorang sahabat utk membeli extra moist chocolate cake (EMCC) ni. Dia salah sorang pengedar kat Taiping ni.
Tak rugi membeli weh, sedap bebeno!!! cekeletnya memang meleleh2. Keknya gebu gitu...kek pun extra cekelet....cekelet toping pun extra jgk, pergh!!!
Isipadu lebih padat dari kek dlm jar tu wlpn harga sama dan kek ni lebih sedap....berganda2 sedap dari kek dlm jar tu...terjamin betoi kesedapannya, huhu. Tak caya...try ler membeli dari brand yg sama.
Harga kat pasaran RM6.90 sebekas...
Sedap weh......
Aku mmg selalu gak wat kek cekelet (kukus)....tp yg ni lagi terbaik laa. Puas betoi makan...aku sangat2 rekemen!!!
Niat asal nk memberi sokongan kat member.....tp mmg sedap rupa2nya. Tingat lak kat anak2 yg mmg suka makan kek cekelet mcm ni. Rasa tak seronok pulak bila ibu dan abah dh makan kek sedap2 tp dorang tak merasa. Nanti Jumaat ni nk kena gi beli jgk ler, hehe.. Repeat oder!!!

Nota ALONA:-
~kitorang makan EMCC ni bila kitorang dh sampai kat umah ye, hehe. Bkn makan kat depan2 member tadi, kehkeh..

CITER SEBELUM BALIK UMAH selepas membeli EMCC...
Dah membeli EMCC...kitorang saja gi singgah kat kedai makan sorang lagi member. Tujuannya, nk bagi sokongan jgk..hehe..
Tapi takde ler oder byk pun...sbb dh kenyang makan nasik kat umah petang tu.
Oder mee goreng, lamb grill spesel (saiz sedang), air tembikai laici dan air kupi. Tp air tak cukup pulak...aku tambah oder.....limau ais, huhu..
Kedainya berdekatan ngan ECO RM2...
Abg masih membelek menu wlpn dh oder dh pun. Mgkn abg berpikir2...kalo dtg lagi nanti nk oder apa pulak, kan....kuikui..
Masakannya boleh tahan. Boleh rekemen jgk. Kalo idak takkan ler ramai yg gi makan situ kan.
Kitorang pun tumpang gembira ngan perkembangan maju kawan2. Dia sebelum ni ada kedai gambar, skang ni buat bisnes backup....restoran pulak. Katanya, mula2 isteri dia cadang nk bukak butik pengantin tp dorang bincang2 balik...lebih baik bukak kedai makan. Sebab kedai makan hari2 orang nk makan, kan..hehe. Alhamdulillah, setakat hari ni sambutan sangat baik.

Nota ALONA:-
~Suka ngan kata2 member kitorang yg jual EMCC tu (sorang fotografer terkenal kat Taiping ni, hehe)..Aku sgt bersemangat ngan kata2 ni.
**Kalau kita kekurangan duit....rezeki tu ada di mana2. InsyaAllah dgn usaha, tawakkal, jujur dan ikhlas...pasti ada rezeki utk kita. Sy selalu pesan pd keluarga sy supaya jgn merungut dan komplen...Buka Mata..."LIHAT DAN NAMPAK"...cari peluang. Being a negative person will only make you miserable..Be positive berserta anjakan paradigma yg positif akan menjadikan kita lebih ceria dan bersemangat menempuhi hari2..

"Focus on solutions..Not problems.."

Sebenarnya, semakin ramai kawan2 suami aku telah membuat keje2 sampingan utk penambahan pendapatan keluarga. Selain keje makan gaji...

-ada yg buat karaoke bawah jambatan...Alhamdulillah, skang dia dh maju dgn menyewa PA System utk majlis2 perkahwinan. Boleh dikatakan setiap minggu ada job.

-ada yg buat bisnes membeli barang2 terpakai tapi masih elok seperti barang2 letrik dan kemudian dia bukak 'gerai' di sebuah sudut kedai di waktu malam (kekadang sehingga 2-3 pagi) dgn menjual barang2 tersebut dgn ditemani isterinya. Penah beli tv 14" kitorang, vcd player, speaker sub woofer, amp yg kitorang dh tak guna tp masih elok..Alhamdulillah, dia kata semua dh terjual dh, hehe. Penah beli motor Honda C70 aku tu...pun dh selamat dijual dh. Itu cara dia cari pendapatan tambahan.

-Ada yg bukak gerai meniaga mee ketam kat Changkat Jering tu......dan ada lagi laa yg turut buat bisnes utk menambah pendapatan tambahan. Bagus, kan??

8 comments:

si cantik matahari said...

hum... mcm best gak kak kek tu.. rekemen la nk try gak.. :)

Nad MamaZN said...

Akak n hubby pun apa kurangnya
Pun ada pendapatan sampingan gak kan? ;)
Hehe...
Saya suka kata kata kawan akak tu

che mid said...

Tabik spring pada kawan tu.. pendek kata jangan komplen je, cari peluang bila dah ada ACTION! Che Mid pun bersemangat bila baca kata--kata kawan tu..

el said...

wow sedap giler npk kek moist tu
laparrrrrrrr

Zura@Iwan said...

kak..saya duk cari gak EMCC tu..nk try, n nk kasi mak try gak...mak kan duk jual kek coklat ni gak...kt penang ada ntah agen , bleh kak tnya kwn kak tu?

kak ...iwan pun mcm tu kak..dia mmg bpkran nk ke depan..kalau bleh nk buat pdapatan sampingan gak..moga2 ada rezeki..ameen..

Kesuma Angsana said...

baru je malam tadi Adik tanya,kenapa dah lama Umi tk buat coklat kek meleleh hehehe

wantie said...

geram tul kak oi. choc moist tu kalau T beli ( tapi bukan yg kawna kak tu la). mesti tak cukup satu. mesti nak kena beli lebih dari satu.

bukan tak cukup sebab semua org makan. tak cukup sebab T sorang je yg bedal. tak puas puas makan. teruk kan..

Rinna said...

Nyummy tgk kek tuh..weiii..