Wednesday, March 27, 2013

Sang kancil dan sang monyet...

Asalnya kereta ni aku parking kat ngan pejabat SEPAKAT sbb along kena daftar ujian kat situ terlebih dahulu. Kemudian terus jer kitorang jalan kaki ke trek.
Kul 9 lebih...abg singgah mai sini sat. Abg dari TH. Lama sangat tunggu giliran along...aku ngan abg gi minum2 kat kantin. Dh abes minum2....aku mintak tlg abg bawak kete & parking dekat2 area trek moto tu, hehe.

Abg ler yg parking kete ni kat bawah dedahanan pokok besar ni....
Lepas abg dh gi keje....ni ada ler yg berkenan ngan kete aku ni. 3-4 ekor dok bertenggek kat atas tu. Semuanya nk buat percubaan membuka cermin kereta utk amek barang kat dlm kereta tu...adoii laa monyet. Tonggeng sana...tonggeng sini nk cuba bukak cermin kereta, kehkeh...
Sambil2 tonggeng tu...nampak pulak cermin sisi tu...cermin pulak muka depa. Ensem ke tak ensem, kuikui. Jenoh aku dok perati gelagat depa.
Ni jer aksi yg sempat aku snap. Ni pun zoom....takut aku nk dok dekat. Kang tak pasal2 dia rampas hp aku weh!!! Kalo dh jahat tu jahat ler jugak...
Ada yg bertenggek kat cermin depan...nak cuba amek bunga plastik kat dashboard kancil tu. Jenoh dia dok kunaih2 cermin tu nk try amek. Pastu, buat aksi 2-2 tangan letak kat cermin....kepala dok melekat kat cermin nk belek apa lagi ada dalam kereta tu.....
Siap posing....siap gadoh2 bagai kat atas bumbung kete aku tu. Yg melompat dari atas dahan terus landing atas bonet enjin pun ada. Berdebek bunyinya.....adeii, risau aku kemek jer kete tu...
Mula2 ingat kejap jer main2 kat situ budak2 beruk ni. Rupa2nya lama bkn main. Bila depa siap angkat wiper kereta tu...aku mula angin!!! Kot tercabut kang...terbengkok2 wiper tu kang...aku nk kena pi beli baru!!!!
Aku main lock kereta tut tet tut tet....punnnnn depa tak takut. Lari sket jer atas dahan....pastu turun balik ke bumbung. Dasar monyet mcm tu laa kan...Sebok nk amek bunga plastik tu...aduhaii. Monyet tu tetap ler monyet. Patut ler ada perumpamaan...bagai beruk dpt bunga. Ntah apa2 yg suka sgt ngan bunga plastik kat dlm kete tu, ntah laa..

Lepas dh gaduh2 tu (ada sekor bapak beruk datang)...ada yg berdebek jatuh ke tanah dan bertempiaran lagi atas dahan dan kat atas jalan.... Eii...cuak jer aku dia lari ke arah aku dan cakar pulak muka aku ni, huhu..Mujur ler idak, kan..

Bila depa dh jauh sket (tp takde ler jauh sgt pun...atas dahan tu aje, weh)....cepat aku bukak lock dan masuk cepat2 dlm kete utk alih ke tempat lain. Dh nk jahanam wiper kereta tu dh.

Nota ALONA:-
~Skang ni...mana2 monyet pun....yg mmg dh biasa ngan manusia....sangat pantang nampak plastik beg....atau apa2 beg pun lah (termasuk henbeg). Hati2 lah...nanti kena rampas...jenoh nk dapat balik terutama ada barang2 berharga kat dlm tu.
~Tu kekadang kita dgr orang ada ckp...."jahat @ nakal mcm monyet!!!!!".............hihi.. Tu kira dh nakal sgt ler tu wehhhh..

6 comments:

❤Kamsiah❤ said...

hehe..takut dicakar satu hal..kang dibawa lari barang2 kita keatas pokok tu...halalakan je la..:)

wantie said...

eee... takut kak oi.. kang dorang datang serbu. mau punah jadinya.

kalau pergi tanjung bungah, memang takut sesangat. dorang asyik mengejoq ja...

sebab tu malas nak bawak anak anak jenjalan sana. takut si monyet ni la.

AzieFirdaus Kamarudin said...

azie pernah kat lake garden tepeng yg dekat ngn bermis pool tu..jalan2 bwk air sekali dirampas oleh sang monyet..terkejut azie..nasib dia x gigit azie

afzalsukasuki said...

rasanya dia berminat ngan kete tu.antara dialog2 yang telah ditranslate adalah seperti berikut

'agak2nya berapa owner kete ni nak jual ye?'

:P

Farisz Aizam said...

alg dh biasa dgn monyet2 ni kt mktb.. kalo kt mrsm dorg panggil monyet no michael.. haha..

Anonymous said...

haha..teringat dulu kena kejar dengan monyett..seriau betulll

-firuz