Wednesday, March 27, 2013

Setiap hari ada urusan...

27.03.2013
RABU

Setiap hari ada jer urusan yg perlu diselesaikan, ish...ish..
Setiap hari nk kena keluar.....mmm..

Pagi tadi gi JPJ kat Simpang nun..Ikut Taman Yayasan, Adtec, kilang Toyo yg sedang dlm pembinaan....dan keluar di jalan utama Taiping-Butterworth (tanpa tol)....

Dh sampai JPJ...dh parking...dh melangkah ke pejabat...tetiba baru tingat along ada bawak gambar ke idak?? adeii...ibu ni mmg laa dh tua. Along yg muda ni pun tak ingat....asek ingat mende lain aje, camno??

Keluar semula....menuju ke kedai gambar lam loong berhampiran trafik light di simpang 4. Pertama kali gi kedai gambar ni.
RM17 utk 6 keping gambar. Kalo kat kedai lain 4 keping RM15. Aku tak tau ler nk ckp harga ni mahal ke idak....hehe. Mungkin murah sket ler kot?? Beza RM2 tp gambar ada ekstra 2 keping...mm..
Walaupun siap di ketika itu jgk...tp dlm 20 minit gak ler menunggu. Gara2 tak mau buang masa, tenaga dan petrol balik umah semata2 nk amek cd dan cuci gambar along. Jauh jgk dari Kamunting nak ke Simpang ni, huhu. Tambah2 cuaca panas, kan...
Tu yg aku amek keputusan utk amek gambar baru jer utk along ni. Tak larat nk ulang alik balik umah kat Kamunting tu, gi kedai cuci gambar dan ke Simpang semula...

Dari situ...aku ke JPJ semula.
Alhamdulillah, servis JPJ sangat baik. Dari kaunter amek nombor giliran....sampai ke kaunter. 
Along urus sendiri. Aku dok dekat2 situ. Senang kalo tetiba aku pun kena panggil, hehe..Tp takde apa pun. Perkhidmatan staff di kaunter pun cekap jgk....senang urusan.
Buat lesen permohonan baru utk B2 (P)...RM2.......
Dah selesai....terus menghala ke bandar Taiping. Nak bawak along dan angah gunting rambut. Malas dh nk keluar byk kali menghala ke sini. Sekali harung lah....
Gunting rambut kat sini RM6 x 2.....
Dh selesai gunting rambut....sempat singgah beli Jeruk Madu Pak Ali. Kedai kat sebelah kedai gunting rambut apek ni aje, hehe..
Skang ni...tak perlu dh beli jeruk pak ali ni sampai ke Penang. Kat Taiping pun byk dh ejen penjualnya, hehe. Harga sama aje.
Kedai ni jgk menjual aneka kerepek yg dibuat oleh IKS (industri kecil dan sederhana) milik bumiputera. Byk diambil dari IKS Gurun, Kedah katanya...Sedap2 jer tgk aneka kerepek yg dijual kat situ. Ada jgk kerepek pisang tomyam.
Dh tau ler mana nk beli kepek2 yg best utk hari raya nanti, hehe...InsyaAllah.
Jeruk Pak Ali ni leh didapati di belakang The Store Tpg Jaya, kat The Store Kamunting dan kat Econsave Kamunting...
Dah beli jeruk....kitorang terus gi beli kasut hitam pvc utk angah. Kasut angah tu telah digunakan dari tahun lepas lagi masa masih form 3 di SMK KE. Kali ni beli jenama BATA...RM48 sepasang.

Dah beli kasut....terus gi kedai jam. Nak beli seutas jam tangan aku. Aku dh takde jam. Rasa tak best pulak bila tangan tak pakai jam, mm..
Aku turun sorang aje. Anak2 dok dalam kereta....layan hp sambil sembang2.
Kali ni aku pilih yg biasa2 aje tp lebih berkualiti. Bila tali ada problem...senang nk tukar sbb ada stok. Tak mcm jam2 aku sebelum ni. Bila tali ada problem...dorang takde stok sbb tali dia lain..bkn tali jam standard. Tali jam aku tak standard :p.
Tokey kata leh oder...tp bila aku soh oder...tokey tu kata design tali tu dh tak keluar dh laa...apa laa....sbb aku dh guna jam tu 2-3 tahun dh..Design jam mcm tu dh tak keluar dh, :p
Harga di tag RM225. Tokey bagi RM170. Aku mintak tawar lagi...cuma dpt RM150. Jadi itu lah harga jam tu. Waranty setahun..
Ukur bajet yg ada....aku pun pilih mcm ni aje walaupun pilihan awal ada 2...iaitu B.U.M bertali pvc kaler putih, muka jam bulat besar dan Casio bertali stainless still ni..
Setakat ini...ni adalah jam yg paling mahal yg penah aku miliki, hehe...Sebelum2 ni cuma RM45, RM60, RM70, RM110, RM125.........Jadilah kan. Kalo lama2 sangat lebih 4-5 tahun bosan pulak asek guna jam yg sama aje, ngee...
**Bajet beli jam yg aku beli hari ni abg yg bagi, hehe...(terima kasih ye, sayanggg..).

Dari kedai jam...terus balik umah. Letih dh rasanya. Angah pulak berpuasa nazar lagi..
Along ngan angah sejak dari pagi cuma bersarapan roti bakar aje. Balik umah utk masak.

Jam 3...aku keluar ngan angah jer. Gi GDEX kat Medan Taiping...dekat ngan Tpg Medical Centre (TMC) tu. Jauh jgk dari umah nak pejabat dorang tu. Jauhnya bkn sbb apa.....sbb byk trafik light nk kena tempuh, aduhaii..
Ni laa barang yg sampai....supplement utk aku, hehe.
Ni sample2 yg diberi sekali dlm parcel tu....
Dari GDEX...gi kedai berdekatan ngan Econsave pulakkkkkk!!
Ni...Angah ni mintak belikan bekas yg dia nk guna nk simpan barang kat locker dia di hostelnya nanti, mm...

Dh dpt barang yg diinginkan....terus lak gi masuk Econsave. Angah ni nk spray deodorant dan ubat gigi laa pulakkk....

Keluar2 dari Econsave...hujan punya laa lebatttttt...Redah jgk ler. Kalo nk nunggu lambat ler balik umah. Aku nk masak menambah lauk. Tu yg redah jgk tu..

Nota ALONA:-
~Menunaikan tanggungjawab...

4 comments:

Kesuma Angsana said...

biasalh jd emak2 ni mmg ade aje urusannyer kan !

Zura@Iwan said...

byk tul urusan kak tu..hehe..

along dh siap lesennya yer...:)

saya pun pakai jam casio kak..tahan smpi skrg...

wahhh kak mkn supplement apa tu kak?

el said...

kak suplement tu tuk ape eh kak
cantek jam..el xde jam
last el pakai ms kawin ritu..ada hantaran jam..jam tu el syg sgt2
tp hilang so smpi skun xde jam pun..hahaha

Anonymous said...

Kak nak tanya,masa akak bl jeruk pak ali ni,akak bl kt kedai biasa atau kat dalam supermarket yg akk ckp kt atas ni???